Back to All Events

Živa knjižnica Maribor na festivalu Art kamp

  • Mestni park Maribor (map)

Živa knjižnica je metoda, katere glavni namen je ozaveščanje in izobraževanje o vrednotah in človekovih pravicah, spodbujanje razprave o predsodkih in stereotipih v družbi. Sicer pa je Živa knjižnica kot vsaka druga knjižnica: ima čitalnico, knjižnični pult, knjižničarja/ko, izposoja knjig poteka za določen čas in se zabeleži na knjižnično izkaznico. Kljub temu pa se Živa knjižnica razlikuje od drugih knjižnic v eni zelo pomembni stvari – vŽivi knjižnici so knjige ljudje.

Žive knjige so posameznice in posamezniki iz različnih družbenih skupin in kulturnih ozadij. To so ljudje z zanimivimi življenjskimi zgodbami in so pripravljeni govoriti o sebi ter na ta način deliti svojo življenjsko zgodbo z bralci.

Živa knjižnica poteka tako, da obiskovalci pristopijo do knjižničnega pulta, kjer jih pričaka knjižničar in jim predstavi Živo knjižnico ter nabor knjig, ki so na voljo. Ko si obiskovalec izbere knjigo, ki bi jo želel prebrati, ju knjižničar predstavi in pospremi v čitalnico – rahlo odmaknjen prostor, kjer potekajo branja. Branje poteka v obliki pogovora, kjer knjiga pripoveduje o sebi, bralec pa knjigi postavlja vprašanja, ki ga zanimajo v povezavi z naslovom knjige.

Živa knjižnica Maribor bo tudi letos del festivala Art kamp in to v soboto, 24. junija, med 10:00 - 13:00 in 16:00 - 20:00 ter v nedeljo, 25. junija, med 10:00 - 13:00 in 16:00 - 20:00, v Mestnem parku Maribor.

Vabimo vas, da se nam pridružite na pisanem festivalskem dogajanju pod sencami mogočnih dreves Mestnega parka Maribor in postanete bralec ali bralka Žive knjižnice.

Celotni program festivala Art kamp in festivala Lent: http://www.festival-lent.si/.

Fotografija: Mitja Florjanc.

V primeru dežja v katerem od terminov, dogodek odpade.

Earlier Event: June 25
Zakladi prednikov
Later Event: June 26
Zakladi prednikov