Razstava fotografij Klavdije Žitnik v Galeriji Media Nox

MKC Maribor in Galerija Media Nox vabimo k ogledu nove razstave fotografij Klavdije Žitnik. Fotografinja se z razstavo z naslovom Ženska – moč v senzibilnosti predstavlja v okviru Festivala fotografije Maribor, ki ga organizira Fotoklub Maribor, partner pa je tudi MKC Maribor.

Svečana otvoritev Festivala fotografije Maribor bo v soboto, 17. septembra, ob 19. uri, istega dne pa bo že dve uri prej, torej ob 17. uri, vodstvo po vseh razstaviščih, med katerimi je tudi Galerija Media Nox.

Kustosinja Rebeka Tašič o Klavdiji Žitnik in razstavi:

Klavdija Žitnik (1982) je delala in ustvarjala v Železnikih in Kranju, trenutno pa je stacionirana v Železnikih. Že več kot deset let dela kot profesionalna fotografinja, svoje znanje je izpilila tako v športni kot v korporativni digitalni fotografiji. Leta 2020 se je vrnila k analognim tehnikam, na sam začetek fotografije, v leto 1851, ko je Friedric Scott Archer izumil tehniko mokrega kolodija na steklu, kar približno sovpada s Puharjevim izumom fotografije na steklo. Je aktivna članica Fotografskega društva Janez Puharj Kranj, kjer vzpodbujajo njeno inovatorstvo skozi neobičajne pristope. Sama fotografinja pravi, da uživa v čarobnosti počasnih, a nagrajujočih tehnik, ki jih nadgrajuje z eksperimentalnimi pristopi.

Če se navežemo na besede Yoko Ono »Menim da so vse ženske čarovnice, v smislu da je čarovnica magično bitje.«, lahko te besede povežemo z delom Klavdije Žitnik. Konceptualno je serija slik nastala pomladi leta 2021 in je rezultat raziskovanja najglobjih čustev ženske. Izražanje notranje moči je privilegij, ki se manifestira skozi leta zapiranja za miselne zidove, namenjene obrambi najiskrenejšega, najčistejšega. S pravim pristopom same odločamo, kdaj se bodo ti zidovi podrli, ter kaj je tisto, kar spustimo blizu, in preko tega se izrazi nepojemljiva moč senzibilnosti. Ravno ta moment je prikazan v fotografski seriji Klavdije Žitnik. Uporabljena tehnika je, ravno tako kot posamična fotografija sama, osebna in neponovljiva, dovoljuje nečistoče in imperfekcije, ki privedejo do zaključene celote. Tančice so ustvarjene preko posebnega RC papirja, ki omogoča delikatnost in nadzorovano stopanje preko okvirjev.

Kar zaznamo pri fotografiji Klavdije Žitnik, je neponovljivost čarovnije, ki neposredno stopi v stik z gledalcem ter se ga dotakne na popolnoma unikaten način.


Galerija fotografij postavljene razstave

foto: arhiv Klavdije Žitnik