“Danes praznujemo praznik ljubezni.”

Na drugi Paradi ponosa Maribor smo gostili številne govorke in govorce, ki so v svojih nagovorih izpostavili pomembne izkušnje, vidike, perspektive in želje v boju za enakopravnost in vidnost ter proti diskriminaciji LGBTQIA+ oseb. Ker želimo, da se njihove besede ne pozabijo, jih bomo v teh tednih posamično objavili in vabimo k branju ter razmisleku!

Govor Tanje Fajon, evropske poslanke in predsednice stranke Socialnih demokratov

Zdravo, Maribor. Zdravo, vsi mavrični ljudje.

Najprej čestitke v mojem imenu organizatorjem za to, da ste danes drugič v Mariboru organizirali parado ponosa. Ni samoumevno, slišali smo, pravice, ki so pridobljene; ne gre samo za predstavnike LGBTI skupnosti, gre za vse ranljive skupine, ki so danes močno ogrožene.

Madžarska je bila omenjena. Lahko povem, koliko smo imeli razprav v evropskem parlamentu in če nič drugega, smo v institucijah dosegli, da se danes marginalizacija, tudi diskriminacija skupnosti kaznuje. To, da je šestnajst držav se zoperstavilo madžarskemu predsedniku Orbanu, ki je uvedel zakon, ki prepoveduje pogovor o homoseksualnosti v šolah, je pozitivna novica – žal Slovenije ni zraven. Spomnimo se Poljske, 100 mest, ki so zaprli in prepovedali LGBTI skupnost. In v evropskem parlamentu smo v začetku tega leta sprejeli resolucijo, s katero celotno Evropsko unijo spoznavamo kot prostor s svobodo za spolno drugače usmerjene ljudi, za LGBTI skupnost in priznavamo pravice vseh.

Danes praznujemo praznik ljubezni, praznik ljubezni v Mariboru, praznik raznolikosti, praznik drugačnosti. To ni nekaj, kar nas ločuje, to je nekaj, kar nas združuje. Zato bodite, bodimo ponosni na to, obarvajmo se v mavrične barve in se borimo za svobodo, ki je temeljna človekova pravica. In vse oblastnike, vse, ki razmišljajo drugače in omejujejo preprosto pravico ljubiti tistega, ki ga imaš rad, jim glasno sporočimo, da je to narobe.

Tako da veselo danes praznujte. Jaz sem ponosna tudi, da lahko kot predsednica Socialnih demokratov povem, da smo se obarvali mavrično tudi v naši hiši in bomo to branili naprej. Tudi za Slovenijo, da spremenimo to, kar se dogaja v naši državi – da pravice ljudi, demokracija, pravna država, svoboda medijev ostajajo ogrožene.

Srečno, mavrični ljudje, imejte se radi in tako nam bo najlepše, hvala.

Foto: Mitja Florjanc

Foto: Mitja Florjanc