Back to All Events

Knjižnica tete Rose: Virginia Despentes – King Kong Theory

V sredo, 10. 6. 2020, ob 19:00 vas Pekarna Magdalenske mreže vabi na skupnostni pogovor in branje v park KC Pekarna o delu Virginie Despentes: King Kong Theory, ki ga pripravljajo v sodelovanju z MKC Maribor, Maribor skozi rožnata očala in je del programa “Mavrični junij v Mariboru”, s katerim obeležujemo mesec ponosa LGBTQIA+ skupnosti.

Druženje se bo začelo s predstavitvijo življenja in dela Virginie Despentes in nadaljevalo s fokusom na uvodnem in zaključnem poglavju knjige King Kong Theory ter moderirano diskusijo. Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.

Virginia Despentes je francoska pisateljica in filmska ustvarjalka, “King Kong Theory” pa je eno njenih pomembnejših del, ki ga je napisala v obliki manifesta leta 2006, je pa še kako relevantno tudi v današnjem času. Sestavljajo ga biografski elementi, ki razvijajo osebno in širšo refleksijo. Naslavlja probleme posilstva, prostitucije, pornografije v kontekstu razumevanja odnosa med spoli in neizrečeno hipokritstvo naše družbe. Preizprašuje žensko seksualnost ter razširjeno objektivizacijo in (iz)rabo ženskega telesa. Zaključuje pa z željo, da bi se realnost in družba v kateri živimo transformirala in ponovno zgradila onkraj heteronormativnega.

V uvodnem poglavju zapiše: “I am writing as an ugly one for the ugly ones: the old hags, the dykes, the frigid, the unfucked, the unfuckables, the neurotics, the psychos, for all those girls who don’t get a look in the universal market of the consumable chick, as well as for the men who do not want to be protective, those who would like to be but do not know how to do it, those who are not ambitious, nor competitive, nor well-membered. Because the ideal of the seductive white woman that we are always brandished under our noses, I believe it does not exist.”

Dogodek se pripravlja v sodelovanju z MKC Maribor, Maribor skozi rožnata očala in je del programa “Mavrični junij v Mariboru”, s katerim obeležujemo mesec ponosa LGBTQIA+ skupnosti.

Poteka v okviru programa Knjižnice tete Rose. Izvedli ga bodo mednarodni prostovoljci, ki so del programa Evropske solidarnostne enote. Projekt je sofinanciran s strani Evropske komisije. Vsebina projekta odraža izključno stališča Pekarne Magdalenske mreže. Nacionalna agencija in Evropska Komisija nista odgovorni za kakršnokoli uporabo informacij, ki jih publikacija vsebuje.

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže Maribor, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246,infopeka@infopeka.org

foto: Pekarna magdalenske Mreže

foto: Pekarna magdalenske Mreže