MKC Maribor v letu 2023

Sporočilo za javnost

Mladinski kulturni center Maribor v številkah: leto 2023

 

Januar 2024 – V Mladinskem kulturnem centru (MKC) Maribor se z zadovoljstvom oziramo na leto 2023, ki ga je najbolj zaznamovalo praznovanje 30. obletnice delovanja javnega zavoda. Okrogli jubilej smo obeležili z dogodki, ki smo jih razporedili čez celo leto 2023, ob tem pa smo ostali zvesti tudi aktivnostim v sklopu naših rednih programov ter našim tradicionalnim festivalom.

Foto: MP Production

S praznovanjem 30. obletnice MKC Maribor smo začeli decembra 2022, sklenili pa smo ga natanko leto dni kasneje – 22. decembra 2023 z veliko rojstnodnevno zabavo, na kateri je nastopila mlada celjska skupin LPS. Zabava je bila nekaj posebnega, saj so LPS v 1 večeru izvedli 2 koncerta. Najprej akustični koncert v Kulturnem inkubatorju, nato pa smo se skupaj z glasbeniki ter v spremstvu žonglerjev in bruhalcev ognja premaknili še na drugi koncert, ki je potekal na zunanjem odru Vetrinjskega dvora.

Za okrogli jubilej smo na MKC Maribor prejeli prav posebno darilo. Na prenovljenem nabrežju Lent smo ob podpori Mestne občine Maribor v sklopu akcije 30 dreves za 30 let MKC Maribor zasadili 35 trnatih gledičevk. Pri nakupu dreves za jubilejni drevored nam je pomagalo 25 partnerjev – med njimi so podjetja, javni zavodi in tudi posamezniki –, ki so donirali denar za nakup sadik.

Na zgodovino zavoda smo se ozrli tudi z razstavami. In ker nas je število 3 spremljalo skozi celo leto, smo ob 30. obletnici pripravili 3 razstave. S prvo smo oktobra na razstavnih stojalih pred upravno stavbo MKC Maribor (to je že tretji sedež MKC Maribor v 30 letih) predstavili prostore javnega zavoda in aktivnosti, ki so jim prostori namenjeni. Drugo razstavo so sestavljale fotografije iz arhiva MKC Maribor, na ogled pa je bila decembra v Galeriji Media Nox in razstavišču Kulturnega inkubatorja. Tretjo razstavo, naslovljeno EM-KA-CE, pa so pripravili v Univerzitetni knjižnici Maribor in je tam na ogled še do konca januarja.

Serija dogodkov ob 30. obletnici se je zvrstila oktobra, ki smo pripravili 1 teden dolgo praznovanje in ga poimenovali MKC Maribor v malem. V 8 dneh se je zvrstilo 12 dogodkov.

»Praznovanje na način, da smo se okrogle obletnice spomnili večkrat skozi leto nas je prisililo, da smo večkrat odprli arhivske rednike, pogosteje pobrskali tudi po starih fotografijah. Med brskanjem teh so nas najbolj presenetili načrti za prostor, kjer bi MKC Maribor lahko imel svoj klubski prostor. Če spomnim: po tistem, ko se je MKC Maribor izselil iz prostorov kjer je danes rektorat in s tem izgubil klubski prostor, se je kot predlog novega klubskega prostora, za katerega so že bili narejeni načrti, pojavili sedanji Minoriti. Česar do sedaj npr. nismo vedeli.«  

Marja Guček, direktorica MKC Maribor

S festivalom MKC Maribor v malem smo zaključili festivalsko pester oktober, ko smo izvedli še 2 festivala. Začetek dogajanja MKC Maribor v malem je bil namreč hkrati zaključek 10. Festivala Mladi Maribor, v sklopu katerega se je odvilo 5 dogodkov za mlade in 3 dogodki za mladinske delavce oziroma tiste, ki z mladimi sodelujejo. Festival je minil tudi v znamenju 10. obletnice, odkar je mesto Maribor nosilo naziv Evropska prestolnica mladih.

Oktober se je sicer že tradicionalno začel z 29. Mednarodnim festivalom računalniške umetnosti MFRU, ki bo okroglih 30 praznoval letos, mesec pa smo sklenili tudi s prejemom listine mesta Maribor, ki nam jo je župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenovič podelil na slovesnosti ob počastitvi občinskega praznika. Komisija je v obrazložitvi zapisala, da MKC Maribor listino mesta Maribor prejme ‘‘za aktivno delovanje na področju mladinskega sektorja in kulture ter povezovanje skupnosti z medkulturnim dialogom.’’

Foto: Živa Mijatović

Nekoliko mlajši od festivala MFRU je festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru, ki je s sloganom Ko te napiše knjiga konec maja 2023 doživel svojo 26. izvedbo, dolgo 5 festivalskih dni in z bogatim predfestivalskim dogajanjem. Del predfestivalskega dogajanje je bil že program v aprilu, ko smo tudi tako obeležili Svetovni dan knjige in razglasili 3 nominiranke za nagrado Vasje Cerarja. Nagrado smo v sodelovanju z Društvom slovenskih književnih prevajalcev podelili drugič.

Leta 2023 bi se morala zgoditi tudi 7. (pravljična) izvedba festivala Jazz 'ma mlade, a jo je žal preprečilo slabo vreme, ki ni dopuščalo izvedbe dogodka na prostem, je pa bila to ponovno leto, ko smo v Mariboru organizirali Parado ponosa – tretjo po vrsti.

Bili smo del Olimpijskega festivala evropske mladine, v sklopu katerega smo pomagali pri usposabljanju in koorodinaciji 800 prostovoljcev iz Slovenije in tujine, in soorganizirali Nacionalni posvet mladinskega sektorja, ki je potekal v Narodnem domu Maribor in se ga je udeležilo več kot sto udeležencev.

V Galeriji Media Nox se je zvrstilo 9 razstav, 2 sta gostovali še v spletni 3D galeriji Web Nox. Razstavišče Kulturnega inkubatorja je bilo prizorišče 4 razstav. V Kulturnem inkubatorju se je zvrstila še 1 gledališka predstava ter 8 mladinskih družabnih večerov, ki potekajo vsak tretji četrtek v mesecu. Do septembra 2023 je bil prostor na Koroški cesti 18 tudi prostor projekta konS – platforme za sodobno raziskovalno umetnost, ki se je po štirih letih uspešno zaključil. Pod okriljem razpisa za prijavo delavnic oziroma projektov se je v Kulturnem inkubatorju zvrstilo tudi 12 delavnic.

Soorganizirali smo 8 Ožuljenih jezikov – večerov slamovske poezije in v okviru Doživljajskega igrišča pod okriljem programa MKC Črka izvedli serijo petih pripovedovalnih nastopov Simone Kopinšek v Malem betnavskem gozdu. V sklopu projekta Poezija na mestnih ulicah smo 16. leto zapored oglase na plakatnih mestih začasno zamenjali s poezijo in spremljajočimi ilustracijami.

Pod okriljem projekta Banka idej so sodelujoči mladi uresničili 3 projekte: zaživela je skupnostna shramba, s čimer ima Maribor že 2 skupnostni shrambi Vzemi ali deli, uredila se je senzorična Srčna pot pred Centrom za pomoč na domu Maribor ter zaživel je projekt Najem rastlinskega prijatelja v Hostlu Pekarna.

Leto 2023 je bilo tudi leto, ko je Hostel Pekarna zabeležil 6.420 nočitev, kar je 935 nočitev več oziroma približno 14,6 % več nočitev kot v letu 2022. Na glasovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna v organizaciji Turistične zveze Slovenije je v kategoriji najgostoljubnejših mladinskih prenočišč po mnenju strokovne komisije Hostel Pekarna dosegel 2., v spletnem glasovanju pa 3. mesto. Hostel Pekarna je bil tudi eno od zbirnih mest akcije Božiček za en dan, k nam so udeleženci akcije prinesli več kot 800 daril.

»Glede nato, da tudi zaradi pozno sprejetega proračuna Mestne občine Maribor zelo dolgo časa nismo vedeli kaj bomo v letu 2023 sploh lahko izvedli, smo z vsemi dogodki, ki smo jih izvedli v letu 2023, še posebej pa s tistimi, s katerimi smo obeležili 30. let javnega zavoda, zelo zadovoljni. Vedeli smo, da obletnice ne bomo praznovali z enim velikim dogodkom, ampak da bomo čez celotno leto izvedli več manjših dogodkov za različne ciljne publike, ki jih nagovarjamo. Za leto 2024, ko bomo še celo leto okroglih 30 si želimo enako uspešnega praznovanja tridesetih let Mednarodnega festivala računalniške umetnosti, prav tako pa, glede na pobude in želje po sodelovanju, širjenja skupnostne shrambe v nove mestne četrti in krajevne skupnosti ter, glede na usposabljanje in informacije iz leta 2023 o pripravi in izvedbi dogodkov z manj odpadki, izvedba enega izmed rednih festivalov na način, da si bo prislužil naziv »dogodek z manj odpadki«.  

Marja Guček, direktorica MKC Maribor

promocijski video mkc maribor

Snemanje in montaža: Mitja Lorenčič, produkcija MKC Maribor