Festival fotografije Maribor v Galeriji Media Nox

Z uradnim odprtjem na Židovskem trgu se ob 19. uri v soboto, 16. septembra, začenja Festival fotografije Maribor, ki ga pod naslovom Dotikanja tudi letos organizira Fotoklub Maribor. Med prizorišči festivalskega dogajanja je tudi naša Galerija Media Nox, ki se pridružuje z razstavama umetnikov Blaža Rojsa in Marka Paka.

Razstava intermedijskega umetnika Blaža Rojsa Rememory bo v Galeriji Media Nox na ogled do 14. oktobra, fotoinstalacija AF večmedijskega umetnika Marka Paka pa bo na fasadni steni med arkadami pred Galerijo Media Nox na ogled do 30. novembra.

Razstava blaža rojsa: rememory

Blaž Rojs (1995) je interdisciplinarni umetnik, ki se osredotoča na slikarstvo in fotografijo. Leta 2020 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani z nagrajenim diplomskim delom Intervencija v fotografiji. Samostojno je razstavljal v galeriji Dobra Vaga (Transparentnost, 2021) in Galeriji Fotografija (Poljubi in nasvidenje, 2022) ter sodeloval na skupinskih razstavah v Sloveniji, na Nizozemskem in v Italiji. Trenutno nadaljuje študij likovne umetnosti na Univerzi za umetnost v Zürichu. Zastopa ga Galerija Fotografija v Ljubljani.

Dela Blaža Rojsa torej estetsko in konceptualno zarisujejo svojstven prostor v polju umetnosti in se ne podrejajo ustaljenim okvirjem visoke umetnosti, saj vključujejo dele, ki so jasno razvidno izhajajoči iz globoko subjektivne percepcije umetnika in gradijo specifično estetiko, ki je obenem prefinjeno premišljena in dopolnjena s surovimi »brute art« elementi, ki se iztekajo v elegantne in subtilno pripovedne zaključene celote. Soočeni smo z nepretenciozno in svežo umetniško podobo, ki komunicira jasno a neobremenjeno, v skladu z ideologijo, da sodobna umetnost dopušča razraščanje v poljubne smeri kombinacij in eksperimentov, ki odpirajo nova polja dojemanja in emotivnosti, skozi konstruiranje individualnega, kombiniranega likovnega jezika (več).

Besedilo pripravila kuratorka Sara Nuša Golob Grabner


Razstava Marka Paka: AF

Marko Pak [1971] je umetnik, čigar fokus ustvarjanja so objekti, fotografija in prostorske postavitve. Je član ZDSLU in DLUM, s katerim strokovno sodeluje od leta 2000 kot organizator razstav, recenzent, kurator in večmedijski umetnik. Avtorjeva dela so uvrščena na razstave slovenske sodobne umetnosti in mednarodne izbore konteksta Alpe-Adria. Za svoje delo je prejel več nagrad, nazadnje Nagrado DLUM 2021, za fotografijo. Živi in ustvarja v Mariboru.

Delo je fotografija, ki z izrezom in izbrano postavitvijo daje vtis reliefnega slikarskega objekta. Predstavlja izsek betonske stene s sledmi in ostanki plakatov. V samo delo je zajetih več komponent, ki nagovorijo senzibilnega gledalca denimo plastenje, prekrivanje, luščenje in gubanje. Prav tako k osebni interpretaciji vabi sam naslov razstave AF, ki je lahko razumljen kot Auto[matic] Focus ali pa kot Acronym Finder. S tem delo in umetnik omogočata neposredno vključitev javnosti v umetnino, fizična večplastnost dela se nadgradi z metaforično in idejno (več).

 Besedilo pripravila kuratorka Rebeka Tašič