Back to All Events

Lili M. Rampre in Julia Subrios Rubies: Pop-fi


  • Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

V četrtek, 9. 7. 2020, ob 19:00, vas Pekarna Magdalenske mreže vabi v Galerijo K18 na otvoritev razstave rezidentk programa SobaZaGoste Maribor, Lili M. Rampre in Julie Subrios Rubies z naslovom Pop-fi.

Video instalacija Pop-fi je podaljšek umetniške raziskave Lili M. Rampre, na temo gledalstva ter njihovega sooblikovanja umetniškega diskurza. Skozi večletno raziskavo prevprašuje predvsem gledalčevo percepcijo avtorstva in umetniškega procesa. Vprašanji “Kaj je umetniška pismenost?” ter “Kako se umetniški diskurz sooblikuje s publiko?” sovpadata z avtoričinim zanimanjem za avtonomijo odzivnosti, kjer jo zanimajo predvsem mejni primeri konvencionalnosti odziva: na primer, krik kot odgovor na pričakovanja hiper-artikuliranosti umetnice, umetniška neposlušnost publike ter status glasu in slišanega v uprizoritvenih praksah.

O VIDEO INSTALACIJI

V video instalaciji Pop-fi Lili M. Rampre, s povabljeno so-ustvarjalko Julio Rubies Subiros, specifik umetniškega diskurza ne obravnava skozi kvantitativne metode humanističnih študij za formalno analizo intervjujev s publiko, ki bi lahko ponudile vpogled v jezik, ki ga publika uporablja, ko naslavlja vprašanja plesa, ampak pristopi k jeziku, kot živi formi, ki se uporablja v krogih praktikov - plesalcev, plesnih pedagogov, umetniških raziskovalcev in podobnih. 

Z izbranimi video izseki že obstoječih form popularne domišljije umetnici izrabljata epsko formo za samo-ironični prevod plesne teorije, plesnih trendov, klišejev ter popularnih figur. Z glasovno sinhronizacijo dialogov filmskih junakov reflektirata umetniško in predvsem plesno kulturo, specifiko plesnih skupnosti ter njihove reprezentacije v popularni kulturi. Takšna scnaristična osnova omogoča grobo prevajanje ter razlago plesnih terminov, ki posledično relativizirajo ter nudijo (pre)preprost dostop do kanona plesno-umetniških dogem. Video v tem primeru poudarja potreben kontrast med formalnimi idejami ter njihovo dejansko uporabo, vernakularnostjo le-teh. Z dramatičnostjo ter epskimi figurami kot so junak, junakovo potovanje, premagovanje nalog, iskanje zaklada, borba z binarno zastavljenimi silami ter prav tako binarno zastavljene identitete nastopajočih, umetnici naslavljata vprašanja pismenosti ter dostopnosti plesnega diskurza kot tudi figure plesalca-strokovnjaka. Komu so arhivi plesne prakse namenjeni in kako jih je možno brati brez posrednikov, oziroma kakšne implikacije/posledice omenjeno nosi za pedagogiko, razširjanje plesnega znanja, tehnik in kulture v prihodnosti?

O AVTORICAH

LILI M. RAMPRE je slovenska koreografinja, plesalka in pedagoginja, ki se že daljše obdobje v tujini izobražuje, živi in dela. V Sloveniji je dokončala študij fizike ter se na to preselila v Nemčijo, kjer je pridobila magisterij plesne pedagogike na Akademiji za Glasbo in Uprizoritvene umetnosti (HfMDK) v Frankfurtu. Kot koreografinja ter performerka je bila podprta s strani raznovrstnih institucij: Mousonturm gledališče, Frankfurt, Modul Dance - evropska mreża, Gledališka akademija, Hessen, Pact Zollverein, tanzrecherche NRW, Akademija umetnosti sveta Köln, Tanzhaus NRW, v katerih je še danes aktivna. Po zaključku a.pass-a, post-magistrskega programa za umetniško raziskavo, je Lili nadaljevala svojo koreografsko prakso v okviru Raziskovalnega Cikla na P.A.R.T.S.-u, pravtako v Bruslju. Lili je tako razpeta med Düsseldorfom in Brusljem ter je trenutno član raziskovalnega centra a.pass-a, kjer razvija svojo dolgoletno raziskavo na temo umetniškega diskurza, raznolikih elementov, ki ga sestavljajo ter vpletenih nosilcev interesa v procesu nastajanja takšnega kulturnega objekta. 

JULIA RUBIES SUBIROS je španska ustvarjalka ter plesalka, s središčem delovanja v Bruslju. Njeno umetniško delovanje ter raziskovanje je zasnovano na sociološko/filozofskih pristopih k pojmu materiala, sredstvih produkcije, preizpraševanja diskurza, semiotike, reprezentacije ter dokumentacije. Kot diplomiranka P.A.R.T.S. šole, je sodelovala v delih Anne Teresa de Keersmaeker, Forsythe Company, Trishe Brown, Borisa Charmatza, ter je predstavljala avtorska dela na Kunstenfestivaldesarts-u, Festival-u d’Automne v Nacionalnem centru za ples v Parizu, ter na Festivalu vznikajočih kreacij v Barceloni. Trenutno sodeluje z Lili M. Rampre ter Pablom Esbert Lilienfeldom.

 

Razstava bo na ogled do 7. 8. 2020, vsak delavnik med 14:00 in 18:00. Vljudno vabljene_i!

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

foto: Pekarna Magdalenske mreže

foto: Pekarna Magdalenske mreže