Back to All Events

Literarna postaja z Andrejem Rozmanom - Rozo

  • Lutkovno gledališče Maribor 2a Vojašniški trg Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Osrednji gost 22. festivala Slovenski Dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga bo Andrej Rozman-Roza. Pesnik, pisatelj, dramatik, igralec in prevajalec, ki poleg navdihujočega in pronicljivega ustvarjanja za mladino, s svojo ironično humornostjo ter s kabarejsko poetiko meša ter spreobrača pomene in večne resnice, s tem pa preizprašuje svet in (slovenskega) človeka.

Z umetniškim ludistom, ki s sproščenostjo spodnaša resnobnost in posvečenost branja ter ga odpira pristnemu užitku, se bo pogovarjala Darka Tancer-Kajnih. Dogodek bo glasbeno obogatil Matjaž Pikalo.

Vabljeni k udeležbi!

PREDSTAVITEV OSREDNJEGA GOSTA

Andrej Rozman Roza, pesnik, dramatik, režiser in igralec. Rojen je bil leta 1955 v Ljubljani, kjer še vedno živi. Po srednji šoli je na Filozofski fakulteti študiral slovenistiko, vendar je leta 1978 študij pustil, s prijatelji ustanovil Pocestno gledališče Predrazpadom in v naslednjih letih organiziral vrsto odmevnih gostovanj tujih uličnih gledališč v Ljubljani. Leta 1981 je ustanovil in do leta 1995 vodil Gledališče Ane Monro. Bil je začetnik improvizacijskih gledaliških tekmovanj v Sloveniji. Piše parodične in komične pesmi, pravljice in gledališke komedije za otroke in odrasle, predeluje klasična besedila za druge medije oziroma jih aktualizira v sodobnost ter prevaja. Marca 2003 je ustanovil Rozinteater*. Junija 2009 je ustanovil zaničniško versko skupnost.

foto: arhiv Slovenskih dnevov knjige v Mariboru

foto: arhiv Slovenskih dnevov knjige v Mariboru



Earlier Event: April 25
Ruske pesmi za otroke