Poezija na mestnih ulicah

Projekt Nina Flisarja Poezija na mestnih ulicah je akcija, katere cilj je približati poezijo preko plakatov razobešenih po Mariboru širšemu krogu ljudi. Ljudje v mestnem okolju so izpostavljeni številnim oblikam verbalno-vizualne komunikacije, prevladujejo seveda najraznovrstnejši bolj ali manj vsiljivi reklamno-oglasni mediji. Projekt Poezija na mestnih ulicah pa skuša z ljudmi na mestnih ulicah komunicirati na drug način, ponuditi jim umetniško vredno besedilo, poezijo, ki reflektira življenje v mestu tu in zdaj, ki izpostavlja življenjske občutke subtilnih ustvarjalcev (kar pesniki vsekakor so) in njihove »moduse vivendi«, ki obeležujejo urbano kulturo.

Poezija na plakatih na mestnih ulicah pa ima še dve drugi funkciji, popularizacijo besednega ustvarjanja in duhovno obogatitev mesta, čigar ulice bodo polne umetniških sporočil, ki bodo na vzpodbuden, včasih tudi kritičen način tematizirale mestno življenje - torej duhovno obogatiti predvsem mestno jedro skozi kvalitetne sporočilno močne pesmi, ki mimoidoče vzpodbujajo k razmišljanju o mestu in življenju na splošno.


Mala šola literature v naravi

Mladinski kulturni center Maribor je leta 2009 ob 20. obletnici delovanja celoletnega literarnega programa MKC Črka prvič pripravil literarni tabor z imenom Mala šola literature v naravi. Literarni tabor, ki so ga udeleženci z navdušenjem sprejeli, se od takrat odvija vsako poletje v idilični naravi Ribniškega Pohorja. Organizatorji vsako leto pripravijo izviren izobraževalni program;  letos bo poudarek na dramatizaciji besedil, v preteklih letih pa so se mentorji in predavatelji skupaj z udeleženci ukvarjali z razmerjem med leposlovno govorico in drugimi govoricami, z literaturo na spletu, z literarnim performansom in oralno prezentacijo literature, v lanskem letupa so raziskovali sožitje besed in zvoka/glasbe.

Izhodiščna tema pogovorov, delavnic in predavanj Male šole literature v letu 2013 bo torej dramatizacija literarnih tekstov – udeleženci se bodo podrobno seznanili z žanrom radijske igre, spoznali bodo video poezijo in se naučili pisati kratke scenarije za t.i. sitcom (situation comedy). Vodja programa je programska koordinatorka MKC Črke Petra Kolmančič, ki je k sodelovanju povabila režiserko Ajdo Valcl, književnika Roka Vilčnika in video umetnika Sebastijana Grižona, v izvedbi programa pa sodelujejo tudi Miša Gams, Tomislav Vrečar, Vesna Spreitzer in Nino Flisar. Literarno-glasbeni gost, ki se bo pridružil udeležencem Male literarne šole na Pohorju je pisatelj, prevajalec in glasbenik Klemen Pisk, poleg izobraževalnega dela pa program vključuje tudi umetniške vsebine, športne aktivnosti in izlete v bližnjo okolico.

Podroben program je objavljen na spletni strani MKC Maribor in na omrežju Facebook. Udeležba je brezplačna, na voljo je še nekaj prostih mest. Prijave in dodatne informacije so na voljo na e-naslovu jernej.auer@mkc.si.


Pesniški vrtiljak

Pesniški mnogoboj - tekmovanje v veščinah interpretiranja lastne poezije

 

VRTILJAK

vrtim se, madonca, vrtim, v krogu:

danes pesem, jutri nič.

pa spet.

sem na vrtiljaku? je to cirkus?

vrtim se in ponavljam besede.

v tem cirkusu.

na tem vrtiljaku.

 

(JOŽE ŠTUCIN)

 

MKC Črka, ki že več kot 20 let deluje pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor, bo junija pripravila 5. pesniško tekmovanje v veščinah interpretiranja lastne poezije pod imenom Pesniški vrtiljak. Mnogoboj je med literati zelo priljubljen, saj na izviren način popularizira poezijo. Tekmovalci, ki jih k sodelovanju pozovemo preko javnega razpisa objavljenega v vseh pomembnejših medijih in portalih, se morajo prebiti skozi kvalifikacije in 4 kroge tekmovanja. Prireditev vodi in moderira Nino Flisar, ki je tudi avtor projekta. Pesmi ocenjuje komisija, ki jo sestavljajo uveljavljeni literati in kritiki ter občinstvo v razmerju 50:50. Najboljši štirje po točkah po treh krogih se uvrstijo v veliki finale, kjer nastopijo v panogi imenovani prosto po Prešernu oz. v improvizaciji. Publika izbere 5 besed, ki jih morajo kandidati v velikem finalu uporabiti v pesmi. Prvi trije po točkah prejmejo privlačne nagrade, ki jih prispevajo sponzorji projekta.

Dosedanji zmagovalci pesniških mnogobojev, ki so uspešno pometli s konkurenco so Jan Šmarčan (2006), Damir Rudolf (2007), Simona Kopinšek (2008), Jana Kolarič (2009) in Denis Škofič (2010).


Poezija glasbe – Glasba poezije

Nov literarno-glasbeni cikel Mladinskega kulturnega centra Maribor Poezija glasbe - glasba poezije predstavlja slovenske glasbene izvajalce z vrhunskimi besedili s posebnim poudarkom na rock glasbi.


Bralni krožek MKC Črke

Serija javnih razprav o kultnih sodobnih literarnih tekstih

Bralni krožek je serija moderiranih pogovorov in razprav, ki se nanašajo na nekatera temeljna dela svetovne in slovenske literature. S krožkom želimo vzpodbuditi kritični diskurz o literaturi, širiti bralno kulturo, izobraževati in omogočiti ljubiteljem kakovostne literature, da se medsebojno družijo, izmenjujejo mnenja ter svoje znanje o knjigi obogatijo s pomočjo spremljevalnih vsebin povezanih s posameznim tekstom, ki jih pripravimo kot dodatno ponudbo na posameznem bralnem srečanju.

Bralni krožek MKC Črke je krožek odprtega tipa, ker pa se zavedamo, da so ljubitelji literature sicer eno pleme, vendar so znotraj tega plemena skupine s specifičnim bralnim okusom, smo program pripravili tako, da bo razvajal tudi brbončice zelo zahtevnih bibliofilov.


Poezija v izložbi

Ulična literarna akcija Poezija v izložbi je projekt MKC Črke in poteka v različnih terminih skozi celo leto. Prvič smo poezijo postavili v izložbo Kulturnega Inkubatorja na Koroški cesti 18 v Mariboru v okviru programa Razstavišče Inkubator izložba, občasno pa jo je mogoče zaslediti tudi v drugih izložbah v mestu. Izbrana dela so projicirana skozi izložbeno okno na ulico. Projekcije zaradi narave projekta potekajo »od mraka do zore«.


Ostali projekti MKC Črke

Literarna veriga, literarni gostje iz tujine, produkcija kratkih literarnih performansov, sodelovanje s Slavističnim oddelkom Pedagoške fakultete Maribor.


Jan Šmarčan: E-objave

E-objave literarnih del v okviru MKC Črke ureja uveljavljen mariborski avtor Jan Šmarčan.

Mesečno objavljamo izbrana besedila avtorjev mlajše generacije, ki se ob koncu sezone občinstvu predstavijo tudi z nastopom v živo. Kot je zapisal urednik e-objav MKC Črke, je poezija nekaj, kar ga bo zagotovo spremljalo skozi celo življenje, je ena najbolj gotovih stalnic njegovega bivanja, zato bomo med objavami zagotovo naleteli na veliko poezije, kot urednik pa obljublja, da ne bo pozabil na ostale literarne žanre.

Literarna besedila za rubriko e-objave sprejemamo na naslov info@mkc.si s pripisom E-objave MKC Črke.