Back to All Events

🏳️‍🌈 Akcija »Podpri parado, izobesi zastavo«

  • MKC Maribor 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenija (map)

Pred začetkom meseca ponosa tudi letos najavljamo akcijo »Podpri parado, izobesi zastavo«, s katero že tradicionalno pozivamo mariborsko javnost, da v juniju izrazi solidarnost do skupnosti LGBTQIA+. V letu 2021 lahko s tem ponovno podprete tudi samo parado ponosa, ki se konec junija po dveh letih vrača v Maribor.

Mavrična zastava je prvič zaplapolala junija 1978 v San Franciscu. Zasnoval jo je Gilbert Baker kot odgovor na željo skupnosti po univerzalnem simbolu, ki bo pripomogel k njeni vidnosti. Prve, ročno zašite zastave je sestavljalo osem simboličnih barv, vsaka s svojim pomenom: roza (seks), rdeča (življenje), oranžna (zdravljenje), rumena (sonce), zelena (narava), turkizna (umetnost), indigo (harmonija) in vijolična (duhovnost). Kasneje se je rodila različica s šestimi barvnimi trakovi, ki jo poznamo še danes, ko predvsem v času junijskih obeležitev krasi marsikatero poslopje. 

Mavrična zastava pa ni zgolj priljubljen in privlačen motiv: predstavlja dolgo zgodovino skupnosti LGBTQIA+ in njihov boj za enakopravnost, ki še zdaleč ni gotov. Njena prepoznavnost je močno orodje za opolnomočenje LGBTQIA+ oseb po celem svetu in prav v času krize je solidarnost pomembna bolj kot kadarkoli prej. Ob pripravah na letošnjo parado in druge aktivnosti v okviru meseca ponosa vas organizacijska in prostovoljska ekipa Maribor skozi rožnata očala znova vabi, da javno izkažete svojo podporo skupnosti. 


Akciji se lahko pridružite posameznice_ki ter skupine, organizacije in podjetja s sedežem v Mariboru. Za sodelovanje je potrebno izpolniti spletni obrazec, kjer navedete svoje podatke ter označite, ali zastavo že imate.

V primeru, da si zastavo želite izposoditi pri nas, sta na voljo osebni prevzem na MKC Maribor (Ob železnici 16) ali dostava po dogovoru. Ko je zastava pri vas, jo je potrebno samo še izobesiti: vabimo vas, da to storite že v začetku meseca, predvsem pa naj plapola na dan parade, v soboto, 26. junija

Ker želimo pokazati, da je Maribor mavrično mesto, nam ne pozabite poslati fotografije izobešene zastave na maribor-pride@mkc.si ali katerega od spletnih kanalov (stran Maribor Pride ali Maribor skozi rožnata očala na Facebooku in @maribor_pride na Instagramu). 


Rezervacije bomo sprejemale_i tudi po 1. juniju, a svetujemo, da si zastavo rezervirate čimprej, saj je število omejeno. Obrazec je že na voljo na naslednji povezavi:


Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za podporo in želimo vesel mesec ponosa!