Poezija na mestnih ulicah tudi letos

Poezija na mestnih ulicah je plakatna akcija MKC Črke, ki že deveto sezono zapored na mariborskih plakatnih mestih ponuja poezijo domačih pesnikov mlajše in srednje generacije. Deset pesmi desetih pesnikov in pesnic po izboru selektorja in avtorja projekta, urednika Nina Flisarja, bo od naslednjega tedna naprej na ogled na plakatnih mestih Snage v središču Maribora.

 

Nekako v navado nam je prišlo, da na plakatnih mestih gledamo najave dogodkov ter oglaševanje raznih storitev in izdelkov, vse premalo pa je ta mestni prostor namenjen drugim in drugačnim vsebinam. In zakaj ga ne bi izrabili za poezijo, zakaj bi ta »agresivni medij«, ki se mu človek v mestu ne more izogniti, bil uporabljan zgolj za komercialne in promocijske vsebine, ne pa tudi umetniške. Zato smo se pred osmimi leti odločili, da v mesto vnesemo poezijo slovenskih pesnikov in z njo nagovorimo mimoidoče. Kot je znano ima poezija ozek krog »odjemalcev« in včasih je pač treba narediti korak k ljudem, tovrstna akcija je odlična priložnost, saj s tem poezija dobi širok domet, potencialnih bralcev je več tisoč, to pa je dovolj dober razlog, da z estetsko dovršeno in vsebinsko poglobljeno poezijo »kontaminiramo« mestne ulice in s tem skušamo senzibilizirati ljudi za umetniške vsebine in jim jih predstaviti kot običajen del mestnega življenja. Plakate je oblikoval Uroš Lehner.

Avtor projekta Nino Flisar je o izbrani poeziji povedal naslednje: »Poezija je raznolika, težko in tudi krivično bi jo bilo orisati v nekaj stavkih, naj si jo ljudje preberejo in ustvarijo svoje mnenje. Naj povem le, da sem namenoma izbral kar nekaj pesmi, ki tematizirajo izrazito osebno plat doživljanja sveta. Želim si, da se ljudje na ulicah zamislijo, da razmišljajo o svojem življenju in okolju, v katerem živijo, da kdaj pa kdaj podvomijo v kake stvari, jih pogledajo z drugega zornega kota; in če se določene stvari izkažejo kot slabe, da jih spremenijo, pa naj bo na osebni in/ali družbeni ravni. To jim izbrana plakatna poezija omogoča, saj pesniki kot subtilni opazovalci in izpovedovalci v svojih pesmih izražajo globoko občutje sveta in življenja tu in zdaj. In marsikdo se lahko najde v pesmih, lahko z njimi tudi polemizira – skratka komunicira; in s tem poezija na mestnih ulicah doseže svoj namen

Sodelujoči pesniki in pesnice v letu 2016 so:

1.     Borut Gombač: Meglica/Neslišni roji/Kdaj?

2.     Tonja Jelen: Občuduješ

3.     Kristina Kočan: Kristinin svet

4.     Petra Kolmančič: Kako napisati dobro ljubezensko pesem?

5.     Danica Križanič Müller: Dozorelo nebo

6.     Jan Krmelj: * (Misel, metastaza, nagovarjam te)

7.     Gregor Lozar: (Nekoč, ko si šel na sprehod s psom)

8.     Nina Medved: (ura je 15:54)

9.     Željko Perović: Vzlet (nizko pod obzorjem)

10.  Denis Škofič: *** (Stojiš križem rok)

Vabljeni na sprehod po mestu z dodano vrednostjo - odkrivanjem in razkrivanjem čudovitih svetov poezije!