Back to All Events

PERFORMA & PLATFORMA 2018: 1. dan

V Maribor se ponovno vrača najmočnejša naveza na področju performansa in inovativnih umetniških projektov - Festival Performa & Platforma, ki bo v petih festivalskih dneh postregel z bogatim programom plesnih predstav in performativnih vsebin.

Festivalska tema v letu 2018 izpostavlja navezo sodelovanja. Če smo v lanskem letu izpostavili domeno ženske, njeno polje delovanja v umetnosti, tokrat reflektiramo in v ospredje postavljamo odnos. Naveza odpira vpogled o zapleteni naravi srečanja, vzpostavljanju odnosa in (pogojev) njegove ohranitve ter se dotika vprašanj o sobivanju, sodelovanju in povezavi med različnimi domenami.

Letošnji festival bo postregel s kar osmimi vrhunskimi predstavami domačega in tujega izvora ter z zanimivim spremljevalnim programom. Festival odpiramo z VideoPerformo, razstavo Enye Belak Gupta med P R O S T O R, ki bo omogočila izkustveno doživetje srečanja (ne)znancev. Sledila bo gostujoča plesna predstava BREZ SEDANJOSTI portugalskega tandema Sofie Dias in Vítorja Roriza.


PROGRAM

 

09:30 / RTV Slovenija – Regionalni RTV center Maribor (na frekvenci Radia Maribor)

Radijska tribuna: NAVEZE

Raznovrstne oblike sodelovanj med producenti so stalnica delovanja, saj pogosto obogatijo umetniške produkcije in tudi programe. Združevanja, sodelovanja in navezovanja omogočajo, da se resursi združujejo, kot tudi da se vsebine, položaji pa tudi estetske drže medsebojno reflektirajo, oplajajo, nadgrajujejo in tako rastejo. Včasih tudi na način vstopa v nova polja delovanja, umetniške premike in zdrse, v nove umetniške oblike, ki lahko pripeljejo do oblikovanja neznanih rešitev.

Z gosti razprave bomo osvetlili njihove lastne izkušnje povezovanj, sodelovanj in navezovanj. Odkrivali bomo možne načine, oblike, vsebine, kot tudi pogoje, iz katerih enkratni dogodki vodijo v vzpostavitev dolgoročnejših sodelovanj ali se celo manifestirajo v trajnostne oblike navez(av).

Gostje: Katarina Klančnik Koncutar, Nika Bezeljak, Rok Vevar
Moderira: Simona Kopinšek
Produkcija: MKC Maribor in Plesna Izba Maribor v sodelovanju z Radiem Maribor

Preberi več...

 

18:00 / Galerija Media Nox

VIDEO: PERFORMA | Enya Belak Gupta - med P R O S T O R

V projektu med P R O S T O R Enya Belak raziskuje, kako vzpostaviti intimen stik z neznancem, brez besed in z zaprtimi očmi. Inspiracijo črpa iz fotografske serije 'Chance Encounter' avtorja Duana Michalsa.

Projekt med P R O S T O R je Enya začela razvijati med študijem na Univerzi Goldsmiths v Londonu. Zanimanje za energijo, ki nas obdaja, detajl in odnose med bitji jo je spodbudilo, da svoja opazovanja deli tudi s širšim občinstvom. Otvoritvena razstava s 26 fotografskimi deli se je zgodila marca 2018 v Leman Locke v Londonu.

Koncept in umetniška dela: Enya Belak Gupta
Izvedba: Enya Belak Gupta & Jerca Rožnik Novak
Video projekcija: Aadhar Gupta

Preberi več...

foto: Enya Belak Gupta

foto: Enya Belak Gupta

 

20:00 / Lutkovno gledališče Maribor

Sofia Dias & Vítor Roriz - BREZ SEDANJOSTI

Sofia Dias in Vítor Roriz v predstavi Brez sedanjosti s sistematičnim ponavljanjem in transformacijo, ki jo ponovitev prinaša, raziskujeta potencial besed, glasu in giba ter razpletata njihove kompleksne povezave. Avtorja pri tem izpostavljata idejo hiperteksta, skozi katerega se predstava odvija kot neprekinjena spirala dejanj in situacij, ki razpirajo drugačen pogled na idejo narativne koherence, ki omejuje naše razumevanje dejanskosti.

Plesalca in koreografa Sofia Dias in Vítor Roriz kot ustvarjalni tandem delujeta že od leta 2006. Svoje delo sta predstavila na Portugalskem, Poljskem, Finskem in Nizozemskem, v Španiji, Franciji, Nemčiji, Švici, Romuniji, Belgiji, Veliki Britaniji, Braziliji, Cipru in Sloveniji. Na Portugalskem pa tudi drugje pogosto vodita plesne delavnice in seminarje. Za svoje stvaritve prejemata podporo pomembnih kulturnih institucij, kot so denimo Bomba Suicida, Cia Clara Andermatt, Eira, Capa/Devir, Alkantara, Negócio/ZDB, Fórum Dança, and O Rumo do Fumo. Sta pridružena člana portugalskih organizacij Materiais Diversos in O Espaço do Tempo.

Koreografija in izvedba: Sofia Dias & Vítor Roriz
V sodelovanju s: Catarina Dias
Scenografija: Sofia Dias & Vítor Roriz
Zvok: Sofia Dias
Gostujoči izvajalec: Filipe Pereira
Tehnični vodja in vodja luči: Nuno Borda de Água
Soproducent: Alkantara (Lisbon, PT), Box Nova/Centro Cultural de Belém (Lisbon, PT), Jardin d’Europe (EU), O Espaço do Tempo (Montemor-o-Novo, PT), 4 Culture Association (Bucharest, RO)
Podpora: DEPARTS (s podporo Evropske komisije, Program Kultura), Ministrstvo za kulturo Republike Portugalske

Preberi več...

foto: Paulo Pacheco

foto: Paulo Pacheco


PROGRAM FESTIVALA


NAKUP VSTOPNIC

Cena predstav v Lutkovnem gledališču Maribor in GT22:

  • 7 EUR (odrasli)
  • 5 EUR (otroci, dijaki, študenti in samozaposleni v kulturi)
  • 3 EUR (za člane plesnih šol in udeležence umetniškega laboratorija)

Brezposelni imajo s potrdilom pravico do brezplačnega vstopa.

Vstopnice so na voljo uro pred pričetkom predstave na lokaciji dogodka.

 

Festival organizirata: MKC Maribor in Plesna izba Maribor
Spletna stran festivala: platforma.plesnaizba.si
Kontakt in informacije: info@mkc.si