Tri desetletja, tri lokacije, ena razstava

razstava ob 30. obletnici mkc maribor

TRI DESETLETJA, TRI LOKACIJE, ENA RAZSTAVA

Stopnišče upravne stavbe MKC Maribor // Galerija Media Nox // Kulturni inkubator

12. - 31. december 2023

Vloga MKC Maribor se je skozi leta spreminjala – od prvotnih programov s področja kulture, predvsem s področja vizualnega in literarnega ustvarjanja, se je v tridesetih letih zavod programsko razširil najprej tudi na druga polja kulture (intermedijsko, glasbeno, uprizoritveno področje), kasneje z izvajanjem aktivnosti iz mladinskega sektorja, s preselitvijo v letu 2011 pa se je zavod pričel ukvarjati tudi s turizmom.
— Marja Guček, direktorica MKC Maribor

Tri desetletja, trideset let, tri lokacije. Stopnišče v upravni stavbi Mladinskega kulturnega centra Maribor, Galerija Media Nox in razstavišče Kulturnega inkubatorja bodo prizorišča razstave, ki smo jo v MKC Maribor pripravili ob 30. obletnici našega javnega zavoda, ustanovljenega 22. decembra 1993. Razstava bo na vseh lokacijah na ogled od 12. do 31. decembra.

Čeprav zametki Mladinskega kulturnega centra Maribor segajo v leto 1966, je bil MKC Maribor kot javni zavod v sodni register prvič uradno vpisan 22. decembra 1993. In na tej točki se začne razstava ob 30. obletnici MKC Maribor: tri desetletja, tri lokacije, ena razstava. Ker je letošnje leto v znamenju števila tri, saj MKC Maribor okroglih trideset let praznuje prav v letu 2023, je tudi jubilejna razstava simbolično razporejena na tri lokacije: na stopnišče upravne stavbe MKC Maribor, v Galerijo Media Nox in razstavišče Kulturnega inkubatorja.

V upravni stavbi so predstavljene vse lokacije javnega zavoda in vsebine, ki so jim ti prostori namenjeni, medtem ko so v Galeriji Media Nox in Kulturnem inkubatorju v ospredju fotoutrinki z dogodkov ter drobci dokumentacije, ki jo je skrival arhiv MKC Maribor.

Razstava je zasnovana tako, da vsak razstavni prostor deluje kot zaključena razstava, hkrati pa vsi trije deli skupaj tvorijo celoto, ki obiskovalcu omogoča vpogled v nekatere trenutke zgodovine MKC Maribor.

Razstavo pripravila: Živa Mijatović // Kuratorka: Rebeka Tašič