Back to All Events

24. SDKvMB - 4. dan

  • Festival SDKvMB Grajski trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga, ki predstavlja največji literarni festival v regiji, bo med 18. in 24. junijem že štiriindvajsetič povabil Mariborčanke, Mariborčane in tuje goste k odkrivanju raznolikosti in bogastva slovenske literarne produkcije. 

V šestih dnevih se bo v sodelovanju z dvajsetimi partnerskimi in skoraj štiridesetimi sodelujočimi organizacijami zvrstilo okoli 100 dogodkov, na tradicionalnem knjižnem sejmu na Grajskem trgu pa se bo tokrat predstavilo rekordnih 28 založnikov. K obisku vabi bogat večerni program z izbranimi domačimi in tujimi književnimi gosti in gostjami, razglasitvijo novega viteza oziroma vitezinje Pesniškega turnirja, večerom literature LGBTQ+ z odprtim literarnim mikrofonom ter nepozabno Literarno postajo Mariborske knjižnice s pesnico in pisateljico Bino Štampe Žmavc, osrednjo gostjo festivala.

Grajski trg v Mariboru po novih knjigah običajno diši aprila, a letos bo zaradi izrednih okoliščin s stojnic slovenskih založnikov po novih knjigah zadišalo šele med 18. in 24. junijem, ko Mladinski kulturni center Maribor s številnimi partnerji in producenti pripravlja knjižni sejem z bogatim spremljevalnim programom za otroke, mladino in odrasle, s predstavitvami založb in knjižnih novitet ter z večernimi literarnimi dogodki v poletnem KGB-ju pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor.

PROGRAM


9.30, VARSTVENO DELOVNI CENTER POLŽ RUŠE

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO – BRALNO SREČANJE

Knjižna in bralna akcija humanitarnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor.

Organizira IWC Maribor.


10.00–19.00, GRAJSKI TRG

LE KORAK DO KNJIGE: KNJIŽNI SEJEM

Sodelujejo: Založba Litera, Založba Pivec, Založba Obzorja, Založba Sanje, KUD Sodobnost, Založba Goga, Beletrina, Založba Miš, Založba Morfem, Založba Družina, Mohorjeva založba Celovec, KUD AAC Zrakogled, Založba *cf, Madžarski kulturni inštitut, Založba ZRC, Časopis za kritiko znanosti, revija Razpotja, Pokrajinski muzej Maribor, Slovenski gledališki inštitut – Slogi, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica Mestnega gledališča Ljubljana, Maska, Založba Share Slovenija, Založba Orbis, Društvo Jasa, Bukvarna Ciproš, Društvo za informiranje o islamu. 

Knjižni sejem poteka vsak dan med 10. in 19. uro, v soboto in nedeljo pa med 10. in 15. uro. 

Spremljevalni program knjižnega sejma bo povezovala Petra Bauman

Produkcija in izvedba: MKC Maribor. 

foto: Kristijan Robič

foto: Kristijan Robič


10.00–19.00, GRAJSKI TRG IN SPLETNA STRAN MKC MARIBOR

ROK VILČNIK IN JAKA ŽELEZNIKAR: DIGITALNI ŠRAPNELI

Interaktivna digitalna pesniška instalacija.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor.


9.30, 10.30, MESTNO JEDRO

POPOTOVANJE PO TIMBUKTUJU

Pripovedovalski sprehod za otroke za zaključene skupine iz vrtcev ob slikanici Timbuktu, Timbuktu Petra Svetine. Sprehod bo vodil Elvis Berljak.

Za vse, ki se želite potepati po Timbuktuju izven organiziranih terminov, je na spletu organizatorja in na zadnjih straneh programske knjižice priložen zemljevid plakatnih mest. Za otroke med 3. in 9. letom starosti.

MKC Maribor v sodelovanju z Založbo Miš.


10.00, 11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

TRI VRANE S PLATANE

Pesniški nastop Jureta Jakoba za otroke. Slikanico Tri vrane s platane (Založba Miš, 2018) je ilustrirala Anja Jerčič Jakob. Za otroke med 3. in 9. letom starosti.

Organizira MKC Maribor v sodelovanju z Založbo Miš.


10.00–19.00, GRAJSKI TRG, STOJNICA MKC MARIBOR

BARBARA MIKLIČ GREGOREC: ZAŠILA SEM OBLEKO ZA PESEM

Ulična razstava oblečenih knjig.

V sodelovanju s Festivalom Pranger in MKC Maribor.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON – SREDNJA ŠOLA SLOVENSKA BISTRICA

Nastopajo: Lučka Gregorič, Lana Prosenak, Liza Novak, Aneja Lončarič in Neža Dovnik. Mentorica: Ana Ferk.

MKC Maribor v sodelovanju s Srednjo šolo Slovenska Bistrica.


foto: Nejc Rožman Ivančič

12.00, Grajski trg

OTVORITEV ULIČNE PORTRETNE FOTOGRAFSKE RAZSTAVE OBRAZI KNJIGE

Mariborska knjižnica je ob Svetovnem dnevu knjige 2021 pripravila fotografsko razstavo Obrazi knjige na Starem mostu in objavila istoimenski fotografski natečaj. Dvajset najbolj uspelih del po mnenju žirije natečaja bo na ogled na prizorišču knjižnega sejma na Grajskem trgu, prispela dela pa so razstavljena tudi na spletni strani knjižnice na naslovu www.mb.sik.si.

Produkcija in izvedba: Mariborska knjižnica v sodelovanju z MKC Maribor.


15.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

BIĆE BOLJE – BO ŽE

Biće bolje – Bo že (2019) je zbornik literarnih besedil z delavnic Kulturna produkcija ranljivih skupin pod mentorstvom Lidije Dimkovske, ki je zbornik tudi uredila. Prinaša pesmi, kratke zgodbe in eseje sedmih avtoric in enega avtorja, ki pišejo, bodisi tudi ali pa samo v svojih maternih jezikih, z območja nekdanje Jugoslavije. Sodelujejo: Lidija Dimkovska, Vesna Hrdlička Bergelj, Tamara Kovačević, Dragan Mitić, Snježana Vračar Mihelač in Biljana Žikić. Slovenske prevode bosta brali prevajalki in prav tako objavljeni avtorici v zborniku Tanja Božić in Natalija Milovanović.

MKC Maribor v sodelovanju s Srbskim kulturnim centrom Danila Kiša.

foto: Goran Jakovac

foto: Goran Jakovac


16.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

UDOMAČEVANJE DOMAČIH ŽIVALI/PRIPITOMLJAVANJE DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Skrajšana izvedba pesniškega performansa Tanje Božić in Natalije Milovanović v obliki dvogovora. Celotna pesnitev je izšla kot chapbook, ki bo na voljo tudi na sejmu. Cel performans je v avdioobliki dostopen na spletni strani Radia Študent.

MKC Maribor v sodelovanju s Tanjo Božić in Natalijo Milovanović.

foto: Borut Fajs

foto: Borut Fajs


16.30, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

V ŽIVO S PETRO KORŠIČ – KUD AAC ZRAKOGLED SE PREDSTAVI S POEZIJO IN MISLIMI

V zadnjem času so pri založbi KUD AAC Zrakogled, s soizdajateljem Umetniškim združenjem Hyperion, pod uredniško taktirko Gašperja Maleja izdale svoje knjige poezije Barbara Korun (Idioritmija, 2021), Glorjana Veber (Modroko – akašejke, 2020), Zalka Drglin (Amonit, 2019), Klarisa Jovanović (Izgnana, 2018), ki bodo nastopile na odprtem odru knjižnega sejma. Pogovor bo povezovala Petra Koršič.

MKC Maribor v sodelovanju s KUD AAC Zrakogled.


17.20, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

V ŽIVO S PETRO KORŠIČ – KUD AAC ZRAKOGLED SE PREDSTAVI Z DRAMATIKO IN PREVODI

Prevajalka Bojana Vajt bo spregovorila o prevajanju estonske pesnice Kätlin Kaldmaa in prebrala nekaj njenih pesmi v slovenščini iz knjige Ljubezen je. (2020). Prevajalka, pesnica in esejistka Alenka Jovanovski bo v pogovoru predstavila svoj prevod knjige Trilogija brodoloma (2019) dramatičarke Line Prosa. Iva Jevtić nam bo odprla vrata v svojo ustvarjalno sobo. Slišali bomo tudi odlomke iz knjige Vesne Furlanič Valentinčič Sama pred obličjem smrti (2017). Pogovor bo vodila kritičarka Petra Koršič.

MKC Maribor v sodelovanju s KUD AAC Zrakogled.


18.00, LITERARNA HIŠA MARIBOR

SKUPINSKI LITERARNI VEČER LITERARNE DELAVNICE ZA STAREJŠE PRI KD MLD

Dogodek bo moderiral Marjan Pungartnik.

V sodelovanju: JSKD – OI Maribor, ZKD Maribor in MLD.


20.00, POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

SKUPINSKI LITERARNI VEČER LGBTQ+ Z GOSTOM BRANETOM MOZETIČEM IN ODPRTIM LITERARNIM MIKROFONOM

Moderirano literarno branje in odprti literarni mikrofon. Nastopajo Brane Mozetič, Veronika Razpotnik, Alenka Spacal, Aljaž Koprivnikar, Petra Hrovatin in Tom Veber. Po branju bo pogovor s pesnikom, založnikom in aktivistom Branetom Mozetičem, ki bo predstavil pesmi iz svoje zadnje pesniške zbirke Sanje v drugem jeziku. Nastopili bosta tudi Zala Kores in Julija Bratec Veleski (duo De Liri), dogodek bo povezovala Špela Setničar.

Dogodek je del programa Maribor skozi rožnata očala in projekta Mavrični junij v Mariboru.

Produkcija: MKC Maribor.

Izvedba: MKC Maribor in KGB v sodelovanju z LGM.

1N1A6042.jpg

* OPOMBE *

  • Udeležba je možna le ob izpolnjenem pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani). 

  • Dogodki bodo potekali v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom covid-19. 

  • Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev. 

  • Vojašniški trg je zaradi gradbenih del neprehoden, dostop do prizorišča Poletni KGB pod letnim odrom Lutkovnega gledališča Maribor in do Minoritske cerkve (rezervne lokacije za večerne dogodke v primeru dežja) je mogoč le z južne strani (s strani Drave). 

  • Število sedežev bo na prireditvah predvidoma omejeno, za večerni dogodek z osrednjo gostjo Bino Štampe Žmavc so mogoče vnaprejšnje rezervacije na naslovu prireditve.odrasli@mb.sik.si ali po telefonu 02/23 52 100, za ostale večerne dogodke pa v primeru omejitve sedežev prijave sprejemamo na naslovu program@mkc.si



 
Earlier Event: June 20
24. SDKvMB - 3. dan
Later Event: June 22
24. SDKvMB - 5. dan