Literatura pobratenih mest - gostovanje mariborskih literatov v nemškem Marburgu

V sklopu projekta Literatura pobratenih mest se bo v prihodnjih dneh odvilo gostovanje mariborskih literatov v nemškem Marburgu ob štirideseti obletnici prijateljstva med mestoma. Slovensko literarno ekipo bodo sestavljali Petra Kolmančič, Kristina Kočan in Tomo Podstenšek.

Mariborska knjižnica in Mladinski kulturni center Maribor sta pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru v lanskem letu pripravila prvo iz serije načrtovanih literarnih izmenjav s pobratenimi mesta Maribora. Na različnih prizoriščih v Mariboru so se lani aprila predstavili trije literarni ustvarjalci iz pobratenega Marburga. Nemško literarno delegacijo so sestavljali predsednik literarnega združenja Neue Literarische Gesellschaft, pesnik Ludwig Legge, profesor in pisatelj Horst Schwebel ter pisatelj in založnik Karl-Heinz Symon. Letos aprila je bilo –  prav tako pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru in s podporo Avstrijskega kulturnega foruma –  izvedeno gostovanje treh literatov iz pobratenega avstrijskega Gradca. Mariborski publiki so se predstavili pisateljica in urednica revije Lichtungen Andrea Stift-Laube, književnica in performerka Kinga Tóth ter književnik Andreas Unterweger. Prevode za obe gostovanji je priskrbela Urška P. Černe.

Zdaj sledita povratna obiska mariborske literarne delegacije, ki se bo oktobra predstavila v Gradcu v organizaciji revije Lichtungen, ta konec tedna pa v Marburgu v organizaciji društva Neue Literarische Gesellschaft in s podporo Slovenskega kulturnega centra, ki deluje v okviru veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu.

 

Med 17. in 20. majem 2019 bosta pesnici Petra Kolmančič in Kristina Kočan ter pisatelj Tomo Podstenšek gostovali v pobratenem nemškem Marburgu na Lani, s katerim mariborska kultura beleži uspešnih in okroglih štirideset let sodelovanja, saj sta mesti pobrateni od leta 1979. Pridružila se jim bo tudi prevajalka Urška P. Černe. Literati in prevajalka bodo imeli v Marburgu več nastopov na različnih lokacijah, kjer bodo predstavili svoja literarna dela tako v slovenskem jeziku kot v prevodu. Srečali se bodo z nemškimi kolegi, s katerimi se bodo pogovarjali o izidu dvojezične literarne antologije literatov iz Maribora in Marburga, sprejela pa jih bosta tudi župan mesta Wieland Stötzel in predsednik drugega mestnega okrožja Marian Zachow.

Projekt je finančno podprt s strani Veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu.

Projekt je finančno podprt s strani Veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu.

foto: Kristina Prah

foto: Kristina Prah