Back to All Events

24. SDKvMB - 5. dan

  • Festival SDKvMB Grajski trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga, ki predstavlja največji literarni festival v regiji, bo med 18. in 24. junijem že štiriindvajsetič povabil Mariborčanke, Mariborčane in tuje goste k odkrivanju raznolikosti in bogastva slovenske literarne produkcije. 

V šestih dnevih se bo v sodelovanju z dvajsetimi partnerskimi in skoraj štiridesetimi sodelujočimi organizacijami zvrstilo okoli 100 dogodkov, na tradicionalnem knjižnem sejmu na Grajskem trgu pa se bo tokrat predstavilo rekordnih 28 založnikov. K obisku vabi bogat večerni program z izbranimi domačimi in tujimi književnimi gosti in gostjami, razglasitvijo novega viteza oziroma vitezinje Pesniškega turnirja, večerom literature LGBTQ+ z odprtim literarnim mikrofonom ter nepozabno Literarno postajo Mariborske knjižnice s pesnico in pisateljico Bino Štampe Žmavc, osrednjo gostjo festivala.

Grajski trg v Mariboru po novih knjigah običajno diši aprila, a letos bo zaradi izrednih okoliščin s stojnic slovenskih založnikov po novih knjigah zadišalo šele med 18. in 24. junijem, ko Mladinski kulturni center Maribor s številnimi partnerji in producenti pripravlja knjižni sejem z bogatim spremljevalnim programom za otroke, mladino in odrasle, s predstavitvami založb in knjižnih novitet ter z večernimi literarnimi dogodki v poletnem KGB-ju pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor.

PROGRAM


9.30, 10.30, MESTNO JEDRO 

POPOTOVANJE PO TIMBUKTUJU 

Pripovedovalski sprehod za otroke za zaključene skupine iz vrtcev ob slikanici Timbuktu, Timbuktu Petra Svetine. Sprehod bo vodil Elvis Berljak. 

Za vse, ki se želite potepati po Timbuktuju izven organiziranih terminov, je na spletu organizatorja in zadnjih straneh programske knjižice priložen zemljevid plakatnih mest. Za otroke med 3. in 9. letom starosti. 

MKC Maribor v sodelovanju z Založbo Miš.


10.00–19.00, GRAJSKI TRG 

LE KORAK DO KNJIGE: KNJIŽNI SEJEM 

Sodelujejo: Založba Litera, Založba Pivec, Založba Obzorja, Založba Sanje, KUD Sodobnost, Založba Goga, Beletrina, Založba Miš, Založba Morfem, Založba Družina, Mohorjeva založba Celovec, KUD AAC Zrakogled, Založba *cf, Madžarski kulturni inštitut, Založba ZRC, Časopis za kritiko znanosti, revija Razpotja, Pokrajinski muzej Maribor, Slovenski gledališki inštitut – Slogi, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica Mestnega gledališča Ljubljana, Maska, Založba Share Slovenija, Založba Orbis, Društvo Jasa, Bukvarna Ciproš, Društvo za informiranje o islamu, Inner Wheel klub Maribor. 

Organizacija in izvedba: MKC Maribor. 

foto: Kristijan Robič


10.00, 11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

SKRIVNOST LEBDEČE KNJIGE 

Pripovedovalski nastop pesnika in pisatelja Boruta Gombača za otroke, ki bo predstavil zgodbe iz dela Skrivnost lebdeče knjige (Litera, 2021), ki je bilo letos nominirano za nagrado desetnica. To bo avtorjeva premierna predstavitev nove knjige. 

MKC Maribor v sodelovanju z Založbo Litera. 

knjigagombač.PNG

10.00–19.00, GRAJSKI TRG IN SPLETNA STRAN MKC MARIBOR

ROK VILČNIK IN JAKA ŽELEZNIKAR: DIGITALNI ŠRAPNELI

Interaktivna digitalna pesniška instalacija.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor.


10.00, 11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

SKRIVNOST LEBDEČE KNJIGE 

Pripovedovalski nastop pesnika in pisatelja Boruta Gombača za otroke, ki bo predstavil zgodbe iz dela Skrivnost lebdeče knjige (Litera, 2021), ki je bilo letos nominirano za nagrado desetnica. To bo avtorjeva premierna predstavitev nove knjige. 

MKC Maribor v sodelovanju z Založbo Litera.


10.00–19.00, GRAJSKI TRG IN SPLETNA STRAN MARIBORSKE KNJIŽNICE 

PORTRETNA FOTOGRAFSKA RAZSTAVA OBRAZI KNJIGE 

Produkcija in izvedba: Mariborska knjižnica v sodelovanju z MKC Maribor. 


10.00–19.00, GRAJSKI TRG, STOJNICA MKC MARIBOR

BARBARA MIKLIČ GREGOREC: ZAŠILA SEM OBLEKO ZA PESEM

Ulična razstava oblečenih knjig.

V sodelovanju s Festivalom Pranger in MKC Maribor.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON – ŠKOFIJSKA GIMNAZIJA AMS 

V zbirki Enigmatični svetovi se prvič predstavljajo avtorji/-ice s pesmimi in kratkimi zgodbami v slovenščini in angleščini. Sodelujejo: Alja Koletnik, Nejc Ledinek Hovnik, Tina Brezovnik, Julija Žiger, Estera Koželjnik, Lea Roškar, Nina Mohorič in Ana Zoja Dobnik. Mentorica: Andreja Vidmar 

MKC Maribor v sodelovanju s Škofijsko gimnazijo Antona Martina Slomška. 


13.00, GRAJSKI TRG 

MIŠA GAMS: TIPKAJMO Z JURČIČEM 

Z ulično interaktivno literarno akcijo obeležujemo Jurčičevo leto. Performerka Miša Gams bo mimoidoče in obiskovalce knjižnega sejma na Grajskem trgu povabila k nadaljevanju pisanja besedil Jurčičevih povesti Rokovnjači, Deseti brat, Lepa Vida in Kozlovska sodba v Višnji Gori. Na razpolago bo pisalni stroj, s katerim bo mogoče izbrani odlomek nadaljevati na podlagi lastne domišljije. Najbolj uspela besedila bodo razstavljena na stojnici MKC Maribor na Grajskem trgu in na družbenih omrežjih organizatorja festivala. 

Produkcija: MKC Maribor. 


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

POLNI IDEJ IN TELEČJE PEČENKE 

ŠILA – Šolska improliga je program improvizacijskega gledališča za kulturno razgibavanje dijakov. V sklopu KD Pekre – Limbuš gledališko improvizacijo razvijata ekipi mladih pod mentorstvom Mojce Frim: Mali pok (Maja Vita Onič, Gal Tišler, Alma Adrović, Martina Pfeifer in Rok Valentan) in Rudolfovi majstri (Jure Senekovič, Nika Gamser in Nala Novak Jarh). Performerka Miša Gams bo brala povedi iz del Josipa Jurčiča, ki jih bodo improvizatorji uporabili v prizorih. Seveda pa ne bo šlo brez predlogov občinstva. 

MKC Maribor v sodelovanju s ŠILO in KD Pekre – Limbuš. 


17.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

REVIJA SPIRALA SE PREDSTAVI 

Uredniški odbor literarne revije Spirala bo predstavil istoimenski literarni festival, ki vsako jesen poteka v Slovenskih Konjicah, ter prispevke iz revij, ki so jih izdali v preteklih letih. Sodelujejo: Ana Miličevič, Tonja Jelen, Maja Furman, Aleš Jelenko in Marko Bezenšek. 

MKC Maribor v sodelovanju s Splošno knjižnico Slovenske Konjice. 


17.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

REVIJA LITER JEZIKA SE PREDSTAVI 

Pogovor z avtorji študentske literarno-jezikoslovne revije bo vodila Ajda Strajnar, v sodelovanju s področno urednico proze Ano Ambrož. Nastopili bodo Ajda Strajnar, Ana Ambrož, Luka Ivezić, Agnes Kojc, Denis Režonja in Matevž Šmajs. 

MKC Maribor v sodelovanju z Litrom jezika. 

Literjezika2.jpg

18.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR 

ALIEN IN MY TOILET 

Predstavitev zbornika delavnice za mlajše literate 1978–2004, ki ga je uredil Marjan Pungartnik. Gosta: Breda Slavinec in Borut Gombač. 

Organizirajo JSKD – OI Maribor, ZKD Maribor in MLD. 

foto: Branimir Ritonja

foto: Branimir Ritonja


20.00, POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR 

PESEM KOT DOTIK – VELIKO PESNIŠKO BRANJE 

Pesniški gostje Nataša Velikonja, Miljana Cunta, David Bedrač in Feri Lainšček bodo brali izbrane pesmi, povezane s temo dotika – od dotika ljubezni preko nezmožnosti dotika do dotika spomina, kot pot v preteklost ali v drug svet. Dogodek bo povezovala Kristina Kočan. 

Če bo deževalo, bo prireditev potekala v Minoritski cerkvi. 

Produkcija: MKC Maribor. 

Izvedba: MKC Maribor in KGB v sodelovanju z LGM. 

foto: Ivan Dobnik

* OPOMBE *

  • Udeležba je možna le ob izpolnjenem pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani). 

  • Dogodki bodo potekali v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom covid-19. 

  • Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev. 

  • Vojašniški trg je zaradi gradbenih del neprehoden, dostop do prizorišča Poletni KGB pod letnim odrom Lutkovnega gledališča Maribor in do Minoritske cerkve (rezervne lokacije za večerne dogodke v primeru dežja) je mogoč le z južne strani (s strani Drave). 

  • Število sedežev bo na prireditvah predvidoma omejeno, za večerni dogodek z osrednjo gostjo Bino Štampe Žmavc so mogoče vnaprejšnje rezervacije na naslovu prireditve.odrasli@mb.sik.si ali po telefonu 02/23 52 100, za ostale večerne dogodke pa v primeru omejitve sedežev prijave sprejemamo na naslovu program@mkc.si