Back to All Events

Cikel predavanj o nastanku sodobnih ZDA: Svobodna družba tehnike

  • Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Pekarna Magdalenske mreže v Galeriji K18 pripravljajo cikel predavanj o nastanku sodobnih ZDA: »Svobodna družba tehnike«. Posamezno brezplačno predavanje bo trajalo uro in pol, izvajali pa jih bodo različni predavatelji. 28. 2. 2020, ob 19.00 vabijo na drugo predavanje iz cikla »Rojstvo managmenta kot tehnike upravljanja z ljudimi«. Predaval bo dr. Primož Turk.

Obstaja neko splošno prepričanje, da o ZDA vemo vse. To, da se z njimi srečujemo na vsakem koraku, da sledimo njihovi popularni kulturi in vsemu ostalemu, kar proizvedejo, nam daje neki lažni občutek, da to (nekoč) obljubljeno deželo tudi zares poznamo. Ta samoumevnost nam kaže ZDA in Evropo kot skupno Zahodno civilizacijo, v nasprotju z ostalimi deli sveta. Vendar ZDA niso enostavno podaljšek Evrope. So namreč prostor, ki se je razvijal vzporedno in posledično proizvedel tudi drugačne institucije. Institucije, ki so v 20. stoletju začele obvladovati tudi samo Evropo in pod pojmom globalizacija tudi preostali svet. Pred vami je cikel predavanj, ki bo predstavil tri izjemno pomembne institucije sodobne družbe, ki so hkrati trije veliki ameriški izumi. Predstavili bomo nastanek sodobne korporacije, managementa in propagande. Tri tehnike usmerjanja in znanstvene obdelave družbe. Ravno čas vzpona Kitajske in drugih držav nekdanjega »tretjega sveta« je mogoče še najboljši za pogled nazaj do izvorov sveta, v katerem živimo zadnje stoletje.

Fb dogodek: https://www.facebook.com/events/2730187063762536/

dr. Primož Turk: »Rojstvo managmenta kot tehnike upravljanja z ljudimi« (28. 2. 2020)

Razumevanje današnje (postkapitalistične) družbe pomeni, med drugim, razumeti ZDA skozi prizmo managementa. Za razumevanje managementa pa je potrebno predvsem raziskati njegove izvore in začetke. Management se v odločilnem smislu začne s Taylorjevim znanstvenim managementov. To, kar najbolj določi Taylorjev management (celo na ravni njegovega bistva), je inženirstvo, iz katerega se je razvil. V tem oziru bi veljalo celotni

management razumeti kot nekaj izrazito tehničnega. S tem pa tudi današnjo družbo kot izrazito »do-človeka-tehnično« naravnano družbo.

Primož Turk je magistriral iz managementa in doktoriral iz filozofije. Trenutno je zaposlen kot visokošolski učitelj na Fakulteti za humanistične študije v Kopru.

Vljudno vabljene_i!

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.orgwww.infopeka.org.

PrimozTurk_ZDA_Rojstvo Managmenta.jpg