Razstava Vite Tušek v 3D galeriji Web Nox

Na razstavo kar iz domačega fotelja? To omogoča 3D galerija Web Nox, ki domuje na spletni strani Galerije Media Nox. Trenutno je v 3D galeriji na ogled nova razstava Vite Tušek, mlade umetnice in študentke fotografije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani. Na tokratno razstavo, ki jo je naslovila Nočeš videt? Poglej. / Don't want to see? Look, so uvščene tri serije oziroma trije projekti – Ne vidim, poglej, Roge in mrtvi ptiči – ki pri gledalcu vzbudijo močno nelagodje.

V projektu Ne vidim, poglej umetnica izhaja iz svoje slabovidnosti in želi izpostaviti kadriranje, ki ga povzročajo očala – torej megleno vidno polje in jasno. Idejo je želela aplicirati na arhivske fotografije, kjer je znova in znova naletela na spontane fotografije stopal. Sama izrazitih čustev (pozitivnih ali negativnih) do stopal ne goji, zaveda pa se, da ta pri mnogih predstavljajo neko nelagodje. Kasneje so nastali hibridi med rokam in nogami: Roge, kot umetničin odziv na nerazumevanje nelagodja do stopal, ker jih enači z rokami. Skozi leta je zbrala tudi nekaj fotografij mrtvih ptičev – kot stopala, tudi ti predstavljajo nelagodje pri nekaterih, ste že slišali za fobijo pred ptiči – ornitofobij

Vita Tušek o ustvarjanju in umetniški sceni v Mariboru.

O avtorici razstave:

Vita Tušek (1998) je svojo študijsko pot začela s študijem vizualnih komunikacij (grafično oblikovanje) in svojo pot nadaljevala v študij fotografije na ALUO v Ljubljani. Poslužuje se različnih fotoaparatov – analognih, polaroidnih (instantnih) in digitalnih. Blizu so ji tudi različne tehnike tiskanja, zato kot medij izražanja pogosto uporablja zine, ki jih tiska doma na domačem tiskalniku. Rada ima kontrolo nad celotnim procesom – od vsebine do končnega izdelka.