“Smo skupnost in to je edino, česar nam ne morejo vzeti.”

Na drugi Paradi ponosa Maribor smo gostili številne govorke in govorce, ki so v svojih nagovorih izpostavili pomembne izkušnje, vidike, perspektive in želje v boju za enakopravnost in vidnost ter proti diskriminaciji LGBTQIA+ oseb. Ker želimo, da se njihove besede ne pozabijo, jih bomo v teh tednih posamično objavili in vabimo k branju ter razmisleku!

Govor Neže Oder, direktorice zavoda Koroška Pride

Zdravo, Maribor! 

Lani smo na Koroškem bitja pod mavrico prvič lahko rekla obstajamo in v velikem deležu smo to lahko rekla zaradi vas. Pokazali_e ste nam, kako pomembno je, da se LGBT+ aktivizem decentralizira. Pomembno je, da se skupnost formira, razvija in raste tudi zunaj prestolnice in pomembno je, da imamo vse, vsi priložnost angažmaja, svobode in varnega prostora tam, kjer smo doma. 

Lani pa smo na Koroškem rekle tudi ostajamo. Ne gradimo namreč prostorov, od katerih lahko le varno zbežimo, temveč take, ki nas bodo čakali, ko se vrnemo. V katerih bomo vedno dobrodošle_i. Take, od katerih morda ne bomo želeli_e zbežati — ali čutile_i, da moramo. 

Letos so v Sloveniji štirje Prajdi. Ljubljana je preteklo soboto rekla Uprimo se zatiranju, naslednji vikend se pri nas sprašujemo Ljubo doma? Septembra v Novi Gorici vzklikamo Odmejimo pravice! Različna sporočila so si v svojem bistvu ista: govorijo o domu, o tem, kje ga iščemo, kako ga ščitimo, kako brezmejno — in brez meja — ga čutimo. Kako ga gradimo, kot pravi Maribor letos, najprej zase, nato zate in potem vedno za vse nas.

Povsod smo in vedno več nas je, ki najdemo svoj glas. Smo skupnost in to je edino, česar nam ne morejo vzeti. Ko so okrog nas ogroženi temelji demokracije; ko nam je zgled Madžarska; ko dajemo prostor neonacistom; ko nam je prepovedan protest; ko nas šibi epidemija; ko podirajo stene našega Roga, nas selijo iz naše Metelkove, ograjujejo naš Trg republike — nam ostaja skupnost. Ostajamo drug drugemu, druga drugi. 

Danes sem tu zase, zate, za nas. Ker sem lahko tu zaradi vseh vas. 

Hvala, rtm

Foto: Marko Pigac

Foto: Marko Pigac