24. OBLETNICA KULTURNEGA CENTRA PEKARNA

24PekarnaFB.png

16. junija 2018 je Kulturni Center Pekarna zablestel v vsej svoji lepoti in ustvarjalnosti, ko se je odvilo praznovanje njegove 24. obletnice!

Uporabniki prostorov kulturnega centra smo s skupnimi močmi pripravili pester in bogat celodnevni program, namenjen vsem okusom in generacijam, ki je odseval raznolikost in ustvarjalnost številnih sodelujočih posameznikov, ekip in organizacij. Od poldneva naprej bodo tako zunanji kot notranji prostori na območju Pekarne vabili na najrazličnejše vsebine - oglede razstav, okroglo mizo, delavnice, lutkovno predstavo za otroke, kviz, filmsko projekcijo in vrhunsi nabor glasbenih vsebin ter še veliko več.

PROGRAM DOGAJANJA:

9.00 - 19.00 - BUKVARNA CIPROŠ SE PREDSTAVLJA
12.00 - 19.00 - OTROŠKI KOTIČEK: SLON STANE IN FERDO, VELIKI PTIČ
12.00 - 19.00 - ČIPKASTI MOMENT – RAZSTAVA OBLEČENIH KNJIG SUZANE RENGEO
12.00 - 19.00 - DELAT GREM! SE PREDSTAVLJA
12.00 - 14.00 - ELECTRIC BOOGIE SELECTION
13.00 - 18.00 - GUDSTAF MARKET
14.30 - SLAM ZVERINE, SLAMURAJI IN SLJEMERČINE ZAPEKAJO MIKROFONE
15.00 - GLASBENO RAZVAJANJE S TETRAGRAMMATONOM IN HUSKYJEM
16.00 - LUTKOVNA PREDSTAVA: DEKLICA IN KLOVN
16.00 - OKROGLA MIZA: ZDRUŽENJE BORCEV ZA VREDNOTE NOB MARIBOR
18.00 - TRNOVA POT: GURMANSKI IN VEGANSKI PASULJ
18.00 - RAZSTAVA: KOPF KINO
18.00 - KVIZ O ZGODOVINI JUGOSLAVIJE
19.00 - FILMSKI TRANSFORMATOR: JONGENS / FANTJE
19.00 - KONCERT: DJEMBABE
19.30 - KONCERT: LIBUROA
20.15 - KONCERT: PIRHALTER
21.00 - KONCERT: BLUTWURST
22.00 - KONCERT: SUZI SOPRANO (MO4PLAY)
23.00 - KONCERT: NČODNČ (MO4PLAY)
22.00 - DJ DOGODEK: AKCIJA / CHRIS.SU (HU)

VIDEO-KOLAŽ DOGAJANJA

Video in montaža: Mitja Florjanc

 

Fotografije dogajanja

foto: Mitja Florjanc


23. OBLETNICA KULTURNEGA CENTRA PEKARNA

23 let je minilo odkar nekdanje prostore vojašnice “v Magdaleni” koristijo uporabniki Kulturnega centra Pekarna. Predstavniki Mladinskega kulturnega centra Maribor in Hostla Pekarna pa so z obletnico združili še dan (na stežaj) odprtih vrat. Predstavili so novo celostno podobo in programe, obiskovalce povabili na vodena ogleda po hostlu Pekarna – mladinskem hotelu javnega zavoda MKC Maribor – in po kulturnem centru Pekarna.

Direktorica MKC Maribor Maja Malus Azhdari je pojasnila, da se jim zdi pomembno, da se javni zavod in avtonomna cona aktivno povežeta in dopolnita, saj je le tako »moč zasledovati rast KC Pekarne«.

Skozi uprizorjeno iskanje zaklada so obiskovalci lahko videli prostore, stopili v grafiti sobo za goste, na novo uzrli označbe barvnih hišk, v prednjem parku pa kot novost našli Laknerjeve diamante, nove luči in klopi ter začutili dodan občutek domačnosti. Obiskovalcem so bile na voljo razstave, predstave, predvajanje dokumentarnih filmov, glasbeni nastopi oziroma koncerti, družabne igre in delavnice, predstavitve vizualnih umetnosti, kulinarična pogostitev in piknik.

Dan odprtih vrat pa je bil namenjen predvsem predstavitvi novosti in projektov, ki jih izvajajo člani MKC Maribor. Ponosni so denimo na tradicionalne festivale ter svežino novih, kot so Jazz ma mladeBanka povezovanj in projekt Delat grem.

Turistična zveza Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja  je najboljšim v akciji v oktobru 2017 v Kranjski Gori podelila priznanja.

Hostel Pekarna je tako najlepši in najgostoljubnejši mladinski hotel v Republiki Sloveniji in je prejel 1. mesto v kategoriji mladinska prenočišča. »Trudimo se, da hostel Pekarna postane gostom drugi dom, vsekakor pa si želimo, da bi več Mariborčanov poznalo ta naš biser,« dodaja direktorica.

Več informacij na www.mkc.si in www.hostelpekarna.eu.


Več  v izjavi direktorice MKC Maribor Maje Malus Azhdari

Ena izmed oblik povezovanja je bila tudi javna predstavitev arhitekturnih načrtov na dnevu odprtih vrat. Potem ko so dočakali obnovo strehe nad dvema stavbama – Lubadarjem ter sklopom MC-ja (Indijanez), Supernove in Garaže – sedaj upajo na nadaljnje uresničevanje želja uporabnikov. Sistem investicij je dogovorjen, je potrdil župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec.