Back to All Events

Jazz 'ma mlade

  • Židovski trg Židovska ulica Maribor, Upravna enota Maribor, 2000 Slovenia (map)

Festival Jazz 'ma mlade od leta 2016 združuje ljubitelje glasbe, kulinarike in umetnosti. Mestu in širši publiki predstavlja mlade perspektivne umetnike in jim pomaga k boljši prepoznavnosti. S tem dogajanjem oživlja tudi Židovski trg, pomembno kulturno dediščino mesta Maribor.

V treh petkovih večerih bomo gostili mednarodne in lokalne jazz zasedbe obetavnih mladih glasbenikov, ki nas bodo popeljali v svet jazza z nepozabnimi melodijami pionirjev in ikon jazz glasbe, kakor tudi z avtorsko glasbo.

Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Sinagoga, Galerija Media Nox, Galerija DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22 potekal bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav in podaljšanim delovnim časom galerij, degustacijami slovenskih vin in lokalno ulično kulinariko, ki jo bodo posebej za festival pripravljali študenti VŠGT Maribor

Koncerti se bodo prenašali v živo na GLAS PODZEMLJA.

 

PROGRAM

 

// GLAVNI ODER //

20.00: Koncert učencev Glasbene šole Karol Pahor Ptuj

21.00: KONCERT STANE HEBAR QUARTET

22.30: Jam Session z uverturo Nina Korošak-Serčič Trio 

 

// SPREMLJEVALNI PROGRAM //

09.00: Jutranja Jazzyoga z Nežo v Galeriji Media Nox

19.00: Otvoritev razstave Dejan Mijović, The Summer of our Lives, Fotogalerija Stolp

19.45: Otvoritev jazz razstave: URŠKA BOLJKOVAC: Ona, koncertna fotografija posvečena Katarini Avbar in glasbenicam

19.00 – 24.00: Podaljšan delovni čas vseh galerij na Židovskem trgu v Mariboru: 

  • Galerija Media Nox: Urška Rednak, Izrezi/Cut-outs (slikarska razstava)
  • Fotogalerija Stolp: Dejan Mijović, The Summer of our Lives (fotografska razstava)
  • Galerija DLUM: Samo Pajek, Slike 2010-2018 (slikarska razstava)
  • Sinagoga: Judah Passow, Škotski Judje: identiteta, pripadnost in prihodnost (fotografska razstava )
  • GT22: 20:00 - predstava IntimniOder - „Via Matti“, razstava “Ulične galerije Židovska”, razstava “Tako je govoril Huxtrl”, stalna razstava “Pregled slovenske gledališke fotografije” 

19.00-24.00: Mini JazzArtMarket (Slovenska - Local made

 

// KULINARIKA // 

Da ne boste lačni, bo skrbela Visoka šola za gostinstvo in turizem Maribor VŠGT Maribor, da ne boste žejni pa mladi gostinski obrat Franček! 

 

SE NADALJUJE ... 
8. 6. 2018 https://www.facebook.com/events/1609921685743070/
15. 6. 2018 https://www.facebook.com/events/1975018309478617/
Vsi trije festivalski dogodki so brezplačni! 

 

Organizacija: MKC Maribor in MID GLAS PODZEMLJA

Partnerji: Konservatorij za glasbo in balet Maribor, VSGT Maribor, Mestna občina Maribor, Zavod za turizem Maribor, Urad RS za mladino, Narodni dom Maribor, Sinagoga, Galerija Media Nox, GT22, Fotogalerija Stolp, DLUM, JUB Slovenija, Salon uporabnih umetnosti, Slovenska - Local made, Fotoplus, Hostel Pekarna, Snaga, KreatorLaB, glasbena šola Karol Pahor Ptuj, glasbena šola B. A. S. E., Isabella - food&wine.


20:00 GLASBENA ŠOLA KAROL PAHOR PTUJ

Na Glasbeni Šoli Karol Pahor Ptuj že leta deluje nadstandardni oddelek za Jazz in popularno glasbo. Vsako leto ima oddelek tudi Jazz ansambel, namenjen spoznavanju repertoarja in stilov ter nudi možnost, da učenci igrajo v glasbeni skupini. Tokrat se bodo učenci predstavili s skladbami mojstrov jazza, kot so Sonny Rollins, Sam Rivers, Billy Strayhorn. Zasedbo sestavljajo:

  • Tin Vele - kitara
  • Leon Jereb - kitara
  • Blaž Valenko - kitara
  • Darko Golubić - klavir
  • Zsofi Klacsmann - bas
  • Domen Godec - bobni

21:00 STANE HEBAR QUARTET 

  • Gregor Zver - tenor saksofon
  • Stane Hebar - kitara
  • Herman Luka Gaiser - kontrabas
  • Bojan Krhlanko - bobni

Gregor Zver je diplomant Koroškega deželnega konservatorija v Celovcu. Trenutno zaključuje magistrski študij jazz saksofona na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Je član zasedb Bixbeat in Swingtones ter poučuje saksofon na jazz oddelkih Glasbene šole Karol Pahor Ptuj in Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Stane Hebar je leta 2012 z odliko diplomiral iz jazz kitare in glasbene pedagogike v razredu prof. Agostina DiGiorgia na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu. Leta 2016 je zaključil tudi magistrski študij jazz kitare na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri profesorju Guidu Jeszenszkem. Trenutno poučuje kitaro na Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj, ter deluje v različnih zasedbah: Stane Hebar Quartet, Vid Jamnik Quartet, Lela Kaplowitz Quartet, Black Coffee, Robert Ožinger Quartet ... 

Luka Herman Gaiser, jazz kontrabasist in instrumentalni pedagog, je svojo glasbeno pot začel kot samouk na e-basu, izobraževanje nadaljeval pri mentorju, jazz kitaristu Samo Šalamonu in leta 2010 z odliko diplomiral na glasbenem Konservatoriju v avstrijskem Celovcu iz smeri jazz kontrabas pri prof. Uliju Langthalerju, februarja 2013 pa še iz smeri instrumentalne pedagogike. Kot pedagog deluje na Centru interesnih dejavnoti (CID) na Ptuju, Glasbeni šoli “Karol Pahor” na Ptuju (jazz oddelek) ter zadnja leta na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru.

Bojan Krhlanko je študiral na Avstrijskem deželnem konservatoriju v Celovcu pri prof. Erich Bachträglu in Klemens Marktlu. Še kot študent je sodeloval z svetovno priznanimi glasbeniki ter s skupino The Stroj redno koncertiral po evropskih ter azijskih državah. Trenutno ustvarja z skupinami: Laibach, Brest, Litošt, Minime, Kukushai, Igor Bezget trio, Samo Šalamon Slo Bassles trio ... Raziskuje področja neslišanega, v letu 2014 je izdal ploščo Pocket Music - Rise Of The Androids, ki je bila v celoti narejena na pametnem telefonu. Leta 2016 je sledil nov izid in nadaljevanje žepnih idej - Pocket Music 2 - World in Chaos.


22:30 NINA KOROŠAK - SERČIČ TRIO

Nina Korošak Serčič trio je bil formiran leta 2017 v Grazu po sešnu na šoli. Včasih se zgodijo ti spontani sešni, ki prebudijo magično energijo in glasbo popeljejo na drug nivo. Pijanist Lajos Toth se je tako pridružil Nini in Hrvoju, ki že redno sodelujeta in igrata pri večih
projektih. Trio strmi po ustvarjanju glasbe iz elementov in harmonij modernega jazz-a hkrati pa ne želijo pozabit na močno tradicijo swing glasbe.

Zasedba:


09:00 JAZZYOGA Z NEŽO / Galerija Media Nox

Neža vabi: “Zelo se veselim, da vas zjutraj pred službo vpeljem v uro joge v sklopu festivala “Jazz ‘ma mlade”! Intenzivneje se z jogo ukvarjam zadnjih 7 let, ko ob delu začela z izobraževanjem za učitelje Iyengar yoge in jo nadgrajevala na inštitutih po Evropi in konvencijah v Indiji. Jazzjoga bo primerna za vsakogar, ne glede na starost in prožnost! Se vidimo!”


19:00 DEJAN MIJOVIĆ / Fotogalerija Stolp

S fotografijo se ukvarja že dvajset let, odkar se je vpisal na študij Grafične tehnike na NTF. Kot fotoreporter je sodeloval s številnimi slovenskimi mediji: Jana, Ona, Mladina, STA in Žurnal ter fotografiral za številne naročnike. Leta 2010 se je ponesrečil in ostal popolnoma hrom od vratu navzdol. 

“Ta dolgoročni projekt je posvečen vsem mojim prijateljem, hkrati pa predstavlja tudi zgodovino našega prijateljstva. Pravi prijatelji nam stojijo ob strani v dobrem in slabem. Po moji nesreči so mi stali ob strani, ko sem jih najbolj potreboval. Brez njihove podpore in podpore moje družine bi bila rehabilitacija po "ponovnem rojstvu" zame veliko težja.”


19:45 URŠKA BOLJKOVAC / Židovski trg

Urška Boljkovac je rojena leta 1981 v Ljubljani. Diplomirala je iz slikarstva na Visoki šoli za risanje in slikanje (2011). Ukvarja se z gledališko in dokumentarno fotografijo ter videom. Je uradna fotografinja Mednarodnega Grafičnega Likovnega Centra, Kino Dvora-mestnega kina, Centra urbane kulture Kino Šiška in številnih gledaliških in plesnih festivalov in predstav. Deluje tudi kot mentorica različnih likovnih delavnic. Imela je že 20 samostojnih ter 37 skupinskih fotografskih razstav. Od leta 2011 je samostojna kulturna delavka na področju fotografije. 

Ona: Ona je čudovita, zanimiva, otožna, lepa, vesela, nora, vesela, bojevnica, skrivnostna, glasna, tiha. Ona je in bo! Za Katarino.

(Razstava je posvečena nedavno preminuli pevki Katarini Avbar in predstavlja ženske v glasbi)


19:00 - 22:00 JUDAH PASOW / Sinagoga

Judah Passow je mednarodno priznani in večkrat nagrajeni fotograf, čigar dela pogosto objavijo vodilni ameriški in evropski časopisi in revije. V obsežni fotografski seriji, ki je na ogled v Sinagogi Maribor, predstavlja zanimiv vpogled v vsakdanjik Judov na Škotskem. Judje živijo na Škotskem vsaj od 17. stoletja naprej, posebnost škotske judovske skupnosti pa je v tem, da se je kljub ohranjanju svoje lastne tradicije izjemno hitro vključila v škotsko družbo.


20:00 VIA MATTI / ULICA NORCEV / GT22

Stojko? On je moj sosed. Živi v vasici na vrhu hriba. V tej vasici so hiške postavljene iz kamna in uličice med njimi so izjemno ozke. Ta vasica ima bogato tradicijo postavljanja jaslic pred hiškami. Naloga turistov je, da poiščejo prav vse jaslice v vasici. Za nagrado sodelujejo v žrebanju za večerjo za dva, v vaški gostilnici na ulici Via Matti. Stojko tam kelnari. Ampak njega ni tukaj, jaz pa sem in nujno rabim kavo, rezino pršuta in požirek terana. Njega ni tukaj in meni gre to blazno na živce in to je šele prva domina v neskončni vrsti stvari, ki bi jih bilo nujno spremeniti, da mi ne bi eksplodirala glava. Ta se že podira in komaj čaka, da za sabo poruši še vse ostale. Dobrodošli v viharju mojih sinaptičnih povezav. Dobrodošli na ulici norcev. Vstopnina (6/4/0 eur). 


19:00 - 00:00 URŠKA REDNAK / Galerija Media Nox

Razstava mlade umetnice Urške Rednak z naslovom Izrezi (Cut-outs) Urška Rednak je akademska slikarka, rojena 1987 v Ljubljani. V letu 2014 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. V njenih delih gre za slikanje, ki nastaja z vezenjem volne kar pa prepleta s ploskvami akrila in drugimi mediji. Te podobe postajajo abstraktne, bolj barvite. 


19:00 - 22:00 SAMO PAJEK / DLUM

Samo Pajek je na mariborski Pedagoški akademiji pričel študij likovne pedagogike, na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pa je zaključil študij slikarstva. Bil je član skupine mladih mariborskih umetnikov Mi, s katero je v prvi polovici 1990-ih razstavljal doma in v tujini. Je član mednarodne skupine FARO, s katero je leta 2004 sodeloval na simpoziju na Norveškem in razstavljal v več norveških mestih. Nekaj časa je bil honorarni sodelavec mariborske izpostave Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine. Kot profesor likovne umetnosti je zaposlen na III. gimnaziji v Mariboru. Zapisan je ekspresivnemu likovnemu jeziku, ki ga določata intenzivna barvna skala in vitalistična poteza


19:00 - 00:00 SLOVENSKA - LOCAL MADE

Slovenska - local made. Trgovina z izbranimi izdelki slovenskih oblikovalcev. Vsak izdelek je narejen lokalno in nosi v sebi edinstveno zgodbo. Z vsakim nakupom podpirate in pomagate lokalnim ustvarjalcem, da lahko rastejo in se razvijajo.


19:00 - 00:00 VŠGT Maribor

Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor se je z veseljem pridružila projektu Jazz ma mlade, saj verjame v pomen pozitivne energije, ki jo lahko ponudi kreativno pripravljena hrana.

S sodobnim pristopom in kakovostnimi živili usposabljamo mlade za številne priložnosti, ki se ponujajo v gostinsko-turističnih poklicih. Prav zato je šola priznana tako v domačem kot mednarodnem okolju h čemer veliko dodajo tudi številna priznanja, ki so jih študenti osvojili na domačih in tujih strokovnih tekmovanjih.


19:00 - 00:00 FRANČEK 

Franček je šele rojeni perspektivni gostinski obrat, ki ponuja kvalitetne izdelke iz lokalnega okoliša. 


31723365_10216048741749085_2287849514310041600_n.jpg