Festivalski petek


FESTIVALSKI PETEK V ZNAMENJU SREČANJA S PETROM SVETINO IN URBANIH PODOB PESNIKOV

 Četrti dan festivala bo postregel s številnimi zanimivimi dogodki. Na Radiu Maribor bo ob 9.30 potekala radijska tribuna, na kateri bodo sodelovali dramatik Zdenko Kodrič, književnik Borut Gombač in Petra Kolmančič, dolgoletna koordinatorka festivala. Pogovor, ki ga bo vodila Simona Kopinšek, bo tekel o začetkih in idejnih pobudah festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru ter o tem, kako se danes razvija festival, ki praznuje prav letos častitljivo okroglo obletnico.

 Knjižni sejem bo odprl vrata ob 10.00 in takrat boste na odru Grajskega trga lahko prisluhnili pripovedovanju ljudske pravljice O zlatem ptičku. Pevka, pravljičarka in zbirateljica Ljoba Jenče bo poskrbela za dobro vzdušje, otroci pa bodo z njo lahko zapeli naše ljudske pesmi.

Med 10.00 in 15.00 bo po vzoru prejšnjih let Grajski trg začasno zasedla Knjižnica tete Rose, ki je imenovana po filozofinji in revolucionarki Rosi Luxemburg in ima med letom sedež v Kulturnem centru Pekarna. Knjižnica, ki ponuja izbrano angažirano, uporniško in radikalno literaturo, vam bo postregla z družbeno-kritičnim gradivom in aktivističnimi priročniki, zato si vzemite dragocene minute, da pokukate v njeno zaodrje.

Da pa stvar ne bo postala preresna in prenevarna, bo poskrbel Slon Stane, ki je ušel iz istoimenske slikanice avtorice Manice K. Musil, in vas bo ob 10.30 iz Slomškovega trga popeljal na pohod po mestnem jedru, kjer so razstavljene ilustracije iz omenjene knjige. Spremljal vas bo pripovedovalec Elvis Berljak.

Atrij Vetrinjskega dvora bo znova prizorišče Čitalnice na dvorišču, kjer si boste med 10. in 13. ter med 15. in 19. uro zamenjali knjige in prisluhnili pravljicam. Ob 11.30 vas tudi tokrat čaka ustvarjalna delavnica – tokrat se bomo preizkusili v izdelovanju recikliranih knjižnih kazal.

Na III. gimnaziji Maribor pa bo ob 11.00 potekalo literarno srečanje z dobitnikom jubilejne večernice 2016, Petrom Svetino, ki bo povedal nekaj besed o knjigi Kako zorijo ježevci, za katerega je prejel že drugo večernico. S pisateljem, pesnikom, prevajalcem in literarnim znanstvenikom se bo pogovarjala Darka Tancer-Kajnih.

 Ob 12.00 bodo tudi tokrat na svoj račun prišli srednješolci, saj bo na Grajskem trgu potekal srednješolski literarno-glasbeni maraton. Tokrat se bodo predstavili dijaki Kevin Viher, Iva Majer, Denis Rep in glasbeni skupini Oversud: Maj Virant, Luka Sojč, Martin Dumanič in Luka Hernet in Meter ograje (sodelovanje s SERŠ-em): Timotej Vidovič, Renato Leš, Boštjan Vodnik, Miha Pliberšek, Martin Kramberger ter Kaja Ševeček, ki obiskujejo Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor ter Uroš Kladnik, David Moga in Alen Lukić iz Srednje trgovske šole v Mariboru.

Ob 13.00 bodo na svoj račun prišli ljubitelji rapa, saj bo na Grajskem trgu potekal že petnajsti maraton hiphop in rap poezije, na katerem bodo sodelovali Liquid, Arez, Brutalni poeti, Šišmiš, Royal Bun€h in drugi. Maraton bo povezoval rap glasbenik Mišel Ristov - Amo, ki bo dogodek zaključil s svojim nastopom.

 Ob 14.00 se bodo na odru Grajskega trga predstavili dve založbi: Mohorjeva založba Celovec bo predstavila avtorico Ireno Marković in njeno znanstveno monografijo Irenej Friderik Baraga – misijonar in škof med Otavci in Očipvejci. Založba Univerze v Novi Gorici pa bo predstavila Tomaža Ivešića in njegovo znanstveno monografijo Jugoslovanska socialistična nacija, ki analizira (pre)oblikovanje jugoslovanske družbe v 50. letih prejšnjega stoletja.

Ob 16.00 bosta založbi odstopili oder kantavtorju Sebastijanu Lukovnjaku, ki je član različnih zasedb, v zadnjem času pa se posveča samostojnemu glasbenemu ustvarjanju. Po lanskoletnem nastopu na festivalu EMA bo s svojim nastopom počastil tudi mimoidoče na Grajskem trgu.

 Literarna hiša ima pomembno vlogo v predstavljanju robnih književnosti, ki so marsikdaj spregledane: jezikovno manjšinske, čezmejne, leposlovja pozabljenih ali osovraženih avtorjev in literature, ki se poraja na robu in nas očara s toplino in domiselnostjo. Avtorji Ozare in ŠentLenta so že dolga leta redni gostje Literarne hiše Maribor in se zadnja leta predstavljajo tudi v okviru pričujočega festivala. Njihovim literarnim umetnijam boste lahko prisluhnili na prireditvi Da ti cegu pade na glavo, ki bo potekala ob 18.00 v Literarni hiši Maribor.

Ob 19.00 vas Petrina Vake in Milena Pivec ob otvoritvi knjižnega kotička za otroke v Galeriji Petrina vabita na zabavno reševanje ugank in na ogled slik z otroškimi motivi. Ob 20.00 pa si na Intimnem odru GT22 lahko ogledate lutkovno-igrano predstavo za vse generacije po motivih stripov Mikija Mustra z naslovom Na luno z Zvitorepcem, Lakotnikom in Trdonjo, režiserke Nike Bezeljak. Ponovitvi predstave bosta 28. in 29. aprila 2017.

Največji posladek pa vas čaka na koncu dneva, ko se bo v Salonu uporabnih umetnosti ob 20.00 zvrstil dogodek z naslovom Mesto v poeziji, ki bo povezal velika imena sodobne slovenske poezije kot so Andrej Brvar, Primož Čučnik, Borut Gombač, Erika Vouk in Uroš Zupan, ki se bodo v svojih pesmih sprehodili skozi Maribor, Ljubljano, Trbovlje, Piran in morda zavili še kam na tuje. Branju bo sledil nastop zasedbe Hamlet Express, ki jo je ustanovil pesnik, skladatelj in kitarist Andraž Polič, in preigrava avtorska besedila od ulične do visoke poezije. Poliču bosta delala družbo še Gregor Cvetko – De Fleur in Miha Petric – La Luz. Pridružite se nam na tem unikatnem glasbeno-pesniškem urbanem sprehodu, ne bo vam žal ...