Back to All Events

35. obletnica slam poezije

  • Infopeka 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Ob 35. obletnici slam poezije želijo Slam zverin razširiti znanje s področja slam poezije in primerno obeležiti prepotovano pot vse do danes, ko v Mariboru slamajo vsak mesec. Zato bodo v Infopeki predvajali dokumentarni film SlamNation, po ogledu filma bodo člani društva Slam zverine na voljo za diskusijo, poskrbljeno pa bo tudi za prigrizke.

🎉🎉🎉🎉🎉🎉

Gibanje slam poezije je ustanovil Marc Kelly Smith leta 1984 v Chicagu, ZDA, prvi dogodek se je odvil novembra 1984, torej skoraj natanko pred 35 leti. Od tedaj se je gibanje razširilo po vsem planetu.

V Sloveniji so pesniki prvič zaslamali že pred več kot 15 leti, v zadnjih nekaj letih pa se je pojavila nova, vitalna generacija, ki se posveča predajanju poezije živi publiki in kateri pripadamo tudi mariborski slamerji.

🎬🎬🎬 SlamNation 🎬🎬🎬

Z Emmyjem nagrajeni producent Paul Devlin vam nudi sedež v prvi vrsti na najbolj prepričljivem verbalnem boju stoletja.

SlamNation je celovečerni dokumentarec, ki nas popelje na potovanje skozi fenomen slam poezije, pri čemer umetniki govorjene besede (adrenalinski narkomani literarnega sveta) svoje moči pomerijo na odru.

Spremljamo novinarsko ekipo New Yorka, ki se pridruži več 120-im umetnikom govorjene besede iz 27-ih skupin različnih mest Združenih držav Amerike na njihovi poti na državno prvenstvo v Slam poeziji v Portlandu, v zvezni državi Oregon.

SlamNation ne odkriva samo surove energije in čistega talenta nekaterih največjih pesnikov v ZDA, ampak tudi dobre stare zgodbe o junakih in zlikovcih skozi dramatično napetost ostre konkurence.

Iz neizogibnega rivalstva tekmovalcev izhajajo zelo nabite polemike in nenavadni liki nekaterih klasičnih bojev, kot sta umetnost proti egu in samoizražanje proti samonapredovanju.

Vzdušje je izjemno: navdušenje občinstva in veličastni aplavzi, ki jih bo le malo pesnikov kdaj doživelo.

(Povzeto po http://devlinpix.com/slamnation/)

Ogled filma je brezplačen, prijave na dogodek niso potrebne.

Film je posnet v angleškem jeziku, z angleškimi podnapisi, diskusija bo potekala v slovenščini.

Dogodek pripravljajo pesniško društvo Slam zverine, Mkc Črka in Pekarna Magdalenske Mreže s finančno podporo MKC Maribor in Urad RS za mladino.

 
Plakat_35 let Slam poezije.png
Earlier Event: October 30
50's PROM NIGHT