Back to All Events

24. SDKvMB - 3. dan

  • Festival SDKvMB Grajski trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga, ki predstavlja največji literarni festival v regiji, bo med 18. in 24. junijem že štiriindvajsetič povabil Mariborčanke, Mariborčane in tuje goste k odkrivanju raznolikosti in bogastva slovenske literarne produkcije. 

V šestih dnevih se bo v sodelovanju z dvajsetimi partnerskimi in skoraj štiridesetimi sodelujočimi organizacijami zvrstilo okoli 100 dogodkov, na tradicionalnem knjižnem sejmu na Grajskem trgu pa se bo tokrat predstavilo rekordnih 28 založnikov. K obisku vabi bogat večerni program z izbranimi domačimi in tujimi književnimi gosti in gostjami, razglasitvijo novega viteza oziroma vitezinje Pesniškega turnirja, večerom literature LGBTQ+ z odprtim literarnim mikrofonom ter nepozabno Literarno postajo Mariborske knjižnice s pesnico in pisateljico Bino Štampe Žmavc, osrednjo gostjo festivala.

Grajski trg v Mariboru po novih knjigah običajno diši aprila, a letos bo zaradi izrednih okoliščin s stojnic slovenskih založnikov po novih knjigah zadišalo šele med 18. in 24. junijem, ko Mladinski kulturni center Maribor s številnimi partnerji in producenti pripravlja knjižni sejem z bogatim spremljevalnim programom za otroke, mladino in odrasle, s predstavitvami založb in knjižnih novitet ter z večernimi literarnimi dogodki v poletnem KGB-ju pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor.

PROGRAM


10.00–15.00, GRAJSKI TRG

LE KORAK DO KNJIGE: KNJIŽNI SEJEM

Sodelujejo: Založba Litera, Založba Pivec, Založba Obzorja, Založba Sanje, KUD Sodobnost, Založba Goga, Beletrina, Založba Miš, Založba Morfem, Založba Družina, Mohorjeva založba Celovec, KUD AAC Zrakogled, Založba *cf, Madžarski kulturni inštitut, Založba ZRC, Časopis za kritiko znanosti, revija Razpotja, Pokrajinski muzej Maribor, Slovenski gledališki inštitut – Slogi, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica Mestnega gledališča Ljubljana, Maska, Založba Share Slovenija, Založba Orbis, Društvo Jasa, Bukvarna Ciproš, Društvo za informiranje o islamu. 

Knjižni sejem poteka vsak dan med 10. in 19. uro, v soboto in nedeljo pa med 10. in 15. uro. 

Spremljevalni program knjižnega sejma bo povezovala Petra Bauman

Produkcija in izvedba: MKC Maribor. 

foto: Nina Medved

foto: Nina Medved


10.00–15.00, GRAJSKI TRG, INFORMACIJSKA STOJNICA MKC MARIBOR

BARBARA MIKLIČ GREGOREC: ZAŠILA SEM OBLEKO ZA PESEM

Ulična razstava oblečenih knjig.

V sodelovanju s Festivalom Pranger in MKC Maribor.


10.00–15.00, GRAJSKI TRG IN SPLETNA STRAN MKC MARIBOR

ROK VILČNIK IN JAKA ŽELEZNIKAR: DIGITALNI ŠRAPNELI

Interaktivna digitalna pesniška instalacija.

Produkcija in izvedba: MKC Maribor.


10.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

MALA VERONIKA 2021 SE PREDSTAVI

Mala Veronika je pesniški natečaj za najboljšo dijaško pesem, ki poteka pod okriljem Veronikine nagrade. V Mariboru se predstavljajo nominiranke letošnjega natečaja: Nina Bohnec (zmagovalka natečaja, Gimnazija Murska Sobota, mentorica Boža Ivanušič Trajbarič), Ana Velenik (Gimnazija Ilirska Bistrica, mentorica Katja Koren Valenčič, prof.), Alja Pušič (II. gimnazija Maribor, mentorica Nina Medved), Kaja Magovac (Gimnazija Kranj, mentorica Bernarda Lenaršič) in Eva Šubic (Gimnazija Novo mesto).

MKC Maribor v sodelovanju s Hišo kulture Celje.


10.00, MESTNO JEDRO

POPOTOVANJE PO TIMBUKTUJU Z ELVISOM BERLJAKOM

Po zgodbah in ilustracijah iz slikanice Timbuktu, Timbuktu Petra Svetine in Igorja Šinkovca bo udeležence sprehoda popeljal Elvis Berljak, igralec in glasbenik. Sprehod traja približno pol ure, zbirno mesto je pri pitniku na Slomškovem trgu.

Prijave družin za vodeni sprehod sprejemamo na elektronskem naslovu program@mkc.si in številko 02 300 2994. Plakati bodo na ogled od 18. junija do 28. junija 2021. Za otroke med 3. in 9. letom starosti.

Produkcija: MKC Maribor v sodelovanju z Založbo Miš.


11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

KO BESEDA POSTANE GLASBA

Vabljeni na najbolj poetično simpatičen koncert Codovcev, ki ga bo odprla najbolj sveža zasedba, NoStress Ukestra, piko na i pa bo postavil sestav z najdaljšo kilometrino, Vokalna skupina Vokalke. Skozi prijetno nedeljsko dopoldne bodo celotno KUD Coda posadko krmarili učenci, ki besede spreminjajo v najbolj univerzalni jezik na svetu – glasbo.

MKC Maribor v sodelovanju s KUD Codo.


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

IGNOR – PLATFORMA ZA LITERATURO, ZVOČENJE IN PERFORMANS

Literarni nastop pesnikov in pesnic, ki delujejo pod okriljem Neformalne umetniške zadruge Ignor. Sodelujejo: Miha Maurič, Dejan Koban, Sergej Harlamov, Urška Kramberger in Nela Poberžnik.

MKC Maribor v sodelovanju z Ignorom.


13.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

REVIJA NOVEMBER SE PREDSTAVI

Glavni urednik Nejc Rožman Ivančič bo predstavil 4. številko nove literarne revije November in članici uredništva: pisateljico Anjo Mugerli, prejemnico Evropske nagrade za literaturo 2021, in pesnico Katarino Gomboc Čeh, Uršljanko 2017. S svojimi pesmimi in zgodbami se bosta predstavila tudi avtorja Tonja Jelen in Tomo Podstenšek.

MKC Maribor v sodelovanju z Društvom humanistov Goriške.

foto: Nejc Rožman Ivančič

foto: Nejc Rožman Ivančič


14.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

PESEM.SI SE PREDSTAVI

V goste prihaja uredništvo spletnega portala Pesem.si, ki je v letošnjem letu izdalo zbornik Pesem si 21 z besedili devetdesetih pesnikov in pesnic, ki svoje pisanje objavljajo na portalu.

Sodelujejo: Helena Zemljič, Gregor Grešak, Sara Špelec, Senada Smajić, Ana Porenta, Dunja P. Guček, Irena Holzer, Matej Krajnc, Felicita Medved, Vesna Šare, Tom Veber, Dimitrij Škrk, Jure Drljepan, Nada Pečavar, Irena Pajnik Beguš in drugi.

MKC Maribor v sodelovanju s Pesem.si.


19.00, POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR

LITERA: BRANJE IN POGOVOR OB KNJIŽNIH NOVITETAH TER GLASBENI KABARET

Literarno branje Literinih avtorjev in avtorice, nastopili bodo Vasja Jager, Mojca Andrej, Bojan Sedmak in Tomo Podstenšek, povezoval bo Orlando Uršič. Po literarnem delu dogodka bo kratek odmor, ki mu bo sledil nastop Jerneja Dirnbeka - Dimeka (Mi2) in Davorja Klarića; kantavtorski glasbeni kabaret oziroma humoristični koncert Z muziko o vinu in ljubezni.

Prireditev organizira MKC Maribor v sodelovanju z Založbo Litera.

Izvedba: MKC Maribor in KGB v sodelovanju z LGM.

1N1A6042.jpg

* OPOMBE *

  • Udeležba je možna le ob izpolnjenem pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani). 

  • Dogodki bodo potekali v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom covid-19. 

  • Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev. 

  • Vojašniški trg je zaradi gradbenih del neprehoden, dostop do prizorišča Poletni KGB pod letnim odrom Lutkovnega gledališča Maribor in do Minoritske cerkve (rezervne lokacije za večerne dogodke v primeru dežja) je mogoč le z južne strani (s strani Drave). 

  • Število sedežev bo na prireditvah predvidoma omejeno, za večerni dogodek z osrednjo gostjo Bino Štampe Žmavc so mogoče vnaprejšnje rezervacije na naslovu prireditve.odrasli@mb.sik.si ali po telefonu 02/23 52 100, za ostale večerne dogodke pa v primeru omejitve sedežev prijave sprejemamo na naslovu program@mkc.si



 
Earlier Event: June 19
Poletna galerijska noč
Later Event: June 21
24. SDKvMB - 4. dan