Back to All Events

Kino pod zvezdami: I am They

  • Mladinski kulturni center Maribor Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Program Maribor skozi rožnata očala letos v sodelovanju s Pekarna Magdalenske Mreže prireja serijo aktivnosti pod imenom Mavrični junij v Mariboru, v sklopu katere se bodo odvile številne aktivnosti namenjenje predstavljanju in osveščanju tematik, s katerimi se srečuje LGBTIAQ+ skupnost. Ena izmed njih bodo tedenski filmski večeri na katerih bomo gledali filme z LGBTQIA+ tematiko.

Mesec junij označuje mesec ponosa LGBTIAQ+ skupnosti, v tem mesecu se zgodi tudi večino Parad Ponosa po svetu. Zaradi trenutne situacije je sama Parada Ponosa v Mariboru prestavljena na drug mesec, vseeno pa ekipa prostovoljk_cev prireja pester program, ki zajema filmske večere, kuharske prenose v živo iz kuhinj prostovoljk_cev, izobraževalne objave o kvir abecedi, pogovor o knjigi v sklopu Knjižnica tete Rose in še veliko več. 

Mavrični junij v Mariboru je program, ki zajema izobraževalne vsebine, queer à la carte, filmske večere in še veliko več.

Kino pod zvezdami

Cikel, ki ga ne smete zamuditi! Družite se z nami ob brezplačnih ogledih LGBTQIA+ filmov, ki jih bomo za vas ob četrtkih vrtele_i ves mesec. Ob večerih na prostem bomo skupaj doživljale_i izjemne zgodbe, ki jih pišejo življenja naših skupnosti — nekatere bolj znane, spet druge za koga povsem nove. Z željo po povezovanju in novih spoznanjih bomo povzdigovale_i ustvarjalne glasove, ki delijo to bogato zgodovino in vam obenem nudile_i možnost varnega filmskega užitka, ki bo prinesel nekaj za vsakogar.

O FILMU

I am They (2018)

Žanr: dokumentarec, romantični, biografski
Trajanje:
55 min
Država: Velika Britanija, Islandija, Italija, Malta
Jezik: angleški
Režija: Ugla Jónsdóttir
Igralska zasedba: Fox Fisher, Owl

I Am They je celovečerni dokumentarec o nebinarni ljubezenski zgodbi, ki raziskuje pomembna vprašanja povezana s trans osebami z osebnega vidika Fox in Owl Fisher, nebinarnih trans aktivistk_ov iz Velike Britanije. V filmu raziskujeta vprašanja in izzive, s katerimi se soočajo nebinarne trans osebe, kot so pravno priznanje, jezik, zdravstvena oskrba in socialno sprejemanje. Kljub temu, da je film poučen in raziskuje družbena vprašanja, je tudi ljubezenska zgodba dveh oseb iz popolnoma različnih okolij.


O ustvarjalcih

My Genderation je filmski projekt, ki slavi življenja in izkušnje trans oseb. Projekt sta ustanovili_a Fox Fisher in Lewis Hancox, potem ko sta se pojavili_a v dokumentarnem filmu Moje transseksualno poletje, ki so ga leta 2011 predvajali na britanskem Channel 4. Ker njune izkušnje v dokumentarcu niso bile avtentično upodobljene, sta začeli_a sami_a ustvarjati filme o trans ljudeh.

Želeli_a sta predstaviti trans osebe verodostojno in brez voyerističnega pogleda tistih, ki to niso. Bistvo projekta My Genderation je dejstvo, da filme in dokumentarce v celoti ustvarijo trans osebe, tako si lahko ljudje ogledajo bolj resnične in verodostojne predstavitve transspolnih ljudi in se z njimi povežejo na bolj človeški ravni.

Od leta 2011 je My Genderation ustvaril več kot 100 filmov, vključno z My Trans Story za Channel 4 in New Genderation za BBC ter kampanjami za Stonewall UK in še veliko več. Njihove nagrajene filme prikazujejo na filmskih festivalih po vsem svetu in se pogosto uporabljajo tudi v izobraževalne namene

Več na: https://mygenderation.com/