Back to All Events

Zvezdana Novaković x Urška Centa, glasbeno plesni večer

  • MKC Maribor 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

KUD BAOBAB vabi na spletni glasbeni večer, na katerem se bosta v pripovedovanju zgodb se na odru srečata Zvezdana Novaković, vokalistka, harfistka in vsestranska umetnica, in Urška Centa, plesalka flamenka in odrska ustvarjalka.

Umetnici oblikujeta močno ekspresiven dvojec, ki v svojem sodelovanju rojeva doživet program pesmi, uglasbljenih pogovorov, ritmik in melodij, po katerih se pretakajo slovanskost, balkanske kulture in flamenko. Zvok postaja gib in rojeva ples, ki se v nezadržni sili občuteno zaganja v drobovje gledalca. Resonirajoče petje in v sen zibajoča harfa Zvezdane Novaković ustvarjajo mogočno zvočno polje prerojenih ljudskih zapuščin, po katerem s perkusijami in prvinskostjo giba flamenka pleše Urška Centa in v njem raziskuje prostore plesne zvočnosti.

O NASTOPAJOČIH

Zvezdana Novaković je slovenska umetnica, ki raziskuje meje svojega glasbenega in performativnega izražanja. V iskanju resonirajočega petja odprtih glasov, se je podala na raziskovanje ljudskih pesmi slovanskih in balkanskih kultur. Sodelovala in učila se je od avtentičnih pevcev Bolgarije, Belorusije, Srbije, Bosne, Poljske, Hrvaške in Slovenije.

Urška Centa je vsestranska plesna ustvarjalka, ki je doma v flamenku. Njeno delo zaznamuje spajanje flamenka z različnimi kulturnimi profili bodisi sodobnih plesnih in glasbenih praks bodisi bolj tradicionalnih ljudskih umetnosti. Preko raziskovanja giba in zvoka ustvarja prostore za utemeljitev flamenka kot izjemno osebnega izraznega orodja.

Več informacij na:

Earlier Event: December 17
Zakaj ZDA nimajo ministrstva za kulturo?
Later Event: December 19
Lični rokovniki za lepše leto