V galerji Web Nox razstava Monike Plemen

V 3D galeriji Web Nox, ki vrata odpira na spletni strani Galerije Media Nox, je na ogled razstava akademske umetnice Monike Plemen. Naslov razstave je Izhodišče je grafika in, po besedah umetnice, ponazarja izhodiščno točko iz katere izhaja njena likovna praksa.

Na razstavi je ponazorjen večpomenski pojem grafike, ki se danes pojavlja v razširjeni obliki. Temelji tako na razumevanju pojma grafike kot odtisa, kjer je pri grafičnih delih odtis izhodišče in ga umetnica v nadaljevanju integrira v naslednje projekte (npr. Projekt 365). Prav tako pa grafika reprezentira panogo likovne umetnosti znotraj katere so grafične tehnike uporabljene za doseganje ciljev, torej izdelave odtisa.

»Skratka, grafika definira grafiko, kakorkoli pač obrneš.«

Monika Plemen, akademska umetnica in avtorica razstave Izhodišče je grafika

In na tak način je grafika predstavljena na virtualni razstavi – kot popolnoma tradicionalna metoda izdelave grafičnega lista in kot korelacija med klasično in digitalno grafiko. Obenem pa se poleg odtisa predstavlja tudi grafična matrica, ki je v projektu Outline »pomembnejša« od njenega odtisa.

O umetnici Moniki Plemen

Monika Plemen (1994, Slovenj Gradec) je leta 2018 diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani pod mentorstvom mag. Anje Jerčič Jakob. V študijskem letu 2019/2020 se je izpopolnjevala na Kunsthochschule Burg Giebichenstein v mestu Halle (Saale) v Nemčiji. V študijskem letu 2020/2021 je opravljala Erasmus+ prakso v umetniškem centru Fish Factory v kraju Stöđvarfjörđur na Islandiji. Leta 2022 je bila sprejeta na umetniško rezidenco v Zadar, v tem letu pa je tudi magistrirala na študijskem programu grafike na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) Univerze v Ljubljani pod mentorstvom dr. Jožefa Muhoviča, mag. Zore Stančič in mag. Črtomirja Freliha.

Je prejemnica posebnega priznanja za razvoj svetovne grafike in umetniških gibanj (2021), ki ga je izdal 10. Mednarodni trienale grafične umetnosti v Bitoli (Makedonija).