Uspešno zaključili kampanjo Spoznaj Mladi Maribor

spletna kampanja

Spoznavali smo Mladi Maribor

Poveži se, vprašaj, pridi!


Septembra smo na MKC Maribor, ki upravlja s portalom Mladi Maribor in istoimenskimi profili na družbenih omrežjih Facebook in Instagram, zagnali kampanjo Spoznaj Mladi Maribor.

Glavni cilj kampanje je bil mladim približati organizacije za mlade, ki ponujajo pester nabor prostočasnih aktivnosti, dogodkov in neformalnih izobraževanj. Pod sloganom Poveži se, vprašaj, pridi! smo predstavnili organizacije, ki svoje aktivnosti objavljajo tudi na portalu Mladi Maribor. Kampanja je potekala na družbenih omrežjih Facebook in Instagram, in sicer na profilih Mladi Maribor.


Predstavili osem organizacij za mlade

V sklopu spletne kampanje smo predstavili osem organizacij. Vabilu k sodelovanju so se odzvali Evropski kulturni in tehnološki center Maribor, Klub MC Pekarna pod okriljem društva IndiJanez, Mednarodni inštitut za implementacijo trajnostnega razvoja, Zavod PIP, Pekarno Magdalenske mreže, društvo Salezijanski mladinski center Maribor, Zvezo prijateljev mladine Maribor in kot zadnjega še Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor).

Pri vsakem so izpostavili nekatere ključne aktivnosti, ki jih ponujajo uporabnikom, ter odpiralne čase, ko so njihovi programi na voljo obiskovalcem.


Sodelujoče organizacije za mlade:

  • Evropski kulturni in tehnološki center Maribor se osredotoča na delo z mladimi, povečevati njihovo kompetentnost ter jih pripraviti na uspešno karierno pot. Nudijo raznoliko paleto neformalnega izobraževanja in aktualnih vsebin, ki so skrbno prilagojene potrebam in interesom mladih. Njihov mladinski center, lociran na Zagrebški cesti 18 v Mariboru, predstavlja prostor, kjer se srečujejo mladi, ki se želijo aktivno vključevati v ustvarjalno in izobraževalno okolje.

  • Klub MC Pekarna pod okriljem Društva IndiJanez podnevi deluje kot mladinski center, ki mladim nudi prostor za druženje in brezplačne vsebine za kvalitetno preživljanje prostega časa. MC Pekarna deluje kot podporna točka in platforma za kreativno delovanje skupinam in posameznikom ter ostalim organizacijam, ki delujejo na mladinskem področju. Mladi se tam družijo s prijatelji, koristno preživljajo prosti čas ter pridobivajo nova znanja in veščine.

  • Mednarodni inštitut za implementacijo trajnostnega razvoja (MIITR) se osredotoča na raziskave in razvoj na področju trajnosti, ki zajema okoljske, ekonomske, socialne, v zadnjem času pa tudi pametne in digitalne razsežnosti, predvsem pri inovativnih oblikah učenja.

  • Zavod PIP je neprofiten zavod zasebnega prava za opravljanje dejavnosti s področja pravnega svetovanja in pravne pomoči, informiranja o Evropski uniji ter razvoja nevladnih organizacij.

  • Pekarna Magdalenske mreže se nahaja v Kulturnem centru Pekarna. Deluje na področju mladine, kulture in civilne družbe. Vse tri programske stebre konceptualno povezujejo in se osredotočajo na participatorne pristope k snovanju in izvajanju programa, kar omogoča sodelovanje in vključevanje mladih, drugih zainteresiranih posameznic_kov ter družbenih skupin, ki imajo interes kreativno in kritično (so)delovati v družbenem življenju.

  • Društvo Salezijanski mladinski center Maribor je bilo ustanovljeno, da se aktivno vključi v delo z mladimi v lokalnem in regionalnem okolju. Osrednja dejavnost je vzgoja mladih preko izvajanja programov, ki imajo za cilj vsestransko rast osebe: psihično, telesno in duhovno.  Temelj vzgoje izhaja iz Don Boskovega preventivnega vzgojnega sistema, ki mlade obravnava celostno. Delujejo za mlade in z mladimi, saj so ti glavni protagonisti in akterji njihovih programov. Vključujejo se kot prostovoljci, animatorji, voditelji dejavnosti in skupin.

  • Zveza prijateljev mladine Maribor (ZPM Maribor) je samostojna, prostovoljska, nevladna, neprofitna in humanitarna organizacija, ki otrokom in mladostnikom ponuja ustvarjalne, zabavne in poučne prostočasne dejavnosti med počitnicami in šolskim letom, skrbi za zaščito njihovih pravic ter pomaga družinam v stiski.

  • Javni zavod Mladinski kulturni center Maribor (MKC Maribor) deluje na področju umetnosti, kulture, mladinskega sektorja in mladinske infrastrukture. Njihovi programi, prireditve in aktivnosti so namenjeni mladostnikom in odraslim, ljubiteljem sodobne umetnosti in urbane kulture. V naši organizaciji letno poteka preko 300 prireditev (festivali, razstave, delavnice, literarni dogodki, performansi, predstave, predavanja, okrogle mize, pogovori, simpoziji, mladinske izmenjave, instalacije, urbane in ulične akcije, konference, usposabljanja, nastopi, knjižni sejem, multimedijski dogodki …), ki potekajo v lastnih prostorih (upravna stavba, galerija Media Nox, Kulturni inkubator, Hostel Pekarna) ali z njimi – pogosto v partnerstvu z drugimi organizatorji in akterji na področju kulture in mladine – gostujejo na različnih lokacijah in prireditvenih prostorih v Mariboru in drugod.


10 let od naziva Evropska prestolnica mladih

Spletna kampanja je uvod v letošnji festival Mladi Maribor, ki bo potekal od 16. do 19. oktobra, večina aktivnosti pa se bo zvrstila v Kulturnem inkubatorju. Letošnja izvedba festivala bo jubilejna, saj festival v letu 2023 praznuje 10. obletnico. Prav tako mineva deset let od vzpostavitve portala Mladi Maribor, s katerim upravlja MKC Maribor, ki letos prav tako obeležuje okroglo obletnico – decembra bo praznoval 30 let delovanja.

Portal Mladi Maribor je namreč trajnostni učinek naziva Evropska prestolnica mladih, ki ga je Mestna občina Maribor ponosno nosila leta 2013. Evropska prestolnica mladih (EPM) je naziv, ki ga Evropski mladinski forum podeljuje evropski lokalni skupnosti za obdobje enega leta. Naziv EPM so od leta 2009 dalje med drugim nosili Rotterdam (NL), Braga (PT), Novi Sad (RS), Varna (BG), Klaipeda (LT) in Tirana (AL). letošnji nosilec naziva je poljski Lublin, prihodnje leto bo na vrsti belgijski Gent, leta 2025 pa ukrajinski Lvov.