Back to All Events

Učinki podnebne krize na živali in Neokolonialni plantažni sistemi in prisilna odtujitev živali od njihovih habitatov 

  • MISC INFOPEKA 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

ZaŽivali! vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže vabita na četrte Dneve boja proti speciesizmu z naslovno temo Speciesizem in ekološke transformacije. V soboto, 12. 9. 2020, boste ob 11:00 v MISC INFOPEKA lahko prisluhnile_i predavanju Urške Breznik z naslovom Učinki podnebne krize na živali.

Po napovedih znanstvenic_kov bo podnebna kriza povzročila izumrtje milijona živalskih vrst, ampak kaj konkretno to konkretno pomeni za življenja posameznih živali? Zaradi podnebne krize živali mnogo prostoživečih vrst stradajo, pojavljajo se katastrofični primeri nenadnih množičnih obolenj in smrti živali ter smrti živali v gozdnih požarih. »Rejne« živali, »ljubljenčki« in druge ujete živali so prav tako žrtve visokih temperatur in ekstremnih vremenskih pojavov.

V predavanju bodo med drugim izpostavljene možne sistemske rešitve, kot so sprememba okoljskih politik in družbene ureditve, kakor tudi nove, še neraziskane možnosti strokovno vodenih migracij živali na druge lokacije.

Sledilo bo predavanje Branislave Vičar z naslovom Neokolonialni plantažni sistemi in prisilna odtujitev živali od njihovih habitatov. V predavanju bo na primeru analize artivističnega filma Green (2009) švedsko-francoskega režiserja Patricka Rouxela prikazana problematika neokolonialnih plantaž oljnih palm s poudarkom na medpresečnosti ekološke destrukcije in zatiranja živali. Predstavljen bo geopolitični kontekst politik korporativnega nadzora nad plantažami oljnih palm, ki se neposredno povezujejo z eno od okoljsko najbolj destruktivnih praks 21. stol. ‒ deforestacijo. Ekspanzija plantaž oljnih palm in spremljajoče prilaščanje zemlje se dogajata v neksusu transnacionalne akumulacije in lokalnih razlastitev. V miljeju kapitalistične produkcije palmovega olja so žrtve istih ekspanzionističnih družbeno-političnih shem živali številnih prostoživečih vrst. Ker deževni gozd konstituira njihove habitate, pretvorba gozdov v plantaže oljnih palm ogroža njihovo preživetje ‒ kot posameznih bitij in kot vrste.
V predavanju bo poseben poudarek namenjen povezovanju okoljskih nevladnih organizacij z interesi multinacionalnih korporacij. V ospredje bosta postavljeni dve praksi, ki nevladne organizacije vzpostavljata kot nepogrešljive za kapitalistično rast: spodbujanje t. i. »prostoživečim živalim prijaznih plantaž oljnih palm« in podpiranje t. i. »trajnostne« proizvodnje palmovega olja, kar lahko z besedami Paige West imenujemo »neoliberalna fikcija«: fikcija, ki odvrača pozornost od strukturnih vzrokov okoljske degradacije in družbene nepravičnosti.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

Dogodek bo izpeljan v skladu s smernicami in priporočili NIJZ-ja.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org.

Earlier Event: September 5
Brezplačne tolkalske delavnice v Pekarni
Later Event: September 16
Avtmigeci - Sašo Stare