Back to All Events

Nacionalna gibanja in umetnost 19. stoletja

  • Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Pekarna Magdalenske mreže v Galeriji K18 ponovno pripravlja cikel brezplačnih predavanj iz umetnostne zgodovine. Potekala bodo vsako sredo ob 18.00, začenši s 5. 2. 2020. Predavanja bodo potekala dva meseca in trajala dve šolski uri, izvajal pa jih bo umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Lani so oblikovali modul skozi katerega so spoznali enega izmed odločilnih obdobij umetnostne zgodovine – renesanso. Ob zaključku so z udeleženkami_ci predebatirale_i željene teme prihodnjih predavanj in tako za letošnjo temo izbrale_i fokus 19. stoletje.

Pomembna tema za razumevanje razvoja umetnosti in zgodovine bo pokazala, kako so nacionalna gibanja vplivala na vsebino in formo umetniških del, predvsem pa na oblikovanje nacionalnih slogov, ki so se odražali predvsem v arhitekturnih spomenikih.

Predavanja so zastavljena po principu eno srečanje ena tema. Skozi 8 sklopov bodo udeleženci tako spoznale_i: Klasicizem in preporod antičnih idealov, pomlad narodov in bidermajersko umetnost, angleško umetnost, francosko umetnost, nemško umetnost, AO umetnost, umetnost na slovenskem in izzvenevanje nacionalne ideje v umetnosti Kraljevini Jugoslaviji.

S predavanji bodo začeli s spoznanjem tekstov Johna Ruskina in drugih piscev ter teoretikov. Ogledali si bodo primere neo arhitekturnih slogov, kot so klasicizem, neoromanika, neogotika, neorenesansa, neobarok in nacionalne sloge, ki so nastajali proti koncu 19. Stoletja vse do nastanka kraljevine Jugoslavije. Vzporedno bodo spoznavali kiparstvo in slikarstvo in govorili o umetnikih, ki so prevzeli vlogo narodnih buditeljev. Raziskali bodo področje varovanja kulturne dediščine in dileme, ki so vplivale na zavest o varovanju nacionalnih zakladov in vzpostavljanju identitete. Temo bodo spoznavali po narodnostnih temah in jo zaključili s slovensko zgodbo, ki se je nadaljevala v jugoslovanskem okvirju.

 
foto: Pekarna Magdalenske mreže

foto: Pekarna Magdalenske mreže

 
Earlier Event: January 25
Danse Macabre vol. 2