Ko te napiše knjiga 2017

20. Slovenski dnevi knjige v Mariboru

 

 

 

Dragi bralci, ustvarjalci in prijatelji knjig!

 

Takoj po velikonočnih praznikih bo za ljubitelje knjig nastopilo še eno praznično obdobje – približuje se namreč 23. april, svetovni dan knjige, namenjen promociji branja, založništva in zaščiti intelektualne lastnine in avtorskih pravic. V počastitev tega dne se v Mariboru, številnih drugih slovenskih mestih in različnih krajih po vsem svetu odvijajo prireditve in aktivnosti, posvečene knjigi, literaturi, bralcem in literarnim ustvarjalcem.

V Mariboru bomo letošnji svetovni dan knjige obeležili še posebej slavnostno, z jubilejnimi, 20. Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Člani programskega odbora festivalaZora A. Jurič, Klemen Brvar, Dragica Haramija, Nino Flisar, Borut Gombač, Petra Kolmančič, Milena Pivec, Marjan Pungartnik, Vlasta Stavbar in Darka Tancer-Kajnih, smo letos v središče programskih vsebin postavili Maribor – najprej zato, ker praznujemo jubilej festivala in smo se strinjali, da se lahko ob tej priložnosti posvetimo temu, kar nas neposredno obkroža in nam je blizu. Kako torej avtorji in knjige pišejo naše mesto, smo se vprašali. In ugotovili, da smo v nekaterih literarnih delih priča fenomenu preobrazbe Maribora kot objekta, dogajališča ali kulise v vlogo junaka oz. literarnega protagonista. Skupaj z vami, dragi bralci in ljubitelji knjig, se bomo torej spraševali, kakšen je naš Maribor kot knjižni junak.

V osrednjem delu programa bomo gostili Draga Jančarja, ki bo na Literarni postaji Mariborske knjižnice premierno predstavil nov roman In ljubezen tudi, ki je postavljen v Maribor in na Pohorje. Ob njem so z osrednjo temo festivala povezani še številni drugi gostje (na dveh velikih večernih branjih, enem proznem in drugem pesniškem, bodo nastopili Avgust Demšar, Zdenko Kodrič, Nataša Kramberger, Tone Partljič, Rok Vilčnik,  Andrej Brvar, Primož Čučnik, Borut Gombač, Erika Vouk in Uroš Zupan), dve radijski oddaji, strokovna televizijska debata z voditeljem dr. Zoranom Medvedom in povabljenimi gosti dr. Miranom Štuhecem, Tonetom Partljičem, Alešem Štegrom, Avgustom Demšarjem in Natašo Kramberger, knjižna in fotografska razstava, pogovor z mladinsko pisateljico Janjo Vidmar, ulične literarne akcije ter tematski krog na večeru slam poezije, ki v tokratni izvedbi gosti Petra Semoliča.

Seveda stalnica festivala ostaja knjižni sejem na Grajskem trgu s pestrim spremljevalnim programom na odprtem odru, kjer se bodo zvrstili nastopi literatov in pripovedovalcev (Jerca Cvetko, Andrej Rozman – Roza, Ljoba Jenče in drugi), založb, glasbenikov, srednješolski literarno-glasbeni program, maraton rap poezije in tradicionalni literarni maraton ob svetovnem dnevu knjige, s katerim bomo v nedeljo, 23. aprila, letošnji knjižni sejem zaključili.

Ob dogajanju na Grajskem trgu se program, ki smo ga pripravili v navezi z dvajsetimi partnerji in s tridesetimi drugimi sodelujočimi, odvija še na dvajsetih prizoriščih v mestu. Znova so z nami Čitalnica na dvorišču v atriju Vetrinjskega doma, Pesniški turnir Založbe Pivec, Literarna hiša Maribor, ki bo med drugim gostila Milana Jesiha in Iva Svetino, Salon uporabnih umetnosti kot največkrat zasedeno večerno prizorišče, dobrodelna akcija Podarimo knjigo in besedo članic mariborskega Inner Wheel kluba, kot vsako leto pa gostimo tudi aktualnega dobitnika večernice, letos je z nami Peter Svetina.

Pripravili smo seveda veliko novosti, kot se spodobi, če hočemo ostati privlačni – med njimi na tem mestu izpostavljamo vodeni literarni sprehod po središču mesta z igralcem Elvisom Berljakom, ki smo ga za naše najmlajše pripravili ob plakatni akciji slikanice Slon Stane, avtorice Manice K. Musil ter umetniško instalacijoČasovna kapsula v izvedbi akademskega kiparja Jožeta Šubica – v privlačnem umetniškem objektu bomo shranili zapečatene pesmi in prozne prispevke uveljavljenih slovenskih avtorjev, ki so bili v letih trajanja festivala osrednji festivalski gostje; to so Milan Jesih, Evald Flisar, Goran Vojnović, Alojz Ihan, Boris A. Novak, Milan Dekleva, Tone Partljič, Vinko Möderndorfer, Feri Lainšček, Vlado Žabot, Dušan Jovanović, Zorko Simčič, Dane Zajc in Tomaž Šalamun; Časovno kapsulo bomo odprli in njeno vsebino predstavili javnosti šele leta 2027 ob 30. obletnici festivala.

Bogato literarno dogajanje bo potekalo tudi v večernih terminih na različnih lokacijah po Mariboru. Ker vsega ni mogoče zaobjeti v tem kratkem napovedniku, predlagamo, da skrbno prelistate programsko knjižico ali preverizte program na spletu, izberete kaj zase in si sestavite svoj festivalski urnik. In ne pozabite obiskati knjižnega sejma na Grajskem trgu, kjer letos svojo ponudbo in aktualno knjižno produkcijo predstavlja kar sedemnajst slovenskih založb – gotovo nam ne bo težko izbrati primerne knjige in jo ob svetovnem dnevu knjige podariti sebi ali svojim bližnjim!

 

KOLOFON

 

Organizator: Mladinski kulturni center Maribor Zanj: Maja Malus Azhdari

Programska koordinatorica: Petra Kolmančič

Programski odbor: Klemen Brvar, Nino Flisar, Borut Gombač, Dragica Haramija, Zora A. Jurič, Petra Kolmančič, Milena Pivec, Marjan Pungartnik, Vlasta Stavbar, Darka Tancer-Kajnih

Koordinatorica knjižnega sejma in spremljevalnega programa: Kristina Kočan

Koordinatorica programa za otroke in mladino: Tonja Jelen

Partnerji festivala:  Univerzitetna knjižnica Maribor, Mariborska knjižnica, RTV Slovenija – Regionalni RTV center Maribor, Literarna hiša Maribor, Založba Pivec, Salon uporabnih umetnosti, Mariborska literarna družba, JSKD OI Maribor, Bralna značka Slovenije, ZKD Maribor, Zavod MARS Maribor, Društvo slovenskih pisateljev, Narodni dom Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, Inner Wheel klub Maribor,  Radio Maribor, KUD Sodobnost International, Založba Malinc

Ostali sodelujoči: Tretja gimnazija Maribor, Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše, Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru, GT22, Založba Primus, Založba Litera, Založba Družina, Mohorjeva družba Celovec, Fakulteta za državne in evropske študije, Evropska pravna fakulteta, Društvo ljubiteljev knjig Ciproš, Založba Univerze v Novi Gorici, Gimnazija Center - Celje, Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko Celje, Srednja šola za oblikovanje Maribor, Zavod Feniks-UM, Glasbena šola Takt Ars, Klub kulturnih ustvarjalcev, MISC Infopeka, Alma Mater Europaea, Info točka INPEA, Soroptimist klub Maribor, Slam zverine, Društvo Portret, Galerija Petrina, KUD Moment

Celostna podoba: Uroš Lehner

Logotip: Nenad Cizl

Spletna stran: Igor Unuk

Lektorirala: Nina Skube

Zahvale za sodelovanje: Metka Krašovec, Zoran Medved, Marjan Manček, Marjana Onič, Vojka Miklavc, Ines Bukovič in Tomaž Čelig, Mišel Ristov - Amo, Simona Kopinšek, Marko Brumen, Martina Magdič, Tadej Jambrovič, Manica Musil

Zahvale za donacijo knjig in otroških revij: Mladinska knjiga, JSKD RS, Založba Didakta, ŠKUC, Center za slovensko književnost, Beletrina, eBesede, Založba MIŠ, Založba Pivec, Založba Litera, Založba Malinc, KUD Sodobnost International, Anja Golob

Izvedbena ekipa knjižnega sejma: Petra Bauman, Miša Gams, Tajša Perović, Martin Pintar, Tonja Jelen, Kristina Kočan, Petra Kolmančič, Soundbiro

 

O svetovnem dnevu knjige

Svetovni dan knjige, 23. april, je namenjen promociji branja, založništva in zaščiti intelektualne lastnine in avtorskih pravic. V počastitev tega dneva se v Mariboru, številnih drugih slovenskih mestih in različnih krajih po vsem svetu odvijajo prireditve in aktivnosti, posvečene knjigi, literaturi, bralcem in literarnim ustvarjalcem.

23. april je bil za svetovni dan knjige razglašen s strani organizacije UNESCO, ki je ta datum izbrala zato, ker je 23. april povezan z imeni številnih znanih književnih ustvarjalcev (na ta dan so se rodili ali umrli Cervantes, Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega, Rupert Broke, William Wordsworth, Maurice Druon, Vladimir Nabokov, Manuel Mejía Vallejo …). Zamisel o prazniku knjige pa izvira iz Katalonije, kjer 23. april praznujejo kot praznik sv. Jurija, tradicionalno pa podarijo rožo vsakomur, ki na ta dan kupi knjigo.

V Mariboru je Mladinski kulturni center Maribor že od leta 1997 nosilec in koordinator prireditev, ki v sklopu večdnevnega programa potekajo pod imenom Slovenski dnevi knjige v Mariboru pod geslom Ko te napiše knjiga. Pobudniki projekta so bili literati Tomaž Brenk, Borut Gombač in Zdenko Kodrič, ki so festival zasnovali po zgledu prireditve, ki jo je dve leti prej v Ljubljani izvedlo Društvo slovenskih pisateljev. Od leta 2004 festival vodi Petra Kolmančič, vmes je eno leto festival koordinirala Jasmina Založnik (2007) in eno leto Nino Flisar (2009). Center mesta za cel teden zaživi s knjigami, literarnimi ustvarjalci in literaturo. Program festivala nastaja v sodelovanju s številnimi organizacijami (več kot tridesetimi lokalnimi, regionalnimi in nacionalnimi društvi, zavodi, knjižnicami, knjigarnami, založbami, šolami), ki so tako ali drugače povezane z literaturo in s knjigo.

Festivalsko druženje med ustvarjalci, organizatorji, občinstvom je zmeraj odlična iztočnica za diskurz in refleksijo ter izhodišče mnogih nadaljnjih zgodb in sodelovanj.

Specifika festivala v Mariboru je vsakoletna vodilna tema. Osrednje teme dosedanjih festivalov:

2017 - mesto v literaturi - Maribor glavni junak

2016 - od Hamleta do don Kihota

2015 - kultne, prepovedane in trendovske knjige

2014 - tabuji v sodobni slovenski literaturi

2013 – družbeno odgovorna književnost: čas za akcijo,

2012 – metafora,

2011 – literatura in glasba 

2010 – literatura in humor, elektronske in zvočne knjige 

2009 – literatura in film 

2008 – literature manjšin in etničnih skupin

2007 – književno prevajanje 

2006 – mladinska književnost 

2005 – dramatika 2004 – literatura v eksilu 

2003 – življenje kot način umetnosti – umetnost kot način življenja 

2002 – tukaj in povsod 2001 – red in kaos 

2000 – razmerje med literarnim futurizmom in erotiko v literaturi 

1999 – literatura in internet 1998 – Ko te napiše knjiga, mariborski književniki

 

Zadnja leta je poseben dan posvečen tudi razpravam o trenutnemu stanju in prihodnosti ter strategiji e-založništva in e-knjig v Sloveniji.

Obseg in zvrsti prireditev: literarni nastopi posameznikov na odprtem odru, okrogle mize o literaturi in literarni teoriji, tematske knjižne razstave v UKM, pesniški turnir – tekmovanje izbranih pesnikov za naziv Vitez pesniškega turnirja, literarni simpozij, povezan z vsakoletno osrednjo temo, akcija Podarimo knjigo, literarno-glasbeni nastopi in večeri uglasbljene poezije, izvedbe dramskih del za otroke, večer aforizmov in satire, mladi in literatura: rap poezija in srednješolski literarno-glasbeni maraton, tuji literarni gostje, osrednji gost, knjižni sejem in predstavitve knjižnih založb, odprti literarni mikrofon na glavnem trgu, pogovori o literaturi, skupinski literarni maratoni, predavanja, nagradni literarni natečaj v interpretaciji lastne poezije. Skupaj več kot 50 posameznih literarnih in paraliterarnih dogodkov.