Vabilo k prijavi novih umetniških projektov na platformo KONS

Projekt konS - Platforma za sodobno raziskovalno umetnost, vabi vse zainteresirane umetnice in umetnike k prijavi svojih projektov na razpis, s katerim bomo podprli 15 umetniških produkcij sodobne raziskovalne umetnosti. Rok za prijave je 20. 12. 2019.

Projekt konS - Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je namenjen spodbujanju prebojnih umetniških stvaritev in vzpostavitvi produkcijskega okolja, v katerem bo mogoče umetniške ideacije prevajati v priporočila za inovacije boljših, varnejših, bolj trajnostnih in etičnih produktov ter storitev. S spodbujanjem izjemnosti v umetniških delih želimo ustvariti navdihujoče okolje za ustvarjalce prihodnosti med otroki in mladimi ter za odločevalce in zainteresirane strokovnjake, ki sodelujejo pri nastajanju novih tehnoloških aplikacij in družbenih inovacij.

Kako bomo podprli izbrane umetniške projekte?

V okviru projekta konS bomo predvidoma podprli 15 umetniških produkcij sodobne raziskovalne umetnosti, izbranih na programskem svetu konzorcija*. Umetniški projekti so lahko že v nastajanju ali popolnoma novi, morajo pa biti izvedeni v času trajanja finančnega mehanizma (najkasneje do aprila 2022). V prvem izboru, ki mu bodo sledili pozivi za predložitev umetniških del vsako naslednje leto, bomo izbrali 5 projektov. Vrednost posameznega projekta je predvidena na največ 15.000 evrov.

Produkcija izbranih umetniških del bo potekala v tematskih laboratorijih partnerjev in ob pomoči pridruženih partnerjev (Univerze v Ljubljani, Mariboru in Novi Gorici) ter projektu konS pridruženih raziskovalnih in znanstvenih laboratorijev in inštitutov (Kemijski inštitut, Institut Jožef Stefan ...).

Kakšne predloge umetniških projektov pričakujemo?

Prednost pri izbiri projektov bodo imeli tisti projekti, ki izhajajo iz dobro razvitega opusa predhodne umetniške produkcije, ki predlagano delo smiselno postavlja v kontekst. Želimo si zrelih umetniških predlogov, ki tudi za avtorje pomenijo vrhunec njihove dosedanje umetniške ustvarjalnosti. V obzir bomo vzeli predloge umetniških del, ki vsebinsko in formalno merijo na tematiziranje sodobne družbe, prešite s sodobnimi tehnologijami in njihovimi aplikacijami, ki bi jih bilo mogoče predvideti oz. napovedovati za bližnjo prihodnost. Tematsko naj se predlogi projektov gibljejo na premisah:

  • umetniškega tematiziranja znanosti o življenju (biologija, evolucijska biologija, biotehnologije, sintetična biologija, civilna farmakologija, neinstitucionalizirana medicina ...)

  • umetniškega tematiziranja umetne inteligence ali strojnega, globokega, ojačanega učenja, nevronskih mrež ...

  • kvantnega računalništva, kvantne mehanike, kvantne biologije ...

  • procesiranja signalov (telekomunikacije, vesoljsko žarčenje, svetloba, zvok ...)

  • robotike (zoo boti, antropomorfni boti, funkcionalni in nefunkcionalni boti, socialni boti ...) • taktičnih medijev (zasebnost, varnost, etika, civilna protiorožja ...)

  • bioakustike, akustične ekologije ...

  • drugo

Pogoji za sodelovanje

Prijava je odprta za slovenske in tuje umetnice in umetnike ter umetniške skupine, ki delujejo na zgoraj omenjenih področjih.

Projekt mora biti zasnovan tako, da ga je mogoče realizirati v danih prostorskih, časovnih in finančnih okvirih ter predstaviti kot zaključeno umetniško delo na samostojni razstavi pri enem ali več partnerjih.

Datum oddaje predlogov in način prijave

Datum objave prvega povabila: 4. 11. 2019

Rok za oddajo predlogov umetniških projektov: 20. 12. 2019 do 23:59 CET

Objava rezultatov: do 31. 1. 2020

Več informacij si lahko preberete v uradni razpisni dokumentaciji, ki si jo lahko prenesete s klikom na enega izmed spodnjih gumbov:

 

Partnerji v konzorciju projekta konS so: Zavod Kersnikova, Zavod Projekt Atol, Zavod Aksioma, Društvo Ljudmila, Zavod Cona (vsi Ljubljana), Univerza v Novi Gorici - Akademija umetnosti, Mladinski center Velenje, LokalPatriot (Novo mesto), Mladinski kulturni center Maribor.

novomesto.jpg
 

konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je projekt, izbran na javnem razpisu za izbor operacij “Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture”. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.