Back to All Events

Cikel predavanj o nastanku sodobnih ZDA: Svobodna družba tehnike

  • Galerija K18 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Pekarna Magdalenske mreže v Galeriji K18 pripravlja cikel predavanj o nastanku sodobnih ZDA: »Svobodna družba tehnike«. Potekala bodo tri četrtke zaporedoma ob 19.00, začenši z 20. 2. 2020. Posamezno brezplačno predavanje bo trajalo dve šolski uri, izvajali pa jih bodo različni predavatelji.

Obstaja neko splošno prepričanje, da o ZDA vemo vse. To, da se z njimi srečujemo na vsakem koraku, da sledimo njihovi popularni kulturi in vsemu ostalemu, kar proizvedejo, nam daje neki lažni občutek, da to (nekoč) obljubljeno deželo tudi zares poznamo. Ta samoumevnost nam kaže ZDA in Evropo kot skupno Zahodno civilizacijo, v nasprotju z ostalimi deli sveta. Vendar ZDA niso enostavno podaljšek Evrope. So namreč prostor, ki se je razvijal vzporedno in posledično proizvedel tudi drugačne institucije. Institucije, ki so v 20. stoletju začele obvladovati tudi samo Evropo in pod pojmom globalizacija tudi preostali svet. Pred vami je cikel predavanj, ki bo predstavil tri izjemno pomembne institucije sodobne družbe, ki so hkrati trije veliki ameriški izumi. Predstavili bomo nastanek sodobne korporacije, managementa in propagande. Tri tehnike usmerjanja in znanstvene obdelave družbe. Ravno čas vzpona Kitajske in drugih držav nekdanjega »tretjega sveta« je mogoče še najboljši za pogled nazaj do izvorov sveta, v katerem živimo zadnje stoletje.

Fb dogodek: https://www.facebook.com/events/2730187063762536/

1. predavanje

dr. Blaž Kosovel: »Nastanek sodobne korporacije kot nastanek sodobnih ZDA«

Korporacije niso nekaj novega, obstajale so že stoletja. A v drugi polovici 19. stoletja se v ZDA oblikuje nova oblika korporacije, takšna, kot jo poznamo danes. Gre za epohalno spremembo človeškega organiziranja, nedvomno največji izum sodobnosti, ki dobi celo svoje lastne osebne pravice in v zelo kratkem času zavlada samim ZDA, zatem pa tudi sama administracija zveze prevzame njeno obliko. V zgodovinski perspektivi si bomo ogledali ključne pogoje nastanka korporacije in poudarili njen pomen za izgradnjo celotne strukture ZDA, njihove družbe in posledično sveta, kot ga poznamo danes.

Blaž Kosovel je doktor znanosti na področju kulturnih študij, urednik revije Razpotja, član Društva humanistov Goriške, avtor dokumentarne serije Goriški sprehodi in zgodovinske poti po Novi Gorici, nekdanji sodelavec MoTA in novinar pri MMC RTV Slovenija. Leta 2013 je bil Fulbrightov štipendist na CUNY v New Yorku.

Vljudno vabljene_i!

Sledi:

2. predavanje
dr. Primož Turk: »Pomen managementa za razumevanje ZDA in današnje postkapitalistične družbe« (27. 2. 2020)

3. predavanje
dr. Igor Bijuklič: »Zgodovina moderne propagande in nastanek ameriške družbe« (5. 3. 2020)

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.orgwww.infopeka.org.

foto: Pekarna Magdalenske mreže

foto: Pekarna Magdalenske mreže