Maribor je lahko ponosen na največji literarni festival v regiji!

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru praznuje 25 let. Na pobudo Tomaža Brenka, Boruta Gombača in Zdenka Kodriča se je leta 1997 v Mariboru prvič izvedel večdnevni literarni program, ki je bil zasnovan po zgledu prireditev, ki jih je dve leti pred tem v Ljubljani izvedlo Društvo slovenskih pisateljev. In od takrat je festival počasi rasel v mnoge smeri; časovno tako, da sedaj mestu ponuja šest ali sedem dni bogatega festivalskega dogajanja, lokacijsko pa tako, da se je ne samo razširil po mestu, ampak so se na našo pobudo začele izvajati aktivnosti tudi v sosednjih krajih in v regiji. V letošnjem letu bo, prav v času festivala in v sodelovanju z Mladinskim kulturnim centrom Maribor, prvič podeljena nagrada Vasje Cerarja s področja prevajanja mladinske književnosti, s katero želimo izpostaviti in nagraditi dobre prevode del za mlade, ki imajo zaradi vzgojnega in socializacijskega vidika še pomembnejšo vlogo.

Da, Maribor je lahko ponosen na največji literarni festival v regiji! Ne praznuje pa samo festival. Letos bomo obeležili še dva jubileja, saj bomo na festivalu izvedli dvajseti Rap in hip hop maraton ter dvajseti Srednješolski literarno-glasbeni maraton. Rap in hip hop maraton, že tradicionalno izveden na Grajskem trgu, je v preteklih letih predstavil vse danes uveljavljene rap in hip hop izvajalce v regiji, prav oder na festivalu Slovenski dnevi knjige pa jim je velikokrat predstavljal priložnost za prvi javni nastop. Na Srednješolskem literarno-glasbenem maratonu pa se z avtorskimi deli in glasbo predstavljajo dijaki šol širom Slovenije.

Ena izmed značilnosti festivala je njegova vsakoletna osrednja tema, ki je pogosto povezana s trenutnim širšim dogajanjem v družbi, ali pa je odraz le-tega. Programski odbor je za letošnjo osrednjo temo festivala izbral uporništvo oz. uporništvo v literaturi. Na mnogih dogodkih festivala bo tako zanimivo preizprašati goste, ali se je tema uporništva v literaturi v zadnjih letih povečala. Ali dogodki v družbi ustvarjalce spodbudijo, da le-te vključijo v svoja dela? Ali nastane več uporniške literature med samoraslimi ustvarjalci ali med uveljavljenimi literati? Je lahko uporništvo v literaturi povod za upore v družbi?

Festival Mladinskega kulturnega centra Maribor, Slovenski dnevi knjige – Ko te napiše knjiga, vsa ta leta ne bi bil mogoč brez podpore Mestne občine Maribor in v zadnjih letih tudi Javne agencije za knjigo Republike Slovenije, zato zahvala obema za prepoznan doprinos na področju razvoja in širjenja kvalitetnih literarnih dogodkov. Da bo festival med 13. in 18. junijem 2022 odlična izkušnja za vse nas, pa sta poskrbela programski odbor ter ekipa, ki bo v naslednjih dneh dihala za festival, zato iskrena zahvala tudi vam. Ljubitelji literature, obiskovalci kulturnih dogodkov in uporniki po srcu, vabljeni, da v naslednjih dneh obiščete eno izmed festivalskih prizorišč in z nakupom knjig podprete avtorje in založnike, z obiskom in aplavzom pa nastopajoče.

Marja Guček,
direktorica Mladinskega kulturnega centra Maribor

foto: Boštjan Lah