Back to All Events

Delavnica: Mozaik in tehnike zlaganja koščkov v novo celoto

  • Kulturni inkubator 18 Koroška cesta Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Vidim, slišim, čutim, mislim ... sem in se izražam! Vabljeni mladi na ustvarjalne urice, spoznavanje različnih umetniških področij, novih poklicev ali le druženje in sproščanje. Vidimo se v Kulturnem inkubatorju, delavnice so brezplačne.

Sreda, 27. september, 17.00-20.00

Mozaik in tehnike zlaganja koščkov v novo celoto

Zlaganje kamenčkov, koščkov stekla, keramike ali školjk je navduševalo že prebivalce Mezopotamije v 3. tisočletju pred našim štetjem. Z mozaiki so krasili stene, tla in ponekod tudi stropove. Pri nas najdemo primere mozaika iz rimskih časov, tehnika mozaika pa se je razširila predvsem v 20. stoletju.

Z delavnico želimo nagovoriti študente likovne pedagogike, ki te tehnike ne spoznajo tekom študija, hkrati pa spodbuditi mlade iz ranljivih skupin, da se preizkusijo v njej, saj je izdelava mozaika izredno meditativna tehnika, pomaga pri urjenju koncentracije in vztrajnosti. Ko roke polagajo kamenčke enega ob drugega, se misli prepustijo toku rutinskega giba in ustvarjalni predanosti. Spoznali bomo razlike klasičnih in sodobnih mozaikov, ter ob koncu nastale izdelke tudi razstavili.

Delavnico vodi mozaičarka Natalija Zabav s pomočjo Inje Frlež. Delavnico je predlagal Zavod MARS Maribor. Delavnico financira MKC Maribor.