Back to All Events

PERFORMA & PLATFORMA 2018: 2. dan

V Maribor se ponovno vrača najmočnejša naveza na področju performansa in inovativnih umetniških projektov - Festival Performa & Platforma, ki bo v petih festivalskih dneh postregel z bogatim programom plesnih predstav in performativnih vsebin.

Festivalska tema v letu 2018 izpostavlja navezo sodelovanja. Če smo v lanskem letu izpostavili domeno ženske, njeno polje delovanja v umetnosti, tokrat reflektiramo in v ospredje postavljamo odnos. Naveza odpira vpogled o zapleteni naravi srečanja, vzpostavljanju odnosa in (pogojev) njegove ohranitve ter se dotika vprašanj o sobivanju, sodelovanju in povezavi med različnimi domenami.

Letošnji umetniški laboratorij z Anjo Bornšek omogoča dodaten poglobljen prostor raziskovanja pojava srečanja in sobivanja znotraj festivalskega časa. Skozi javne razprave v Radijski tribuni in na TV omizju pa se bomo preizpraševali, kako vzpostavljati dolgoročnejša sodelovanja in tovrstne relacije prenašati na različna področja.

V sodelovanju s Poletnim lutkovnim pristanom nadaljujemo s plesno-gledališko predstavo za otroke nizozemskega plesnega gledališča De Stilte LETEČA KRAVA. Po predstavi sledi predstavitev novega abonmaja MAMO – Mednarodnega Abonmaja Mariborskih Organizacij, v katerem so združili moči različni nosilci uprizoritvene umetnosti v mestu.

Rok Vevar bo s predavanjem ANTOLOGIJA SODOBNE PLESNE UMETNOSTI 1918–1960 razkrival manj poznano plat sodobne plesne umetnosti, njeno povezanost z baletom in navdušenostjo javnosti nad kinestetičnimi manifestacijami.


PROGRAM

 

10:00 / Vetrinjski dvor

Umetniški laboratorij: Anja Bornšek - NAVEZA

Letošnji umetniški laboratorij omogoča dodaten poglobljen prostor raziskovanja pojava srečanja in sobivanja znotraj festivalskega časa. Zastavljen je kot štiridnevna dopoldanska praksa druženja, ki je namenjena raziskovanju dela drug z/ob drugim/em. Razgrnili bomo individualne pristope in interese ter skozi sobivanje z drugimi poiskali presečišča, odmike in možnosti navezav. Opazovali bomo, kako se naše lastne ideje razvijajo in definirajo v kontekstu skupnega delovnega prostora.

Laboratorij je namenjen koreografinjam/om, ustvarjalkam/cem na področju giba in plesalkam/cem in bo potekal od 30. avgusta do 2. septembra v Vetrinjskem dvoru. Vsak dan začnemo ob 10. uri s skupnim zajtrkom in pogovorom ter nato nadaljujemo delo do 14. ure. Popoldnevi in večeri so namenjeni udeležitvi festivalskih dogodkov.

Vodi in povezuje: Anja Bornšek
Produkcija: Plesna Izba Maribor v sodelovanju z Narodnim domom Maribor – Vetrinjski dvor

Preberi več...

foto: Pinterest.com

foto: Pinterest.com

 

18:00 / Lutkovno gledališče Maribor

De Stilte - LETEČA KRAVA

Igra je lahko zabavna, pa tudi precej resna stvar. Toda ko se poglobiš v neko stvar, je vse mogoče. Dve deklici in fant se, leteči na krilih domišljije, znajdejo v pat položaju. Trije prijatelji, a kdo se bo igral s kom? Sredi kotalečih se jajc, zmešane stare gospe in leteče krave vznikne igra prijateljstva, osamljenosti in solidarnosti.

Predstava je umeščena v glavni skupni program treh festivalov: Poletnega lutkovnega pristana (LGM), Platforme sodobnega plesa (Plesna izba Maribor) in Performe, festivala performativnih praks (MKC Maribor). Gostovanje predstave v Mariboru je podprla tudi nizozemska organizacija The Performing Arts Fund NL.

V sodelovanju s Poletnim lutkovnim pristanom.

Koreografija: Jack Timmermans
Izvedba: Orlando Mardenborough, Tessa Wouters, Wiktoria Czakon
Scenografija: Bert Vogels
Avtor glasbe: Timothy van der Holst
Kostumograf: Joost van Wijmen
Oblikovanje svetlobe: Pink Steenvoorden – Einstein Design

Preberi več...

foto: Hans Gerritsen

foto: Hans Gerritsen

 

20:00 / GT22

Rok Vevar - ANTOLOGIJA SODOBNE PLESNE PUBLICISTIKE 1918–1960

Antologija domači javnosti prvič predstavlja izjemno bogato in obsežno sodobnoplesno publicistiko v obdobju med obema vojnama in v prvih dveh desetletjih po drugi svetovni vojni. Gre za pionirsko in hkrati izjemno eklektično obdobje domačega umetniškega plesa, ko se je slovenska kulturna javnost navduševala nad vsakršno manifestacijo estetizirane kinetike, za obdobje razcveta splošne telesne in plesne kulture ter za izjemen intelektualen apetit, da bi javnost razumela, interpretirala in mislila fenomene sodobnega plesa v njegovi zgodnji modernistični fazi.

Ime publikacije: DAN, NOČ + ČLOVEK = RITEM, Antologija sodobnoplesne publicistike 1918–1960
Urednik: Rok Vevar
Izdajatelj: MASKA, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost; zbirka TRANSformacije 2018

Preberi več...

foto: Nada Žgank

foto: Nada Žgank

 

20:00 / RTV Slovenija – Regionalni RTV center Maribor

TV Omizje: NAVEZA

Navezave pogosto pečatijo tudi delo umetniških ali kakšnih drugih tandemov in/ali kolektivov. Prav tako vprašanja, povezana s temo, vstopajo v same kreacije, v procese, pa tudi neposredno tematizacijo, problematizacijo, raziskave ali se podvržejo neposrednemu preizkušanju. Kaj je tisto, kar nas žene v različna področja sodelovanja? Kako realizirati skupne ideje in ob tem vzpostavljati navezo sodelovanja? Ali je lažje presegati meje z istomislečimi in enako delujočimi ljudmi? Ali je bolje upoštevati raznovrstnost in tako delati preboje in prehode v neznano? Je mogoče uspešno sodelovanje meriti in kako? Kje so slabosti in kje prednosti dela v "stabilnih" kolektivih?

Moderira: Zoran Medved
Gostje: Andreja Budar, Uroš Kaurin, dr. Peter Simonič
Produkcija: MKC Maribor, Plesna Izba Maribor v sodelovanju s televizijo Maribor

Preberi več...


PROGRAM FESTIVALA


NAKUP VSTOPNIC

Cena predstav v Lutkovnem gledališču Maribor in GT22:

  • 7 EUR (odrasli)
  • 5 EUR (otroci, dijaki, študenti in samozaposleni v kulturi)
  • 3 EUR (za člane plesnih šol in udeležence umetniškega laboratorija)

Brezposelni imajo s potrdilom pravico do brezplačnega vstopa.

Vstopnice so na voljo uro pred pričetkom predstave na lokaciji dogodka.

 

Festival organizirata: MKC Maribor in Plesna izba Maribor
Spletna stran festivala: platforma.plesnaizba.si
Kontakt in informacije: info@mkc.si

 

Earlier Event: August 29
Dokudoc #7: 1. dan
Later Event: August 30
Dokudoc #7: 2. dan