Znani prejemniki nagrad in listin Primavera

Na otvoritvi razstave Vabljeni mladi 2023, ki je v petek, 9. junija, potekala v Galeriji Media Nox, so razglasili tudi dobitnika nagrade in prejemnici listin Primavera.

Razstava Vabljeni mladi je tradicionalna, letos že 22. razstava, ki jo vsakoletno organizira Društvo likovnih umetnikov Maribor (DLUM). Na njej se predstavljajo mladi, večinoma še neuveljavljeni, a perspektivni umetniki, ki jih je na podlagi njihovih prijavljenih del na natečaj izbrala strokovna komisija. Ta najboljšim med prijavljenimi ustvarjalci vsako leto podeli tudi nagrado in listine Primavera, ki izbranim prinese samostojno razstavo Primavera v Galeriji DLUM v prihodnjem koledarskem letu. Nagrada podpira talent, ustvarjalnost in drznost sporočanja.

Otvoritev razstave Vabljeni mladi 2023

Foto: Maja Šivec

Listini Primavera sta prejeli Lana Pastirk in Natalija Premk Jenič. Prvo nagrado Primavera je žirija podelila Patriku Dvorščaku.

Strokovno žirijo natečaja Vabljeni mladi 2023 so letos sestavljali: Maja Antončič, kustosinja Centra sodobnih umetnosti Celje, strokovna članica žirije // Miha Erič, dipl. oblik. viz. komunik. – ilustrator, grafik in instrumentalist, strokovni član žirije // Špela Kobal, prof. likovne pedagogike, slikarka in pedagoginja, strokovna članica žirije // Andrej Lamut, mag. oblik. viz. komunik., fotograf, strokovni član žirije // Natalija Juhart Brglez, mag. lik. pedagogike in mag. grafike, strokovna članica žirije // mag. Mojca Štuhec, univ. dipl. um. zg. in kuratorka, strokovna članica žirije // Kristina Prah, univ. dipl. um. zg., kuratorka razstave Vabljeni mladi 2023, predsednica žirije.

 

O NAGRAJENCIH

Foto: Kristina Prah

Lana Pastirk (1998, Maribor) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer Industrijsko oblikovanje pri red. prof. Juretu Miklavcu (2020). Trenutno zaključuje magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer Unikatno oblikovanje, s področja keramike pri. doc. Kristini Rutar. Študijsko se je izpopolnjevala na Akademiji za likovno umetnost Gdansk (2022). Razstavljala je tako doma kot v tujini. Živi in ustvarja med Mariborom in Ljubljano.

»Porcelan, mavec, vosek, lasje … so osnovni materiali, ki jih v prostorski postavitvi z naslovom Tretje poročilo o stvarjenju uporablja Lana Pastirk. V njej z domala forenzično natančnostjo raziskuje in preizprašuje svoje vrednote, predvsem pa naravo in smisel svojega ustvarjanja. Posnetek njenega fiktivnega ateljeja – intimnega prostora ustvarjanja – učinkuje kot teološki in filozofski Nič, iz katerega avtorica kot Deus creator et Homo artifex del po del, s precizno pozornostjo in študioznostjo izdeluje svoje telo. V misterioznem fragmentiranju lastnega telesa razvija moralna vprašanja o implementaciji medicine in znanosti, secira lastne narcistične vzgibe, dotika se strahu pred razpadom in obenem pred telesnostjo, ki predstavlja dokaz minjlivosti. Ji s stvaritvijo alternativnih telesnih delov lahko uide?«

– o umetnosti Lane Pastirk, iz kataloga k razstavi, kuratorka Kristina Prah

Natalija Premk Jenič (1998, Ljubljana) je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer Slikarstvo pri izr. prof. mmag. Kseniji Čerče (2022). Trenutno obiskuje prvi letnik magistrskega študija Slikarstva druge stopnje. Razstavljala je v Ljubljani in v Kostanjevici na Krki. Živi in ustvarja v Ljubljani.

»Nenavadno intrigantno se odsotnosti figure in njenim podobotvornim vplivom na soočenje prepleta planov posveča Natalija Premk Jenič – vendar v drugačni, tako rekoč ‘kuriozitetni tehniki’ na letošnji razstavi Vabljeni mladi – v akrilu na platno. V svojem delu mlada umetnica sopostavlja podobe različnih prostorov in prizorišč, ki jih je obiskala ali se v njih nahaja določena oseba, upodobitev oziroma njena figura pa na sliki manjka. Vzpostavlja se enkratnost ne povsem ujetega trenutka, kot bi bilo v sanjah, kjer ljudje s svojo začasno, že minulo ali sploh neresnično prisotnostjo navezujejo dialog z identiteto sanjajočega in ustvarjajo malodane otipljiv celostni zemljevid krajin. Te spominjajo na metafizične pokrajine Giorgia de Chirica (1888–1978), prazne, a polne pričakovanja neke spremembe, tukaj mehčane s senzibilnimi potezami in v bolj pastelno umerjeni barvni paleti. Čutna sled navzočnosti osebe, ki je ravno zapustila prostor, pa odzvanja sorodno delom Charlesa Sheelerja (1883–1965).«

– o umetnosti Natalija Premk Jenič, iz kataloga k razstavi, kuratorka Kristina Prah

Patrik Dvorščak (1995, Čakovec) je srednješolsko izobrazbo pridobil na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo – smer Umetniška gimnazija. Svoje izobraževanje je nadaljeval na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, na programu Slikarstvo. Diplomiral je leta 2017, pri prof. Lenardiču, v letu 2022 pa je tudi zaključil magistrski študij slikarstva pri prof. Žigi Karižu in prof. Uršuli Berlot. Trenutno živi in ustvarja v Ljubljani. Sodeloval je že na številnih domačih in tujih samostojnih in skupinskih razstavah ter delavnicah.

»/…/ tri dela različnih dimenzij Patrika Dvorščaka v mešani tehniki predstavljajo le ilustrativen odlomek iz večje serije z naslovom »Ko – lapsus«. /…/ na njih je opaziti motive oči in gole figure, dela so /…/ nasičena z množicami stiliziranih pojav z grotesknimi izrazi, med njimi pa razbiramo tudi simbole spolnih organov, lobanj in drugih elementov v plastenju in utripnem kombiniranju navidez nezdružljivega /…/. Nastajajo s prvotno gradnjo kompozicije in kasnejšo destrukcijo upodobljenih motivov, ki jih avtor izvede z levo roko, tudi to pa pridodaja kontekstu del. Ta so elaborirano družbeno kritična, obravnavajo človeško razpetost med moralnim in zavestnim sledenjem željam in osebnim poslanstvom ter med prepuščanjem pusti, plehki, znani in ‘lahkotnejši’ vsakdanjosti. Z močnimi, drznimi potezami in s prepoznavnim humorjem ter koloritom umetnik na svojih delih spaja različne street vplive z visoko umetnostjo, z njimi pa tudi več paradigem: kreativnost in imitacijo, rutino in obscenost. S tem problematizira človeško (ne)odgovornost do sebe in drugih ter namerno destruktivnost človeštva.«

– o umetnosti Patrika Dvorščaka, iz kataloga k razstavi, kuratorka Kristina Prah