Nominiranke za nagrado Vasje Cerarja gostje študentov prevajalstva

Mariborske študente prevajanja bodo obiskale najboljše prevajalke mladinske književnosti

V sredo, 10. maja 2023, ob 11.30 bodo študente prevajanja na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru obiskale prevajalke, nominirane za nagrado Vasje Cerarja, ki se podeljuje za najboljše prevode mladinskih del.

Nagrado je leta 2021 ustanovilo Društvo slovenskih književnih prevajalcev, ime pa nosi po uglednem prevajalcu mladinske književnosti in uredniku Vasji Cerarju. Prvi prejemnik nagrade je bil lansko leto Milan Dekleva in sicer za prevoda slikanic Rachel Bright Lev v srcu in Veveričji prepir založbe Morfemplus.

Letos se nagrada podeljuje v kategoriji besedil za mlade bralce do 12 let. Tričlanska komisija v zasedbi Julija Potrč Šavli (predsednica), Živa Čebulj (članica) in Aleksandra Kocmut (članica) je nominirala naslednje prevajalke: Nado Grošelj za prevod zgodb o priljubljenih Muminih November v Mumindolu avtorice Tove Jansson (Mladinska knjiga, 2019), Diano Pungeršič za prevod hudomušne knjige Zatipk in Flek avtorjev Tomáša Končinskega in Barbore Klárové (Miš, 2021) ter Matejo Seliškar Kenda za prevod poetičnega otroškega romana Lučka Annet Schaap (Sanje, 2019).

Nada Grošelj

Foto: osebni arhiv

Diana Pungeršič

Foto: osebni arhiv

Mateja Seliškar Kenda

Foto: Lučka Kenda

Nominiranke se bodo srečale s študenti prevajanja ter njihovo lektorico Melito Koletnik za pogovor o prevajanju (mladinskega) leposlovja ter izzivih, s katerimi so se srečale, ko so iz švedščine, češčine in nizozemščine prevajale kakovostna mladinska dela, ki so odlično zaživela v slovenskem jeziku prav po njihovi zaslugi.

Še isti dan jih bo gostila tudi kulturna novinarka Irena Kodrič Cizerl, s katero bodo posnele poglobljen pogovor o njihovem delu za Radio Maribor.

Gostovanje je del predfestivalskega programa 26. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru. Prejemnica nagrade bo razglašena na slavnostni otvoritvi festivala, ki bo v torek, 30. maja 2023, v Univerzitetni knjižnici Maribor. Nagrado podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev, pokrovitelja nagrade in soorganizatorja dogodkov pa sta Mladinski kulturni center Maribor in 26. festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru.