Back to All Events

24. obletnica KC Pekarna

  • KC Pekarna Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

16. junija bo Kulturni Center Pekarna zablestel v vsej svoji lepoti in ustvarjalnosti, saj se bo odvilo praznovanje njegove 24. obletnice!

Uporabniki prostorov kulturnega centra smo s skupnimi močmi pripravili pester in bogat celodnevni program, namenjen vsem okusom in generacijam, ki bo odseval raznolikost in ustvarjalnost številnih sodelujočih posameznikov, ekip in organizacij. Od poldneva naprej bodo tako zunanji kot notranji prostori na območju Pekarne vabili na najrazličnejše vsebine - oglede razstav, okroglo mizo, delavnice, lutkovno predstavo za otroke, kviz, filmsko projekcijo in vrhunski nabor glasbenih vsebin ter še veliko več. Vabljeni torej, da čudovito sobotno popoldne preživite v enem izmed kultnih kulturnih lokacij mesta ter izkusite bogatost vsebin, ki nastajajo in potekajo za njenimi zidovi.

 

PREGLED DOGAJANJA:

9.00 - 19.00 - BUKVARNA CIPROŠ SE PREDSTAVLJA
12.00 - 19.00 - OTROŠKI KOTIČEK: SLON STANE IN FERDO, VELIKI PTIČ
12.00 - 19.00 - ČIPKASTI MOMENT – RAZSTAVA OBLEČENIH KNJIG SUZANE RENGEO
12.00 - 19.00 - DELAT GREM! SE PREDSTAVLJA
12.00 - 14.00 - ELECTRIC BOOGIE SELECTION
13.00 - 18.00 - GUDSTAF MARKET
14.30 - SLAM ZVERINE, SLAMURAJI IN SLJEMERČINE ZAPEKAJO MIKROFONE
15.00 - GLASBENO RAZVAJANJE S TETRAGRAMMATONOM IN HUSKYJEM
16.00 - LUTKOVNA PREDSTAVA: DEKLICA IN KLOVN
16.00 - OKROGLA MIZA: ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NOB MARIBOR
18.00 - TRNOVA POT: GURMANSKI IN VEGANSKI PASULJ
18.00 - RAZSTAVA: KOPF KINO
18.00 - KVIZ O ZGODOVINI JUGOSLAVIJE
19.00 - FILMSKI TRANSFORMATOR: JONGENS / FANTJE
19.00 - KONCERT: DJEMBABE
19.30 - KONCERT: LIBUROA
20.15 - KONCERT: PIRHALTER
21.00 - KONCERT: BLUTWURST
22.00 - KONCERT: SUZI SOPRANO (MO4PLAY)
23.00 - KONCERT: NČODNČ (MO4PLAY)
22.00 - DJ DOGODEK: AKCIJA / CHRIS.SU (HU)

 

Vse aktivnosti in dogodki v okviru obletnice so brezplačni!

 

PROGRAM


9.00 – 19.00 / BUKVARNA CIPROŠ 

BUKVARNA CIPROŠ SE PREDSTAVLJA

Obletnico KC Pekarne bo Bukvarna Ciproš obeležila z dnevom odprtih vrat, ko bodo od 9. do 19. ure vabili obiskovalce, da se spoznajo z bogato knjižno zakladnico ter aktivnostmi, ki jih izvaja. V ta namen bodo na dvorišču postavili stojnico, v znamenju Cankarjevega leta pa bodo izvedli tudi dve aktivnosti – “Cankar mimo koša” ter “V Cankarjevi senci”.

V sodelovanju: Bukvarna Ciproš


12.00 – 19.00 / PRED KLUBOM MC

SLON STANE IN FERDO, VELIKI PTIČ

Junaka iz slikanic, Slona Staneta in Ferda, velikega ptiča, smo predstavili na uličnih plakatnih akcijah letošnjega in lanskoletnega festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki že 21. let poteka v organizaciji MKC Maribor v sodelovanju z več kot 20-imi partnerji. Avtorici slikanic Slon Stane in Ferdo, veliki ptič, Manica K. Musil in Andreja Peklar, sta pripravili pobarvanke, ki bodo na voljo za najmlajšim udeležencem praznovanja obletnice KC Pekarna.

V sodelovanju: MKC Črka


12.00 – 19.00 / JEDILNICA HOSTLA PEKARNA

ČIPKASTI MOMENT – RAZSTAVA OBLEČENIH KNJIG SUZANE RENGEO

Kolekcija oblečenih knjig je nastala v produkciji MKC Maribor - literarni festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru in v sodelovanju slovenskih založb, ki so podarile knjige po izboru pesnice in urednice Tonje Jelen ter modne oblikovalke Suzane Rengeo, ki je izbrana dela oblekla po svojih zamislih.

Na razstavi ob obletnici Pekarne bodo naslednje oblečene knjige: Milan Dekleva Gestalt, Kristina Kočan Šivje, Nevenka Miklič Perne Lisičja vstopnica, Tibor Hrs Pandur Notranje zadeve (vse: Založba Litera); Borut Gombač Popevke, songi in šansoni (Založba Kulturni center Maribor), Ana Pepelnik Tehno (Založba LUD Šerpa); Lada Žigo Ruleta, Emilios Solomú Dnevnik nezvestobe (Založba Pivec); Kristina Hočevar Naval (Založba ŠKUC); Ana Schnabl Razvezani (Beletrina), Tone Škrjanec Dihaj (Center za slovensko književnost); Primož Čučnik Ti na S (LUD Literatura); Katja Gorečan Neke noči neke deklice nekje umirajo: koreopesem duhov, senc, sanj in volkov; Nataša Velikonja Preveč vljudna, Nežka Štruc Nihanja (vse: Književno društvo Hiša poezije – Poetikon); Denis Škofič Seganje (Cankarjeva založba).

V sodelovanju: MKC Črka


12.00 / V PARKU PRED HOSTLOM PEKARNA

DELAT GREM! SE PREDSTAVLJA

Projekt Delat grem! bo ob obletnici predstavil širok program vsebin in aktivnosti s katerimi vzpodbujajo in pomagajo mladim do zaposlitve ter strokovnega izobraževanja, za obiskovalce pa pripravljajo tudi delavnico izdelave mila.

Izdelovali bomo mila različnih oblik, barv in vonjev ter jih zavila v praktična darila. Delavnica se bo izvedla v soboto, 16. junija ob 15. uri in bo trajala 2 uri v prostorih Hostla Pekarna. Če želiš izvedeti kako na preprost način narediti praktično darilce, ne razmišljaj in se nam pridruži!

Projekt Delat grem! poteka pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor in mladim ponuja sklope različnih usposabljanj, skozi katera udeleženci krepijo različna znanja in kompetence ter tako povečujejo možnosti za svojo zaposljivost. Usposabljanja so tako s področja osebne rasti in asertivnosti, kot tudi zelo praktična usposabljanja, vezana na razvoj idej, ki jih imajo mladi, srečanj s potencialnimi delodajalci ter možnosti opravljanja usposabljanj pri različnih delodajalcih.

V sodelovanju: Delat grem! in MKC Maribor


12.00 – 14.00 / PRED HOSTLOM PEKARNA

ELECTRIC BOOGIE SELECTION

Electric Boogie nas bo razvajal s selekcijo lastne glasbene produkcije ... malo sweet music iz domače pekarne, unreleased mixes, recording bloopers in še veliko več ... striktno downtempo chill.

Več na: electrikboogie.info


13.00 – 18.00 / DVORANA GUSTAF

GUDSTAF MARKET

Gudstaf Market je sejemski dogodek, ki se odvija na vsake kvatre. Bistvo dogodka je druženje ob ogledovanju izdelkov razstavljalcev, izmenjava oblačil (spomladansko čiščenje omar je na sporedu), preizkušanje kulinaričnih dobrot in razvajanje ušes ob dobri glasbi. Dobrodelno noto bodo tokrat usmerili na otroke in starše migrantov, ki so ostali v Mariboru.

Vsi, ki bi želeli sodelovati kot razstavljalci, pišite na: gudstaf.market@gmail.com ali pa pokličete na 040 552 305 (Jasna)

V sodelovanju: AGD Gustaf


14.30 / PRED VHODOM V HOSTEL PEKARNA

SLAM ZVERINE, SLAMURAJI IN SLJEMERČINE ZAPEKAJO MIKROFONE

Pekarniški mikrofon bodo tokrat dali v pečico iz besed pesniški slamerji iz treh krajev: Maribora, Ptuja in Celja. Pripravili bodo izbor najbolj okusnih pesmi, začinjenih z značilnim nastopom, ki se ga pač mora doživeti v živo. Slam zverine, ki se tudi sicer tedensko sestajajo v Pekarni, bodo v razširjeni sestavi zastopali Anka Vidmar, Metka Zadravec, Matic Ačko, Nina Medved, Petra Kokol in Tom Veber. Slamuraje iz Ptuja bodo predstavljali Mišel Ristov, Tomaž Lovrenko, Aljaž Šešo in Blaž Šešo, Sljemerčine iz Celja pa Klara Brežnik in Klavdija Košec. Mikrofon bo zanje ogrevala Mojca Pibernik iz Bande ferdamane.

V sodelovanju: Slam zverine, Slamuraji, Sljemerčine, MKC Maribor – MKC Črka, Banda Ferdamana.


15.00 – 21.00 / PRED SUPERNOVO

GLASBENO RAZVAJANJE S TETRAGRAMMATONOM IN HUSKYJEM

Za sproščeno ozračje, dobro glasbo in pozitivno energijo bosta tekom celotnega popoldneva pod okriljem mariborskega Cannabis Social Cluba skrbela DJ-a Tetragrammaton in Husky, ki nas bosta razvajala z izbranim funkom, discom in housom.

V sodelovanju: Cannabis Social Club Maribor


16.00 / MC PEKARNA

LUTKOVNA PREDSTAVA: DEKLICA IN KLOVN

Otroška lutkovna predstava za 3+

V malo mesto prispe cirkus Rdeči slon. Deklica Liza si z dedkom ogleda cirkuško predstavo, v kateri nastopajo kobilica z opico, akrobatka, dvigovalec uteži, klovn s prevelikimi čevlji in lev… Po predstavi deklica Liza v zakulisju sreča žalostnega klovna, ki mu grozi, da bo izgubil službo. Dobrosrčna deklica mu brž priskoči na pomoč...

Avtorica literarne predloge: Stanka Devjak
Igrajo: Lara Zorec, Milan Ljubec, Miroslav Mauko, Suzana Šober, Natalija Juhart, Zdenka Šulin, Dani Rajšp
Zasnova predstave in likovna podoba: Nina Šulin
Avtorja glasbe in izvajalca: Marko Korošec in Andrej Hrvatin
Oblikovanje luči: Gašper Bohinec
Tonski tehnik: Cveto Šulin
Produkcija: Kulturno društvo Delavec Lenart

V sodelovanju: IndiJanez in KD Delavec


16.00 / MISC INFOPEKA

OKROGLA MIZA - ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NOB MARIBOR

V pogovoru z Marjanom Žnidaričem in Borislavo Vičar bomo pod drobnogled vzeli vrednote NOB, ki so postale temelj nove socialistične države. NOB je temeljil na revolucionarni politiki, ki je v ospredje postavljala mednarodno solidarnost in emancipacijo. Toda kako je ta boj predstavljen danes v medijih, šolah in politiki? Vse večje omalovaževanje uporništva proti zatiralcem pušča pečat tudi na mladih, ki postajamo generacija pokornih in fleksibilnih ljudi. O tem in še marsičem bomo spregovorili na okrogli mizi v ciklu izobraževanja “Naša socialistična Jugoslavija”.

V sodelovanju: Pekarna Magdalenske mreže


18.00 / GALERIJA HLADILNICA PEKARNA

KOPF KINO

Vljudno vabljeni na otvoritev likovne razstave ob obletnici Kulturnega centra Pekarna, kjer se bosta z svojimi deli predstavila lokalna ustvarjalca Aleksandra Arsić Alex (štud.likovne umetnosti) in Tomaž Sahernik Sai (prof. likovne umetnosti). Pod naslovom razstave KOPF KINO, lahko razberemo očiten koncept razstave, ki predstavlja različne filme, ki se dogajajo oziroma odvijajo v glavah ljudi. Načeloma pa ni potrebe po dodatnem opisovanju in razlagi pomena del, saj govorijo sama po sebi. Zato naostrite svoje čute in se prepustite.

Več na: https://www.facebook.com/events/166783434017123/

V sodelovanju: Alex Art in Galerija Hladilnica Pekarna


18.00 / PARK PRED MISC INFOPEKA

KVIZ O ZGODOVINI JUGOSLAVIJE

Vse večja popularnost kvizov je ekipo MISC INFOPEKA spodbudila, da tudi sami organizirajo izobraževalni kviz o Jugoslaviji (ne zgolj socialistični). Toda ta kviz bo drugačen! Medtem ko marsikateri kvizi spodbujajo znanje, ki naj bi ljudi zgolj zabavalo in sproščalo, si bomo tukaj drznili načenjati teme, ki so relevante in vplivajo na današnjo politično stanje. Da, naslavljali bomo tudi politične teme. In za piko na i se kviz ne bo odvijal v lokalu, kjer bi vam na prefinjen način, pod krinko spodbujanja znanja in zdrave tekmovalnosti, praznili denarnice.

V sodelovanju: Pekarna Magdalenske mreže


19.00 / HOSTEL PEKARNA, PREDAVALNICA 2

FILMSKI TRANSFORMATOR: JONGENS / FANTJE

Film pripoveduje zgodbo Siegerja, športnega, precej mirnega 15-letnega fantka, ki odkrije ljubezen med poletnimi počitnicami. Sieger se usposablja v novi atletski ekipi za nacionalno prvenstvo, kjer spozna zanimivega in nepredvidljivega Marca. Med fantoma se najprej razvije prijateljstvo, kmalu pa začne Sieger čutiti močnejše čustva do Marca. Kmalu se izkaže, da tudi čustva Marca niso samo prijateljska ...

 Jongens, Nizozemska, barvni, 2014, 78 minut, drama, jezik: nizozemščina, angleščina, podnapisi: angleški

Napovednik filma: https://www.youtube.com/watch?v=Nn8rVEFurBE

V sodelovanju: Maribor skozi rožnata očala, MKC Maribor


19.00 / ODER

KONCERT: DJEMBABE

Djembabe si za osnovo glasbenega ustvarjanja sposodijo tradicionalne zahodnoafriške ritme in jim dodajo ščepec slovanskega temperamenta in slovansko ljudsko izročilo. Dokaj preprosto harmonsko zgradbo tradicionalnih tako slovenskih kot afriških, pa tudi avtorskih skladb zapolnijo bogata zahodnoafriška poliritmija, domiselni aranžmaji in posamezni soli, v katerih je poleg afriških in slovenskih (evropskih) korenin zaznati elemente jazza, klasične glasbe, etno in world glasbe in improvizacije.

Skupina Djembabe je nastala leta 2009, vse članice (6) so iz Maribora, vadijo pa v Pekarni magdalenske mreže.  Članice skupine so: Tina Sovič – tolkala, Karolina Bucka Kustec – tolkala, Petra Hudrap – tolkala, vokal, Tamara Povh – tolkala, klaviature, vokal,  Asja Grauf –  flavta,  Špela Huzjak – violina.

FB stran: https://www.facebook.com/Djembabe-477852292237799
Spletna stran: http://www.djembabe.si/sl/djembabe-vs/
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=R3OQo7CrpyE


19.30 / ODER

KONCERT: LIBUROA

Liburoa je mlada 5 članska zasedba, katero združuje želja po ustvarjanju in dobrem žuru. Njihove skladbe so preplet roka, funka in alternativne glasbe, kot glavni štab pa jim služijo prostori KC Pekarne.

Tim Muršak - vokal
Niko Poštrak - kitara
Jure Gračner - kitara
Tin Matuš - bobni
Jaša Pavčič – bas


20.15 / ODER

KONCERT: PIRHALTER

Zasedbo PirhAlter sestavljajo izkušeni glasbeniki, ki v svojim skladbah združujejo ritme in melodije bluesa, roka in alternativne glasbe. Njihovo ime in glasbeni slog si lahko najlažje razlaga vsak zase, zato izkoristite priložnost, da jih doživite v živo.

Timi Muršak – vokal
Aleš Čerček – solo kitara
Tomaž Muršak – ritem kitara
Martin Petek - bas
Jure Auguštiner – bobni


21.00 / ODER

KONCERT: BLUTWURST

Blutwurst so edinstveni punk-rock trio iz Maribora, ki v prostorih KC Pekarna ustvarja že od leta 1996. V njihovi glasbi se prepletata motiva mesa in krvi, ki nas “v vsakdanjiku obdajata s svojo toplino”.

Bobni: Šečer
Bas: Kdo-pač-pride
Ostalo: ostali


22.00 / ODER

KONCERT: SUZI SOPRANO (MO4PLAY)

Post-punk, noise rock trio, ki ga sestavljajo člani zasedb growing rats, thelift in karmakoma, je nastal aprila 2015 in prihaja iz Krškega. V glasbi, ki je energična in na momente celo himnična, mešajo vplive od indie rocka pa vse do 80s hardcorea. Z družno hrupno navezo Ooral Sea so lani izdali mini split album, za katerega sta obe prispevali po tri pesmi. To so bili tudi prvi posnetki Suzi soprano.  V letu in pol odkar so se prvič predstavili publiki, so odigrali vrsto koncertov, med njimi tudi na Češkem in Slovaškem. Za letošnjo pomlad pa je Suzi soprano napovedala izzid albuma.

Enej Mavsar – kitara, vokali
Matic Koritnik - vokali
Uroš Kovač - bobni

Več na: https://www.facebook.com/suzisoprano/

V sodelovanju: Mladinin oder in Festival Lent


23.00 / ODER

KONCERT: NČODNČ (MO4PLAY)

V času bedastih telefonov prepametnih ljudi na sceno prihaja/se vrača zasedba polnopravnega rokenrola. Nčodnč izpred 13 let nastanka niso enaki, kot so bili. V tem času so izdali prvenec “Izlet v neznano”, sodelovali na mnogih kompilacijah in špilali na marsikaterem koncertu. Prvotni trije člani so se nadgradili z novo močjo in tako štirje jezdeci postapokalipse jezdijo v novo zgodbo. Izdali so namreč ploščo pristnega hardrockmetala, ki nosi naslov “Children of tomorrow”. Deset surovo polikanih komadov nove plate nosi svojo zgodbo, iz katere se čuti jeza in razočaranje v odsotnosti nove poti. Naslovni komad plošče tako obračunava z znanim pregovorom o Janezku, ki se uči in tudi konča šolanje agresije in nikoli dospele svetle prihodnosti.

Gašper Oražem – gagi: bobni
Miha Ruparčič – rupa: kitara
Zoran Bitorajc – bito: kitara
Sebastijan Vukan – seba: bas

Bandcamp - https://ncodnc.bandcamp.com/
Facebook - https://www.facebook.com/NCODNC-171928460247/

V sodelovanju: Mladinin oder in Festival Lent


22.00 / DVORANA GUSTAF

DJ DOGODEK: AKCIJA / CHRIS.SU (HU)

Ekipa Bass Fighters bo do jutranjih ur skrbela za maksimalni odmerek bobnov in basa. V goste prihaja eden najplodnejših aktualnih madžarskih dnb DJ-ev in večkratni nagrajenec naslova “Producent leta” s strani glasbenega portalaDrumandbass.hu – Chris.su. Družbo mu bodo delali lokalni talenti: Spade, Theejay, Aveho, Dominus Diaboli, Kriptønyte in Lenokaj. Za vizualne poslastice pa bo poskrbel Maj Virant.

Več na: https://www.facebook.com/events/1846911608941357/

V sodelovanju: Bass Fighters in AGD Gustaf


SPREMLJEVALNI PROGRAM

 

PETEK, 15. 6. ob 19.00 / KLUB MC

LUTKOVNA PREDSTAVA: NETOPIRČEK IN SRAKA

Netopirček je nebogljen netopirski mladič, ki še ne zna leteti. Ko zbere pogum, se zgodi nesreča in pristane pri kradljivi sraki. Ta ga sprejme v svoj dom, vendar mora v zameno šteti nakradeno blago. Bo uspel pobegniti iz gnezda in se vrniti domov? Kako bo premagal strah? Mu bo kdo pri tem pomagal?

Netopirček - Petra Kavaš
Sraka, kača - Andreja Domajnko
Medved, polž, krt - Ramiz Derlić,
Princeska, ribica, vrabček - Nina Tichy Derlić
Režija: Celotna ekipa
Dramaturgija: Celotna ekipa
Scenografija: Nina Šulin
Oblikovalec svetlobe: Gašper Bohinec
Glasbena spremljava: Nejc Kovač
Zasnova lutk: Nina Šulin
Izdelava lutk: Celotna ekipa

Predstava traja 25 minut in je primerna za predšolske otroke in otroke 1. triade OŠ.

V sodelovanju: IndiJanez

 

PETEK, 15. 6. Ob 20.00 / GALERIJA K18

OTVORITEV RAZSTAVE »ŽIVIMO S TITOM

Razstava bo rezlultat zbiranja fotografij in prispevkov, ki so bili zbrani na fotografskem natečaju »Živimo s Titom?«, ki je potekala v mesecu maju. MISC INFOPEKA je pozvala širšo javnost, da pošljejo fotografije podob Josipa Broza – Tita, ki še vedno stojijo/visijo po domovih, na delovnih mestih, delavnicah, ateljejih, gostilnah ipd. Z razstavo ne želijo gradili kulta osebnosti, temveč prikazati, da zgodovinski revizionizem in brisanje polpretekle zgodovine ne moreta ukrasti kolektivnega spomina. Podpornik razstave je tudi pivovarna Komunajzer. Razstava bo odprta do 15. 7. 2018.

V sodelovanju: Pekarna Magdalenske mreže


SOBOTA, 16. 6. ob 11.00 / GALERIJA MEDIANOX

DELAVNICA: ABSTRAKTNICA

V Galeriji Media Nox se bo letošnja galerijska noč začela že dopoldne, ko organiziramo interaktivne učne urice za mlade do 15. leta, na katerih bomo pokukali v svet umetnosti na zabaven in poglobljen način. Skozi opazovanje in analizo razstave Urške Rednak Izrezi/Cut-outs bodo udeleženci razvijali strategije vizualnega razmišljanja, nato bodo to znanje uporabili tudi v praksi, ko se bodo prepustili lastnemu ustvarjanju. Končni izdelek bo abstraktna interpretacija izbranega spomina. Abstraktnica je brezplačna. Število udeležencev je omejeno.

Mentorica: Hana Kovač
Prijave sprejemamo na mailmedia.nox@mkc.si do 15. 06. 2018.

V sodelovanju: Galerija MediaNox


24PekarnaFB.png
Earlier Event: June 16
Abstraktnica