Back to All Events

Hipnoza in sproščanje ob zvokih gonga

  • MKC Maribor 16 Ob železnici Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Vabimo vas na brezplačno delavnico, kjer se boste naučili nekaj tehnik za lažje spoprijemanje s stresom, predvsem se bomo posvetili hipnozi, nato pa se boste še sprostili ob zvokih gonga, tibetanske posode, kristalne harfe in drugih inštrumentov.

Delavnica bo potekala v soboto, 1. avgusta 2020, med 16. in 20. uro v parku pred MKC Maribor, v primeru slabega vremena pa v prostorih MKC Maribor. Delavnico bosta vodili Mirjam Fašmon iz Društva študentov psihologije Maribor (DŠPM) in Vesna Rečnik Šiško iz Društva Pretakanje. Dogodek koordinira Urška Novak.

Se sliši zanimivo? Potem se prijavi preko spletne prijavnice in bodi del te čudovite zgodbe tudi ti. Število mest je omejeno. Prijave zbiramo do srede, 29. 7., oziroma do zapolnitve prostih mest.

Dogodek bo potekal v skladu s priporočili NIJZ za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. 

Stresi stres, s pogledom vase do lažjega spoprijemanja s stresom.

O PROGRAMU STRESI STRES

Program Stresi stres se je začel maja 2019, ko je skupina prostovoljcev MKC Maribor v okviru projekta Za zdravje mladih 2.0 izvedla lokalni program »Stresi stres, s čuječnostjo do lažjega spoprijemanja s stresom«.

Osrednji namen programa Stresi stres je ozaveščanje mladih o pomenu duševnega zdravja ter delovanje na področju ohranjanja in krepitve varovalnih dejavnikov duševnega zdravja med mladimi s pomočjo praktičnih in uporabnih vsebin. Lansko leto je bil poudarek na krepitvi zavedanja in na učenju strategij spoprijemanja s stresom, kjer smo se naslonili na tehnike čuječnosti (angl. mindfulness). S programom delujemo tudi na področju promocije zdravja in zdravega življenjskega sloga na splošno.

Tokratna edicija programa je namenjena spoznavanju hipnoze, udeleženci pa boste dobili tudi napotke za izvajanje samohipnoze. Sledila bo sprostitev ob zvokih gonga in drugih inštrumentov.

HIPNOZA

Hipnoterapija je pristop, kjer si pri soočanju s težavami pomagamo s hipnozo (dober izvajalec psihološke pomoči ima na voljo še druge tehnike in hipnozo uporablja v kombinaciji z njimi). Pri obravnavi stresa upoštevamo, da na njegovo problematičnost ne vplivajo le zunanji oz. situacijski dejavniki, temveč tudi notranji oz. psihološki dejavniki. Pomembno je, kako si razlagamo situacijo (smo jo zmožni obvladovati ali ne) in kako se odzovemo nanjo (delujemo proaktivno ali se izogibamo reševanju problema). S hipnozo lahko vplivamo na posameznikova prepričanja in občutke ter na ta način spodbudimo spremembo vedenj.

Na delavnici se bomo naučili soočati s psihološkimi dejavniki, ki nas ovirajo pri uspešnosti in vodijo v stres. Najprej bomo spoznali stres ter se naučili dejavnike prepoznati pri sebi, nato bo Mirjam predstavila hipnozo in odgovorila na morebitna vprašanja. Sledila bo izvedba hipnoze in sorodnih tehnik ter pogovor o izkušnji. V kolikor meniš, da so za povišan stres pri tebi vsaj deloma krivi psihološki dejavniki, ali pa bi rad hipnozo izkusil iz radovednosti, si vabljen_a!

SPROŠČANJE OB ZVOKIH GONGA IN DRUGIH INŠTRUMENTOV

Gong je tolkalo azijskega izvora. Njegov zvok je lahko zelo prodoren, deluje pomirjevalno in sproščujoče. Poleg zvoka, ki ga slišimo, občutimo tudi vibracije, ki jih gong proizvaja. V terapevtske in zdravilne namene so ga uporabljali že Azijci, več tisoč let nazaj. Zvočne kopeli se običajno izvajajo v kombinaciji z drugimi inštrumenti, kot so tibetanske ali himalajske posode, kristale posode, školjke, zvončki, bobni in palice.

Po delavnici hipnoze bo Vesna izvedla vodeno sprostitev ob zvokih gonga, kristalne harfe in ostalih zdravilnih inštrumentov z meditacijo Srca. Udeleženci med zvočno kopeljo ležite in se prepustite zvokom in vibracijam.

IZVAJALKI

Mirjam Fašmon, dipl. psih., je študentka psihologije v drugem letniku magisterija. S hipnoterapijo se intenzivno ukvarja zadnja tri leta - zaključila je tečaj medicinske hipnoze pod vodstvom dr. Pajntarja ter hipnozo preučila v okviru diplomske naloge. Poleg tega deluje kot urednica revije Psihološki inkubator, ki ga izdaja DŠPM pod okriljem FF UM.

Vesna Rečnik Šiško se z igranjem na gonge, tibetanske sklede, kristalne sklede, kristalno harfo in ostale zdravilne inštrumente ukvarja že skoraj dve desetletji. Redno izvaja glasbene sprostitve za otroke in odrasle in tudi za ljudi s posebnimi potrebami. Vodi ženske kroge, glasbene in druge kreativne delavnice. S svojim delovanjem skozi srce podpira ljudi, da se začnejo obračati k sebi in se začutijo kot kreatorji svojega življenja. Vesna je tudi mediatorka in predsednica novoustanovljenega  Društva za osebnostni razvoj in mediacijo Pretakanje.

Grafiko je pripravila Nina Kodrič.