Back to All Events

Razstava Ali se spolu zgodi korozija? in Trans*_kvir druženje

  • Kulturni inkubator 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

RAZSTAVA IN Trans+_kvri DRUŽENJE

ALI SE SPOLU ZGODI KOROZIJA?

Sobota, 6. april 2024 // 16:00 // Kulturni inkubator

V Kulturnem inkubatorju bo v soboto, 6. aprila 2024, ob 16. uri odprtje razstave z naslovom Ali se spolu zgodi korozija?, ki mu bo sledilo Trans*_kvir druženje. Dogodka potekata v organizaciji Zavoda Transkacija in v sodelovanju z MKC Maribor.

razstava ali se spolu zgodi korozija?

Spolu anticiklonu, ki se useda nad mizo nedeljskega kosila in kaplja v juho, začinjen s tradicijo in odgovornostjo; spolu sogovorniku intime, ki prisluhne in se odziva, ko je pripoznan, neomejevan, vštet.

Razstavi Ali se spolu zgodi korozija? in Ali se spolu podeli lovorika? zajemata serijo šestih obdelanih fotografij, ki se v svojem nostalgičnem analognem formatu prelevijo v platforme za – bodisi invaziven bodisi prepletajoč se – poseg 3D objekta, ki ponazarja “spol”. Dela praznujejo mednarodni dan vidnosti transspolnih oseb in se predstavljajo v dveh različnih oblikah na dveh različnih mestih: v Kulturnem inkubatorju – MKC Mariborin v Centru Mladih Koper.

Serija sprašuje, kako se trans* osebe doživljamo v različnih prostorih, od javnih do zasebnih, kaj ti prostori potrebujejo od nas in kaj me_i potrebujemo od njih; kako v raznih kontekstih različni deli naših identitet in izrazov pridejo na plano – ali pa se skrijejo. Govori o vidnosti, ukoreninjenosti, ohranjanju in razkroju spola. Ta razstava korodira, kot korodirajo krhke družbene strukture, razpadajoče zaradi vnetja ali vplivov atmosfere. Labilen status quo, zmeraj v premoči, a v strahu pred vremenom.

Umetniška dela sta dovršili Urša Rahne in Beti Frim s koordinacijo Nuke Horvata; perspektive, tendence in utopije pa so priskrbele mnoge druge trans* osebe, hvala vsem.

V mariborskem Kulturnem inkubatorju bo odprtje razstave v soboto, 6. aprila, ob 16. uri. Sledilo bo Trans*_kvir druženje v Kulturnem inkubatorju.

trans*_kvir druženje

Trans* skupina se razširja v Maribor! Če te zanima, kako in o čem razmišljajo druge trans* osebe in si želiš delit svoje zgodbe v varnem in podpornem okolju, te srčno vabimo na Trans*_kvir druženje v soboto, 6. aprila 2024, ob 16. uri.

Mogoče se čutiš, doživljaš in/ali raziskuješ med izrazi, kot so trans*, genderqueer, aspolnost, spolna fluidnost, demifant; ali pa iščeš nove izraze, s katerimi bi bolje izrazil_a svoj spol. Morda načine, kako ga sploh ne bi. Pridi, če iščeš informacije o medicinski in/ali socialni tranziciji, ter spremembi dokumentov. Mogoče zanima predvsem spoznavanje drugih trans* oseb in skupnega henga, skrivnosti (kvir) sveta pa že poznaš. Če potrebuješ _vsebine, _prostore _in ljudi, s katerimi se lahko povežeš, se torej oglasi. Nekaj ti bo sigurno zanimivo.