Back to All Events

24. SDKvMB - 1. dan

  • Grajski trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 (map)

Festival Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga, ki predstavlja največji literarni festival v regiji, bo med 18. in 24. junijem že štiriindvajsetič povabil Mariborčanke, Mariborčane in tuje goste k odkrivanju raznolikosti in bogastva slovenske literarne produkcije. 

V šestih dnevih se bo v sodelovanju z dvajsetimi partnerskimi in skoraj štiridesetimi sodelujočimi organizacijami zvrstilo okoli 100 dogodkov, na tradicionalnem knjižnem sejmu na Grajskem trgu pa se bo tokrat predstavilo rekordnih 28 založnikov. K obisku vabi bogat večerni program z izbranimi domačimi in tujimi književnimi gosti in gostjami, razglasitvijo novega viteza oziroma vitezinje Pesniškega turnirja, večerom literature LGBTQ+ z odprtim literarnim mikrofonom ter nepozabno Literarno postajo Mariborske knjižnice s pesnico in pisateljico Bino Štampe Žmavc, osrednjo gostjo festivala.

Grajski trg v Mariboru po novih knjigah običajno diši aprila, a letos bo zaradi izrednih okoliščin s stojnic slovenskih založnikov po novih knjigah zadišalo šele med 18. in 24. junijem, ko Mladinski kulturni center Maribor s številnimi partnerji in producenti pripravlja knjižni sejem z bogatim spremljevalnim programom za otroke, mladino in odrasle, s predstavitvami založb in knjižnih novitet ter z večernimi literarnimi dogodki v poletnem KGB-ju pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor.

PROGRAM


MESTNO JEDRO 

POPOTOVANJE PO TIMBUKTUJU 

V mestnem jedru so na plakatih velikega formata razstavljene reprodukcije ilustracij Igorja Šinkovca in zgodb Petra Svetine iz nagrajene slikanice Timbuktu, Timbuktu. Za vse, ki se želite potepati po Timbuktuju izven organiziranih terminov, je na spletu organizatorja in na zadnjih straneh programske knjižice priložen zemljevid plakatnih mest. Plakati bodo na ogled od 18. junija do 28. junija. Za otroke med 3. in 9. letom starosti. 

Organizira MKC Maribor v sodelovanju z Založbo Miš.


10.00, GRAJSKI TRG 

LE KORAK DO KNJIGE: ODPRTJE KNJIŽNEGA SEJMA 

Do knjižnega sejma na Grajskem trgu je le korak! Založniki ponujajo posebne popuste, zato vljudno vabljeni, da raziščete knjižno ponudbo za vse generacije, okuse in želje, s tem pa podprete ustvarjalce in ustvarjalke slovenske knjige. 

Sodelujejo: Založba Litera, Založba Pivec, Založba Obzorja, Založba Sanje, KUD Sodobnost, Založba Goga, Beletrina, Založba Miš, Založba Morfem, Založba Družina, Mohorjeva založba Celovec, KUD AAC Zrakogled, Založba *cf, Madžarski kulturni inštitut, Založba ZRC, Časopis za kritiko znanosti, revija Razpotja, Pokrajinski muzej Maribor, Slovenski gledališki inštitut – Slogi, Emanat, Festival Borštnikovo srečanje, Knjižnica Mestnega gledališča Ljubljana, Maska, Založba Share Slovenija, Založba Orbis, Društvo Jasa, Bukvarna Ciproš, Društvo za informiranje o islamu. 

Knjižni sejem bo potekal vsak dan med 10. in 19. uro, v soboto in nedeljo pa med 10. in 15. uro. 

Spremljevalni program knjižnega sejma bo povezovala Petra Bauman

Produkcija in izvedba: MKC Maribor. 

foto: Nina Medved

foto: Nina Medved


10.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG

LAS NA KOŽI, PREMIERA LUTKOVNE PREDSTAVE 

Lutkovno predstavo Las na koži na podlagi istoimenskega dela avtorice Barbare Simoniti, ki je izšlo pri Založbi Pivec, bo v režiji akademske igralke in animatorke lutk Iune Ornik predstavil igralec in glasbenik Elvis Berljak. Za otroke med 3. in 8. letom starosti. 

Organizira MKC Maribor. Produkcija: Založba Pivec. 

Las na koži_naslovnica.jpg

10.15, OŠ PREŽIHOVEGA VORANCA MARIBOR 

GOSTOVANJE ANNE HÖGLUND 

Večkrat nagrajena avtorica, ki jo uvrščajo celo na mesto vodilne švedske ilustratorke, Anna Höglund, bo obiskala mariborske osmošolce. Napisala je okrog 20 avtorskih slikanic, piše tudi dramatizacije in ustvarja animirane filme. Z mladimi se bo pogovarjala o mladinskem romanu Biti jaz. 

Sofinancira Švedski svet za umetnost (Swedish Arts Council). 

Izvedba MKC Maribor, Založbo Pivec in OŠ Prežihovega Voranca. 


11.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

LAS NA KOŽI 

Lutkovna predstava Elvisa Berljaka po predlogi slikanice Barbare Simoniti Las na koži. Za otroke med 3. in 8. letom starosti. 

Organizira MKC Maribor. Produkcija: Založba Pivec. 


11.30, GRAJSKI TRG 

ZAŠILA SEM OBLEKO ZA PESEM – ODPRTJE ULIČNE RAZSTAVE OBLEČENIH KNJIG 

Letošnja kolekcija oblečenih knjig je avtorsko delo slikarke Barbare Miklič Gregorec. Nastala je v sodelovanju s Festivalom Pranger ter slovenskimi založbami, ki so podarile knjige. 

Na razstavi, ki vključuje izbrane pesniške zbirke Festivala Pranger, so naslednje oblečene knjige slovenskih pesnic in pesnikov: Maje Vidmar Pojavi (LUD Literatura), Anje Novak - Anjute rane rane (Sanje), Muanisa Sinanovića Krhke Karavane (LUD Literatura), Krištofa Dovjaka Saladinovo ihtenje (Književno društvo Hiša Poezije), Mance Košir Srčnice (Mohorjeva družba v Celovcu), Nine Medved Drseči svet (JSKD), Iva Stropnika Od anusa do želve (Velenjska knjižna fundacija), Dejana Kobana Najbolj idiotska avtobiografija na svetu in izven (NUZ Ignor) in Marka Matičetovega Sonce na balinišču (Archivum Petronius). 

Razstava bo na ogled vsak dan v času trajanja knjižnega sejma. Razstava oblečenih knjig bo na ogled prav tako na letošnjem Festivalu Pranger v Rogaški Slatini v Mestni galeriji med 31. avgustom in 4. septembrom 2021. 

V sodelovanju s Festivalom Pranger in MKC Maribor. 


12.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

SREDNJEŠOLSKI LITERARNO-GLASBENI MARATON – III. GIMNAZIJA 

Dijaki bodo nastopili z na letošnjem šolskem Prešernovem natečaju nagrajenimi literarnimi in glasbenimi prispevki. Sodelujejo: Pia Jarc, Klara Bezjak, Viktorija Kolarič, Nika Kositer, Živa Vrščaj, Nuša Zelenjak in Aleks Fras, pod mentorstvom Karmen Peršak in Alje Šulić. 

MKC Maribor v sodelovanju s III. gimnazijo Maribor. 


13.00, UNIVERZITETNA KNJIŽNICA MARIBOR, POD ARKADAMI UKM 

OTVORITVENI DOGODEK LITERARNEGA FESTIVALA 24. SLOVENSKI DNEVI KNJIGE V MARIBORU – KO TE NAPIŠE KNJIGA 2021 

Odprtje razstave na prostem Sto samot nekega dotika (Kamen, voda in dotik v poeziji Erike Vouk) avtorjev Boruta Gombača in Jerneje Ferlež ter glasbeni nastop harfistke, komponistke, performerke in pevke Zvezdane Novaković. Oblikovanje razstave: Rafael Kurnik. Prisotne bodo nagovorili direktorica MKC Maribor Marja Guček, vodja Urada za kulturo in mladino mag. Klemen Brvar ter podžupanja Alenka Iskra. V skulpturo Časovna kapsula Jožeta Šubica bo vložen izvirni literarni prispevek lanskoletnega osrednjega gosta festivala Andreja Brvarja ter letošnje osrednje gostje Bine Štampe Žmavc. Otvoritveno slovesnost moderira Petra Bauman. Besedilo scenarija je prispeval Borut Gombač. 

V soorganizaciji z UKM in MKC Maribor. 


14.00–17.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

DRUŠTVO JASA: NAJBOLJŠI ČLOVEKOV IN PASJI PRIJATELJ 

Pogovor ob knjigah Eriha Tetičkoviča in Mojce Recek Najboljši človekov in pasji prijatelj in knjigi Človek psu – pes o človeku. Sodelujejo: Mateja Jamnik, Erih Tetičkovič, Mojca Recek in Simona Vodopivec. Glasbeni gostje dogodka: Oto Vrhovnik, saksofonist, pevka in kitaristka Dunja in Oldies Dixie band Maribor. Dogodek povezuje igralka Alenka Tetičkovič. 

MKC Maribor v sodelovanju z Društvom Jasa. 

Clovek o psu pes o cloveku-mala.jpg

17.00, ODER KNJIŽNEGA SEJMA, GRAJSKI TRG 

OD POPOTNIC DO ZGODOVINE HARMONIKE 

Avtor in kantavtor Matej Krajnc bo predstavil svoj novi album Popotnice in eksperimentalni absurdni roman Zgodovina harmonike (Kulturni center Maribor, 2021) o življenjski poti izumitelja glasbil Petra Mohačka. 

MKC Maribor v sodelovanju z Matejem Krajncem. 


17.00, DVORIŠČE DOMA INVALIDSKIH ORGANIZACIJ 

PODARIMO KNJIGO IN BESEDO: SONČKOV BRALNI KLUB IN AVGUST DEMŠAR 

Knjižna in bralna akcija humanitarnega združenja žensk Inner Wheel klub Maribor. 

Organizira IWC Maribor. 


20.00, POLETNI KGB POD LETNIM AVDITORIJEM LUTKOVNEGA GLEDALIŠČA MARIBOR 

DOTIK BLIŽIN, DOTIK DALJAV – VELIKO PROZNO BRANJE 

Na literarnem dogodku bodo ugledni pisatelji in pisateljice Veronika Simoniti, Svetlana Slapšak, Dušan Šarotar in Laura Freudenthaler brali iz svojih najnovejših del in spregovorili o pomembnosti človeške bližine, dotika, zbližanj in približevanj. Glasbena gostja bo harfistka, komponistka, performerka in pevka Zvezdana Novaković. Dogodek bo povezoval Dejan Pušenjak. 

Gostovanje Laure Freudenthaler sofinancirata program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Avstrijski kulturni forum in poteka v sodelovanju z Založbo Pivec. Če bo deževalo, bo dogodek potekal v Minoritski cerkvi. 

Produkcija: MKC Maribor. Izvedba: MKC Maribor in KGB v sodelovanju z LGM. 

kolazi-2.jpg

* OPOMBE *

  • Udeležba je možna le ob izpolnjenem pogoju PCT (preboleli, cepljeni, testirani). 

  • Dogodki bodo potekali v skladu z navodili in priporočili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom covid-19. 

  • Zaradi velikega števila prireditev lahko pride do manjših sprememb v programu, o katerih boste pravočasno obveščeni na spletnih straneh organizatorjev. 

  • Vojašniški trg je zaradi gradbenih del neprehoden, dostop do prizorišča Poletni KGB pod letnim odrom Lutkovnega gledališča Maribor in do Minoritske cerkve (rezervne lokacije za večerne dogodke v primeru dežja) je mogoč le z južne strani (s strani Drave). 

  • Število sedežev bo na prireditvah predvidoma omejeno, za večerni dogodek z osrednjo gostjo Bino Štampe Žmavc so mogoče vnaprejšnje rezervacije na naslovu prireditve.odrasli@mb.sik.si ali po telefonu 02/23 52 100, za ostale večerne dogodke pa v primeru omejitve sedežev prijave sprejemamo na naslovu program@mkc.si