Darko Dragičević, prvi rezident HOP Hostla

Darko Dragičević, fotografija Milica Lopičić


UMETNIŠKE IN PRODUCENTSKE REZIDENCE - NOV PROGRAM MLADINSKEGA KULTURNEGA CENTRA MARIBOR IN HOSTLA PEKARNA

MKC Maribor je v letošnjem letu pričel z realizacijo novega programa, serije mednarodnihumetniških in producentskih rezidenc v Hostlu Pekarna. Program smo poimenovali umetniške rezidence HOP oz. HOP art residence. Umetniške rezidence so v Evropi in svetu uveljavljena institucija, ki prispeva k večji mobilnosti na področju umetnosti, k popularizaciji sodobnih umetniških praks, promociji avtorjev, dostopnosti umetniških vsebin in vključevanju ter povezovanju mednarodnih umetnikov ter producentov v lokalna okolja.

Mednarodna umetniška in producentska rezidenca MKC Maribor v Hostlu Pekarna je namenjena ustvarjalnemu bivanju afirmiranih slovenskih in tujih umetnikov ter producentov, ki bodo aktivno vključeni v programske vsebine MKC Maribor v tekočem letu. Predvidena dolžina bivanja v rezidenci bo od dveh tednov do enega meseca, naš namen pa je gostiti umetnike in producente različnih umetniških profilov (literati, likovni umetniki, intermedijski umetniki, performerji, glasbeniki, plesalci, video in filmski ustvarjalci in/ali producenti z omenjenih področij). 

Gostovanje vključenih avtorjev bo pomembno vplivalo na podobo Maribora kot odprtega kulturnega okolja, posamezni gostujoči avtorji pa se bodo občinstvu v času rezidenčnega bivanja predstavili tudi v živo na javnih dogodkih. Kot gostitelji bomo poskrbeli, da bodo gostje v času rezidence predstavili svoje delo tudi v medijih in se povezali s čim več lokalnimi akterji, zlasti mladimi, s katerimi bodo delili svoje znanje in izkušnje.

Retina, 10’00, digital colour, 2016

VIZUALNI UMETNIK TER FILMSKI USTVARJALEC DARKO DRAGIČEVIĆ JE PRVI GOST UMETNIŠKE REZIDENCE HOP V HOSTLU PEKARNA

Prvi gost nove mariborske umetniške rezidence, uveljavljen mednarodni vizualni umetnik ter filmski ustvarjalec Darko Dragičević, se je v rezidenčno garsonjero Hostla Pekarna vselil minulo nedeljo, v Mariboru pa bo ustvarjal in bival v naslednjih dveh tednih. Darko Dragičević je mednarodni vizualni umetnik ter filmski ustvarjalec, ki trenutno živi in ustvarja v Kölnu in Berlinu v Nemčiji. Posveča se različnim interdiscipliniranim projektom, njegovo umetniško raziskovanje pa temeljina navzkrižnih metodah znotraj področij vizualne umetnosti, performansa, filma in besedila. Avtor ima magisterij iz likovne umetnosti in diplomo iz vizualnih komunikacij, ki ju je pridobil na Mednarodnem kolidžu za umetnost in znanost v Milanu (The International College of Arts & Sciences Milano) ter filmsko diplomo njujorške filmske akademije. Poučeval je na umetniški instituciji Tanzquartier na Dunaju in na visoki šoli za glasbo in ples – Zentrum für Zeitgenössischen Tanz v Kölnu. Njegova dela so bila razstavljenana mnogih samostojnih in skupnih razstavah, v galerijah kot so Galerija Davida Zwirnerja New York, The Armory Show New York in v galeriji D.O.R. v Bruslju. Njegovi kratki filmi so bili predvajani na številnih mednarodnih filmskih festivalih vključno s festivalom Cinedans Dance on Screens Festival v Amsterdamu in na festivalu Ann Arbor. Njegov kratki film Retina je doživel premiero marca 2016 na irski nacionalni televizijski postaji RTE 2, zanj pa je v letošnjem letu prejel nagrado za režijo na mednarodnem filmskem festivalu Bosifest v Beogradu. Njegova dela so bila nagrajena tudi na 57. mednarodnem festivalu kratkega filma v Oberhausnu in na Casa del Cinema v Rimu. 

Trenutno ustvarja film z naslovom The Body as Archive, vodi serijo performansov imenovanih Splendid Chaos, kot del projekta Kollaborationen, ki ga podpirata filharmonija Köln in Beethovenfest Bonn ter pripravlja premiero predstave Jecljam z veseljem (Stutter with joy).

Ta petek, 26. avgusta 2016, bo ob 20. uri v prostorih hostla Pekarna pripravil osebno retrospektivo svojih del, ki jo je naslovil Vzorci, projekciji filmskih in video del pa bo sledil pogovor z avtorjem. Tisti obiskovalci dogodka, ki se tudi sami ukvarjajo z video produkcijo, bodo dobili priložnost kritičnega odziva avtorja na njihova dela.

Messy Massage Class, 03’08, digital colour, 2015

Darko Dragičević je tudi letošnji gost tretje edicije združenih festivalov Performa in Platforma, program katerih se bo odvijal med 31. avgustom in 4. septembrom 2016 na različnih lokacijah v Mariboru. Na festivalu se predstavlja z razstavo izbranih del z naslovom Projekcije neuprizorjenega in s predstavo Jecljam z veseljem. Otvoritev razstave Projekcije neuprizorjenega, na kateri bodo do 4. septembra 2016 na ogled njegova dela Arhitektura afekta I, II , II, Kastell in Okus življenja št. 8 (Autochre), bo v sredo, 31. avgusta 2016 ob 18. uri v galeriji Media Nox. Predstavo Jecljam z veseljem je zasnoval in jo izvaja v tandemu z dramaturginjo, kuratorico plesnih festivalov in teoretičarko Jasmino Založnik; gibalni del predstave, ki bo premiero doživela prav pod okriljem letošnje tretje edicije združenih festivalov Performa in Platforma naslednji petek, 2. septembra 2016 ob 20. uri na Malem odru SNG Maribor, pa je skoreografiral uveljavljen nemški plesalec, koreograf in plesni pedagog Martin Sonderkamp.

Vabljeni, da se srečate z avtorjem in njegovimi umetniškimi deli na katerem od navedenih dogodkov, ki jih pripravljamo v času njegove umetniške rezidence v Mariboru!