Praznični Ožuljeni jezik

Praznični Ožuljeni jezik

Spoštovani, spoštovane,

letošnji praznični december bo med drugim obarvan z Ožuljenim jezikom v Mariboru. Ožuljeni jezik predstavlja redne mesečne večere, na katerih se odvija tekmovanje v slam poeziji, ki je v slovenskem prostoru zadnje čase zelo priljubljena. Na prav poseben način bo praznično v stilu slama v četrtek, 21. decembra 2017, ob 19.00 v Klubu Wetrinski.

Slam večer bo povezovala članica Bande ferdamane Mojca Pibernik, literarnega gosta bo skozi literarno in glasbeno ustvarjanje popeljala Helena Zemljič. Tokratni gost bo začetnik slovenskega slama Gregor Podlogar, nastopajoči pa se lahko že zdaj prijavite na ozuljenijezik@gmail.com ali preko zasebnega sporočila na Facebook strani Slam zverine ali na vhodu pred začetkom slam večera.

Pravila za nastop so: s seboj prinesi tri svoje pesmi, posamezna pesem naj traja največ 3 minute, na odru samo jezikaš (brez rekvizitov, glasbil in kostumov) in če pesmi ne znaš na pamet, dobiš klobuk. Klobuk bo avtorsko delo mladih oblikovalcev z visokošolskega študijskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja z mariborske Fakulteta za strojništvo UM.

 

Vabljeni na praznično poezijo v prav posebnem vzdušju! Za vstop je treba odšteti tri evre in zaviti v klub Wetrinsky. Če vas mika nastop, bo vstop prost.

Gregor Podlogar (1974) je doštudiral filozofijo na ljubljanski Filozofski fakulteti, kasneje je
bil kot urednik zaposlen na Radiu Slovenija (program ARS). Objavil je sledeče pesniške
zbirke: Naselitve (1997), Vrtoglavica zanosa (2002), Oda na manhatnski aveniji (2003,
skupaj s Primožem Čučnikom in Žigo Karižem), Milijon sekund bliže (2006), Vesela nova
ušesa
(2010) ter Svet in svet (2016), ki je bila uvrščena na kritiški festival Pranger in
nominirana za Veronikino nagrado. Je član LUD Literatura, Društva slovenskih pisateljev in
Slovenskega centra PEN. Prevedel je Narayanov roman Vodnik (CZ, 2007) in nekaj sodobne
ameriške poezije (npr. Christiana Hawkeyja, Lauro Solomon, Paula Killebrewja idr.).
Trenutno živi in dela na Dunaju.

 

Klub Wetrinsky in Slam zverine vas pričakujejo. Vljudno vabljeni!

 

Dogodek organizirajo MKC Maribor – MKC Črka in Slam zverine, v sodelovanju z Bando Ferdamano, Narodnim domom Maribor – Vetrinjskim dvorom, klubom Wetrinsky in Fakultete za strojništvo UM  ter s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino.

Objemite poezijo, objemite pike neba

Objemite poezijo, objemite pike neba

50 pesmi za sneg/50 poems for snow

50 pesmi za sneg je neprofitni mednarodni pesniški dogodek, ki je prvič potekal v Zagrebu leta 2012 in temleji na druženju ob snegu in poeziji na prvi dan obilnega sneženja v sezoni. Dogodek 50 pesmi za sneg se je iz Hrvaške razširil v deveti držav in se trenutno odvija v šestnajstih mestih. Med drugim na povabilo Saše Agarpmisa poteka tudi v Sloveniji, v Mariboru. Ob prvem obilnem sneženju bomo tako imeli priložnost, da v središču mesta na prostem prisluhnemo poeziji treh povabljenih avtorjev in avtoric ter izbrani poeziji čilenskega pesnika in Nobelovca Pabla Nerude, ki so mu letos posvečeni ti posebni snežno-literarni dogodki.

Prireditev 50 pesmi za sneg oziroma Snežna poezija v Mariboru poteka drugo leto zapored. Na prvi pravi snežni dan se bodo avtorji Borut Gombač, Kristina Kočan in Gregor Lozar zbrali ob 19.30 v bližini SNG Maribor in prebirali svojo in Nerudovo poezijo. V belino odet literarni večer bo povezovala Tonja Jelen.

Vodilna misel iz poezije Pabla Nerude v Mariboru: »Zunaj so se iskrile pike neba.«

Dogodek je izveden izključno prostovoljno in v slovenski organizaciji poteka z MKC Maribor – MKC Črka.

Vabljeni na prav zanimivo doživljanje poezije!

Oblikovalka posterja: Rafaela Dražić

Matic Ačko – nova e-objava poezije v rubriki MKC ČRKE Mladinskega kulturnega centra Maribor

Matic Ačko – nova e-objava poezije v rubriki MKC ČRKE Mladinskega kulturnega centra Maribor

MKC Črka, ki deluje že skoraj trideset let pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor, je pred petimi leti uvedla spletno rubriko e-objave na strani www.mkc.si/mkc-crka. Doslej smo k sodelovanju povabili 25 literatov. Z objavo literarnih tekstov v elektronski obliki želimo dodatno predstaviti mlade avtorje, popularizirati njihovo literaturo in jo narediti dostopnejšo.

Tokrat predstavljamo cikel pesmi Matica Ačka (1991), ki je obiskoval II. gimnazijo Maribor, po končanem študiju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani pa se je vpisal na magisterij iz oblikovanja izdelkov na Fakulteti za strojništvo v Mariboru. Matica Ačka je od nekdaj privlačila umetnost; posebej ga zanima preplet različnih umetniških žanrov – mikro zvrsti ter invencije, ki nastajajo znotraj teh prepletov. Ukvarja se s produktnim in grafičnim oblikovanjem, fotografijo in videom, glasbo, plesom ter pisanjem poezije ter kratke proze ter je član mariborske pesniške skupine Slam zverine.

Cikel iz izbora njegove poezije je dostopen tukaj.

PLAKATI S POEZIJO ŽE DESETO LETO NA MARIBORSKIH ULICAH

PLAKATI S POEZIJO ŽE DESETO LETO NA MARIBORSKIH ULICAH

Poezija na mestnih ulicah je plakatna akcija MKC Črke, ki prebivalcem in obiskovalcem Maribora ponuja v branje svežo poezijo slovenskih pesnikov.

Promocijski ulični mediji so že dolga leta v veliki večini namenjeni zapeljevanju mimoidočih v to, da bi svoj čas in denar investirali v določen izdelek ali dogodek. Ne pa, da bi ljudem ponudili vsebine, ki bi jih na mestu samem duhovno obogatile in jim nudile estetski ali spoznavni užitek. Z akcijo Poezija na mestnih ulicah počnemo prav to, ljudem brezplačno podarjamo poezijo, s katero lahko poživijo svojega duha. Na ulicah tako vstopajo v pesniške svetove sodobnih slovenskih pesnikov, vzpostavljajo z njimi komunikacijo – ob branju pesmi razmislijo o sebi, svojem življenju, družbi in svetu, v katerem živimo.

Ljudje so vse bolj izpostavljeni medijskim prijemom, ki s svojimi prikritimi interesi in ponujanjem lahkih vsebin mnoge odvračajo od razmisleka o temeljnih bivanjskih vprašanjih. Poezija na mestnih ulicah jim ponuja roko, prihaja k njim kot priložnost, ki jo lahko izkoristijo, če hočejo, da se s svetom soočijo brez manipulativnih ozadij, saj je poezija praviloma zavezana iskrenosti, lepoti in resnici. Poezija ima ozek krog »odjemalcev« in včasih je potrebno poskušati pristopiti k ljudem in jih ponovno senzibilizirati za vsebino, obenem pa jih navajati na umetnost kot običajen del mestnega uličnega življenja.

Avtor projekta, urednik Nino Flisar, je letos ponudil priložnost petim uveljavljenim avtorjem srednje pesniške generacije, in sicer Stanislavi Chrobákovi Repar, Dejan Kobanu, Alešu Mustarju, Zoranu Pevcu, in Glorjani Veber, ter petim mladim obetavnim pesnikom Katarini Gomboc, Petri Kokol, Aljažu Koprivnikarju, Veroniki Šoster in Anki Vidmar. Plakate, ki so svojevrstno umetniško delo, je ilustriral in oblikoval Uroš Lehner, na ogled bodo na petnajstih lokacijah po celotnem v Mariboru v drugi polovici novembra 2017.

Avtor projekta Nino Flisar je o izbrani poeziji povedal naslednje: »Poezija je raznolika, težko in tudi krivično bi jo bilo orisati v nekaj stavkih, naj si jo ljudje preberejo in ustvarijo svoje mnenje. Naj povem le, da sem namenoma izbral kar nekaj pesmi, ki tematizirajo izrazito osebno plat doživljanja sveta. Želim si, da se ljudje na ulicah zamislijo, da razmišljajo o svojem življenju in okolju, v katerem živijo, da kdaj pa kdaj podvomijo v kake stvari, jih pogledajo z drugega zornega kota; in če se določene stvari izkažejo kot slabe, da jih spremenijo, pa naj bo na osebni in/ali družbeni ravni. To jim izbrana plakatna poezija omogoča, saj pesniki kot subtilni opazovalci in izpovedovalci v svojih pesmih izražajo globoko občutje sveta in življenja tu in zdaj. In marsikdo se lahko najde v pesmih, lahko z njimi tudi polemizira – skratka komunicira; in s tem poezija na mestnih ulicah doseže svoj namen

Vabimo na delavnico nastopanja s poezijo in na večer slam poezije

Markus Koschuh Arhiv MK.jpg

Naslednji teden v Maribor prihaja uveljavljen avstrijski pesnik Markus Koschuh, ki se ukvarja s slamovsko poezijo

Markus Koschuh je slamer in slammaster (moderator) in je bil avstrijski slam prvak v letih 2010 in 2011 ter evropski podprvak leta 2010. Ukvarja se s politično komedijo, objavlja knjige in organizira slam delavnice ter dogodke, ki jih pogosto sam povezuje. V Mariboru bo izvedel slam delavnico, ki bo potekala v sredo, 15. novembra med 17. in 20. uro v prostorih MKC Maribor v KC Pekarna. Delavnica bo potekala v angleščini ali na željo udeležencev v nemščini in je brezplačna. Razvijanju slam poezije bodo sledile vaje odrske prezence ter učenje tehnik vzpostavljanja in vzdrževanja stika s publiko. Udeleženci bodo lahko pesem razvijali bodisi v angleščini bodisi v slovenščini, točko pa bodo lahko predstavili že naslednji dan na Ožuljenem jeziku. Organizatorji zbirajo prijave na ozuljenijezik@gmail.com.

V četrtek, 16. novembra 2017 bo Markus Koschuh gost 16. večera slamovske poezije Ožuljeni jezik, rednega mesečnega mariborskega tekmovanje v slam poeziji, ki bo ob 19. uri v klubu Wetrinsky v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Prireditev moderira Mojca Pibernik, z gostom dogodka, Markusom Koschuhom pa se bo pogovarjala Nina Medved. Vstopnina za prireditev znaša 3 evre, za nastopajoče, ki na pamet ali ob pomoči besedila interpretirajo lastno poezijo je vstop prost (udeležba na delavnici ni obvezna). Zainteresirani za nastop se lahko z dvema do tremi pesmimi prijavijo na ozuljenijezik@gmail.com ali pri vhodu pol ure pred dogodkom.

Naj še omenimo, da v letošnji sezoni klobuke, ki si jih na glavo nadenejo pesniki in pesnice, ki pesem interpretirajo z branjem, izdelujejo mladi oblikovalci z visokošolskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja z mariborske Fakultete za strojništvo.

Ožuljeni jezik z delavnico poteka v organizaciji MKC Maribor – literarnega programa MKC Črka in Slam zverin, v sodelovanju z Bando ferdamano, Narodnim domom – Vetrinjskim dvorom ter klubom Wetrinsky, ter ob podpori Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino.

Gostovanje avstrijskega gosta Markusa Koschuha poteka pod pokroviteljstvom in ob finančni podpori Avstrijskega kulturnega foruma.

Dodatne informacije o prireditvi: MKC Maribor, info@mkc.si, 02 300 2994.

Odprta je že tretja sezona žuljenja pesniških jezikov

Odprta je že tretja sezona žuljenja pesniških jezikov

Oktober je prinesel uverturo v novo, tretjo sezono Ožuljenega jezika v Mariboru. V četrtek, 19. oktobra 2017, smo tako v klubu Wetrinsky za prva mesečna zmagovalca prvič izbrali kar dva pesnika - Matica Ačka in Petro Kokol.

Redni mesečni večeri, na katerih se odvija tekmovanje v slam poeziji, so zdaj že postali železni repertoar urbane kulture v Mariboru. Letošnja sezona se je začela s polno paro – z nekaj novimi člani Slam zverin in novostmi. Večer je bil obarvan v jesenskem slogu z avtentičnimi okraski iz jesenskega listja, lubja, storžev. Prav tako nagrada - bio bučna semena in pesniško pisalo v obliki veveričke. Zanjo so se tokrat potegovali Matic Ačko, Klavdija Volf, Metka Zadravec in Petra Kokol. Zaradi manjšega števila nastopajočih so tokrat pesniki imeli možnost pokazati, kaj so pripravili v kar treh krogih, po katerem so točke in bučen aplavz obiskovalcev določili zmagovalca večera. Med nastopajočimi in publiko je spretno kot zmeraj navigirala članica Bande ferdamane in Slam zverin Mojca Pibernik.

Poleg tega so letos uvedli novost. Letos bodo klobuke, ki si jih na glavo nadenejo pesniki in pesnice, ki pesem interpretirajo z branjem, izdelali mladi oblikovalci z visokošolskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja z mariborske Fakultete za strojništvo. Na prvem Ožuljenem jeziku v sezoni so tako predstavili eteričen klobuk iz papirja študentke 2. letnika Monike Kuharič.

Na odru pa se jim je pridružil tudi pesnik, kantavtor in komponist Dani Bedrač. S kratkim pogovorom ga je predstavila pesnica Nina Medved, kjer smo ugotovili, da je bila njegova nekdanja zasedba Kladivo, konj in voda resnično legendarna v jugoslovanskem prostoru; da je rad provokator, a ne zmeraj tudi upornik; da prave protestne pesmi v glasbi več ni, najdemo pa še družbeno-kritične in angažirane pesmi, podobno velja tudi v klasični poeziji; da je napisal 12 knjig, a samo 7 “pravih” (tiste e-knjige baje ne štejejo, ker od njih ni honorarja); in da je zajec njegov alter ego, ter ga vse od zbirke Zajec v katedrali spremlja pri pisanju in na naslovnicah knjig, pa tudi na kitari, na kateri smoodkrili nalepko zajca. Kitaro je Dani nato tudi prijel v roke in z veliko energije predstavil štiri svoje pesmi, v zahvalo pa dobil topel aplavz publike. Otvoritev sezone se je zaključila v zelo živahnih elektro tonih izpod prstov Constanze, ki je poskrbel, da pesniki niso takoj odhiteli domov po zaključku večera.

Za konec pa še vabilo - prihodnji mesec bo kot uvod v Ožuljeni jezik v prostorih MKC Maribor potekala delavnica slam poezije z nekdanjim avstrijskim prvakom in moderatorjem Markusom Koschuhom. Delavnica je brezplačna in bo potekala v angleščini oziroma nemščini, glede na želje udeležencev. Odvila se bo med 17. in 20. uro, zanjo pa se že lahko prijavite na ozuljenijezik@gmail.com. Naslednji dan pa se zainteresnirani zberejo za drugi Ožuljeni jezik v sezoni in sicer ob 19. uri v klubu Wetrinsky. Vabljeni!

Dogodek so organizirali MKC Maribor – MKC Črka in Slam zverine, v sodelovanju z Bando ferdamano, Narodnim domom Maribor – Vetrinjskim dvorom in klubom Wetrinsky ter s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino.

Novembra v Maribor prihaja  uveljavljen avstrijski pesnik Markus Koschuh, ki se ukvarja s slamovsko poezijo

Novembra v Maribor prihaja  uveljavljen avstrijski pesnik Markus Koschuh, ki se ukvarja s slamovsko poezijo

Vabimo na delavnico nastopanja s poezijo in na večer slam poezije

Novembra v Maribor prihaja  uveljavljen avstrijski pesnik Markus Koschuh, ki se ukvarja s slamovsko poezijo

Markus Koschuh je slamer in slammaster (moderator) in je bil avstrijski slam prvak v letih 2010 in 2011 ter evropski podprvak leta 2010. Ukvarja se s politično komedijo, objavlja knjige in organizira slam delavnice ter dogodke, ki jih pogosto sam povezuje. V Mariboru bo izvedel slam delavnico, ki bo potekala v sredo, 15. novembra med 17. in 20. uro v prostorih MKC Maribor v KC Pekarna. Delavnica bo potekala v angleščini ali na željo udeležencev v nemščini in je brezplačna. Razvijanju slam poezije bodo sledile vaje odrske prezence ter učenje tehnik vzpostavljanja in vzdrževanja stika s publiko. Udeleženci bodo lahko pesem razvijali bodisi v angleščini bodisi v slovenščini, točko pa bodo lahko predstavili že naslednji dan na Ožuljenem jeziku. Organizatorji zbirajo prijave na ozuljenijezik@gmail.com.

V četrtek, 16. novembra 2017 bo Markus Koschuh gost 15. večera slamovske poezije Ožuljeni jezik, rednega mesečnega mariborskega tekmovanje v slam poeziji, ki bo ob 19. uri v klubu Wetrinsky v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Prireditev moderira Mojca Pibernik, z gostom dogodka, Markusom Koschuhom pa se bo pogovarjala Nina Medved. Vstopnina za prireditev znaša 3 evre, za nastopajoče, ki na pamet ali ob pomoči besedila interpretirajo lastno poezijo je vstop prost (udeležba na delavnici ni obvezna). Zainteresirani za nastop se lahko z dvema do tremi pesmimi prijavijo na ozuljenijezik@gmail.com ali pri vhodu pol ure pred dogodkom. Vabljeni seveda tudi vsi ljubitelji interpretacije poezije, da prisluhnete nastopom!

Ožuljeni jezik z delavnico poteka v organizaciji MKC Maribor – literarnega programa MKC Črka in Slam zverin, v sodelovanju z Bando ferdamano, Narodnim domom – Vetrinjskim dvorom ter klubom Wetrinsky, ter ob podpori Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino.

Gostovanje avstrijskega gosta Markusa Koschuha poteka pod pokroviteljstvom in ob finančni podpori Avstrijskega kulturnega foruma.

Dodatne informacije o prireditvi: MKC Maribor, info@mkc.si, 02 300 2994.

Tretja sezona Ožuljenega jezika v Mariboru

Tretja sezona Ožuljenega jezika v Mariboru

Spoštovani, spoštovane,

letošnji oktober začnemo z novo, tretjo sezono Ožuljenega jezika v Mariboru. Ožuljeni jezik predstavlja redne mesečne večere, na katerih se odvija tekmovanje v slam poeziji, ki je v slovenskem prostoru zadnje čase zelo priljubljena. Uvod v novo sezono bo ta četrtek, 19. oktobra 2017, ob 19.00 v Klubu Wetrinsky.

Letošnja sezona se bo začela s polno paro – z nekaj novimi člani Slam zverin in s še bolj svežimi idejami. Večer bo obarvan v slogu, ki je skladen s koncem oktobra. Tekmovalni večer je sestavljen iz treh tekmovalnih krogov. V prvih dveh najboljšega/najboljšo izbere tričlanska komisija. Dva sta naključno izbrana iz publike, eden izmed njih je povabljen literat. Tretji krog zastopata finalistka/finalistki večera, najboljšega ali najboljšo pa izbere publika z najbolj bučnim in glasnim aplavzom. Na oder je treba stopiti brez rekvizitov in kostumov. Šteje le avtorska poezija, dolga največ tri minute. Pomembno je, da je tekmovalec/tekmovalka čim bolj prepričljiva tako v besedilu, interpretaciji besedila kot v samem stiku s publiko. Nastopajoči se lahko prijavite na ozuljenijezik@gmail.com ali preko zasebnega sporočila na Facebook-u Slam zverine ali na vhodu pol ure pred začetkom slam večera.

Slam večer bo povezovala članica Bande ferdamane in Slam zverin Mojca Pibernik, literarni del pa vodja Slam zverin in pesnica Nina Medved. Tokratni gost bo Dani Bedrač, za glasbeni uvod in zaključek pa bo skrbel Constanza.

Poleg tega uvajamo novost. Letos bodo klobuke, ki si jih na glavo nadenejo pesniki in pesnice, ki pesem interpretirajo z branjem, izdelali mladi oblikovalci z visokošolskega programa Tehnologije tekstilnega oblikovanja z mariborske Fakultete za strojništvo. Na prvem Ožuljenem jeziku v sezoni bomo tako predstavili klobuk Monike Kuharič, študentke 2. letnika.

Tokratni literarni gost bo torej pesnik in kantavtor Dani Bedrač. Dani Bedrač (1954) je pesnik, kantavtor in komponist. S poezijo in glasbo se spogleduje že iz gimnazijskih let. Je vodja glasbene skupine Kladivo, Konj & voda, ki po tridesetletnem premoru spet deluje, ukvarja pa se tudi z raziskavami zvoka v elektronski glasbi. Bil je (so)urednik književne revije Vpogled, organizator literarnih delavnic in kulturnih dogodkov ter mentor mlajšim ustvarjalcem. Izdal je sedem pesniških zbirk in eno novelo, občasno pa piše tudi uvodnike in recenzije. Poezijo redno objavlja v številnih literarnih revijah in zbornikih doma in v tujini. Zadnja leta živi in ustvarja v Celju.

Ožuljeni jezik z Danijem Bedraćem

Ožuljeni jezik z Danijem Bedraćem

Spoštovani, spoštovane,

letošnji oktober začnemo z novo, tretjo sezono Ožuljenega jezika v Mariboru. Ožuljeni jezik predstavlja redne mesečne večere, na katerih se odvija tekmovanje v slam poeziji, ki je v slovenskem prostoru zadnje čase zelo priljubljena. Uvod v novo sezono bo v četrtek, 19. oktobra 2017, ob 19.00 v Klubu Wetrinski.

 

Letošnja sezona se bo začela s polno paro – z nekaj novimi člani Slam zverin in s še bolj svežimi idejami. Večer bo obarvan v slogu, ki je skladen s koncem oktobra. Tekmovalni večer je sestavljen iz treh tekmovalnih krogov. V prvih dveh najboljšega/najboljšo izbere tričlanska komisija. Dva sta naključno izbrana iz publike, eden izmed njih je povabljen literat. Tretji krog zastopata finalistka/finalistki večera, najboljšega ali najboljšo pa izbere publika z najbolj bučnim in glasnim aplavzom. Na oder je treba stopiti brez rekvizitov in kostumov. Šteje le avtorska poezija, dolga največ tri minute. Pomembno je, da je tekmovalec/tekmovalka čim bolj prepričljiva tako v besedilu, interpretaciji besedila kot v samem stiku s publiko.

Slam večer bo povezovala članica Bande ferdamane Mojca Pibernik. Tokratni gost, s katerim se bo pogovarjala Helena Zemljič, bo Dani Bedrač, nastopajoči pa se lahko že zdaj prijavite na ozuljenijezik@gmail.com ali preko zasebnega sporočila na Facebook-u Slam zverine ali na vhodu pol ure pred začetkom slam večera.

Zato naj bodo tudi letos tretji četrtki v mesecu rezervirani za slam poezijo! Za vstop je treba odšteti tri evre in zaviti v klub Wetrinsky. Če vas mika nastop, bo vstop prost.

 

Tokratni literarni gost bo torej pesnik in kantavtor Dani Bedrač. Dani Bedrač (1954) je pesnik, kantavtor in komponist. S poezijo in glasbo se spogleduje že iz gimnazijskih let. Je vodja glasbene skupine Kladivo, Konj & voda, ki po tridesetletnem premoru spet deluje, ukvarja pa se tudi z raziskavami zvoka v elektronski glasbi. Bil je (so)urednik književne revije Vpogled, organizator literarnih delavnic in kulturnih dogodkov ter mentor mlajšim ustvarjalcem. Izdal je sedem pesniških zbirk in eno novelo, občasno pa piše tudi uvodnike in recenzije. Poezijo redno objavlja v številnih literarnih revijah in zbornikih doma in v tujini. Zadnja leta živi in ustvarja v Celju.

 

MKC Črka in Slam zverine vas pričakujejo. Vljudno vabljeni!

 

Dogodek organizirajo MKC Maribor – MKC Črka in Slam zverine, v sodelovanju z Bando ferdamano, Narodnim domom Maribor – Vetrinjskim dvorom in klubom Wetrinsky ter s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino.

Polfinale državnega prvenstva, 19. 8. 2017

Polfinale državnega prvenstva, 19. 8. 2017

Še dva dneva nas ločita do sobotnega večera, ko bo v Salonu uporabnih umetnosti potekal mariborski predizbor za državno prvenstvo v slam poeziji.

Na predizbor se je doslej prijavilo devet tekmovalcev in tekmovalk: Tom Veber, Mojca Zupančič, Matic Ačko, Alen Širovnik, Nina Medved, Ariela Herček, Anka Vidmar, Klavdija Volf in Petra Kokol; skoraj vsi prijavljeni in prijavljene so se tekom leta kalili na mesečnih slam prireditvah Ožuljeni jezik v Vetrinjskem dvorcu ali na slamovskih prireditvah po drugih slovenskih krajih. Prijavljeni se bodo pomerili v avtorski poeziji v slovenščini, brez rekvizitov in kostumov, pri čemer je dovoljena dolžina nastopa v posameznem krogu 3 minute. Dva od prijavljenih, ki bosta s svojimi nastopi prepričala občinstvo in sodnike, uveljavljenega pesnika in prevajalca Željka Perovića, stand-up komičarko Martino Ipša in pesnico Heleno Zemljič, bosta sestavljala ekipo deseterice finalistk in finalistov, ki se bodo pomerili na drugem državnem prvenstvu v slam poeziji, ki bo potekalo v Kamniku v soboto, 16. septembra 2017.  Doslej smo na treh predizborih, ki so potekali v Ljubljani, v Celju in v Kamniku, dobili že šest finalist in finalistov: Mišel Ristov, Jure Besni Dante Bernik, Neža Prah Seničar, Tilen Letner, Pavla Zabret in Eva Kokalj, zadnja dva finalista pa bosta izbrana v začetku septembra pa ptujskem predizboru. Prvak ali prvakinja državnega prvenstva v slam poeziji pa bo zastopal-a Slovenijo na evropskem prvenstvu v slam poeziji, ki bo predvidoma konec leta v Bruslju – naj vas spomnimo, da je Slovenija v lanskem letu s predstavnico Nino Medved prvič sodelovala na tem prvenstvu.

Prireditev v Salonu uporabnih umetnosti, ki se bo pričela ob 20. uri, bo moderirala Mojca Pibernik, kot glasbeni gost dogodka pa bo nastopil Gregor Volčanjk alias DJ Kozmonavt.

Vstopnina je 3 evre, za nastopajoče je vstop prost.

Vabljeni na večer slam poezije!

Državno prvenstvo v slam poeziji organizira SiSlam, slovenska mreža partnerjev na področju slam poezije: Pest besed (Kamnik), MKC Maribor – MKC Črka in Slam zverine (Maribor), Audacia in organizatorji dogodka Zasljemimo (Celje), Feniks-um in organizatorji dogodka Udarno in ekspresivno (Ptuj), organizatorji dogodka Mi smo tu (Ljubljana).

Mariborski predizbor pripravljajo MKC Maribor in Slam zverine v sodelovanju z Bando ferdamano in Salonom uporabnih umetnosti ter s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino.

Pesniki in pesnice se bodo znova potegovali za naziv prvaka v slam poeziji

Pesniki in pesnice se bodo znova potegovali za naziv prvaka v slam poeziji

Slam poezija se je v zadnjih dveh letih močno razširila po Sloveniji. Njena priljubljenost je razpršena med vse generacije. Mariborska slam scena je s Slam zverinami še posebej ponosna na redne mesečne slam večere, poimenovane Ožuljeni jezik, gostovanja po drugih slovenskih mestih in sodelovanja na vidnejših mariborskih festivalih kot so Festival Lent, Vilinsko mestoin Jazz ´ma mlade.

Lansko leto je Maribor gostil finale prvega državnega prvenstva v slam poeziji, še prej pa tudi enega od štirih predizborov. Če je lanska vroča slam jesen odločala o polfinalistih in zmagovalcu, bo tokrat o tem odločalo že nasploh vroče poletje. Po dveh polfinalih v Celju in Ljubljani, ki letos prvič sodeluje na prvenstvu, bodo pete, mariborske kvalifikacije v finale poslale še zadnja dva finalista ali finalistki. Le nekaj dni pred tem, 5. avgusta bosta znana najboljša slamerja iz Ptuja, 14. avgusta pa še najboljša slamerja iz Kamnika, ki sicer gosti letošnje finale. To bo potekalo v Kamniku v soboto, 16. septembra 2017, ko bomo izbrali novega prvaka ali prvakinjo prvenstva.

Le kdo iz Maribora se bo pridružil Neži Prah Seničar in Tilnu Letnarju (izbranima na celjskem predizboru po imenu Zasljemimo), Mišelu Amu Ristovu in Juretu Besnemu Danteju Berniku (izbranima na ljubljanskem predizboru Mi smo tu)?

To bo znano v soboto, 19. avgusta 2017, ob 20.00 v Salonu uporabnih umetnosti. Petčlansko komisijo bodo tokrat sestavljali kar trije povabljeni sodniki, dva bosta izbrana iz občinstva. Prva sodnika že razkrivamo. Z nami bosta navdušenca nad slam poezijo, več kot ironična in zabavna stand-up komičarka, avtorica, scenaristka in igralka Martina Ipša ter pesnik in prevajalec Željko Perović, med drugim vitez Pesniškega turnirja v Mariboru leta 2015, ki prav tako kot naše tekmovanje zahteva od pesnika spretnost v nastopu. Prireditev bo moderirala Mojca Pibernik.

Vstopnino plačajo obiskovalci (3 EUR), za nastopajoče je vstop prost. Prijave za nastop sprejemamo le po e-mailu: ozuljenijezik@gmail.com. Pesniki naj pripravijo 3 avtorske pesmi v slovenščini, ki ne presegajo 3 minut. Brez rekvizitov in kostumov!

Vabljeni na večer slam poezije!

Državno prvenstvo v slam poeziji organizira SiSlam, slovenska mreža partnerjev na področju slam poezije: Pest besed (Kamnik), MKC Maribor – MKC Črka in Slam zverine (Maribor), Audacia in organizatorji dogodka Zasljemimo (Celje), Feniks-um in organizatorji dogodka Udarno in ekspresivno (Ptuj), organizatorji dogodka Mi smo tu (Ljubljana).

Mariborski predizbor pripravljata MKC Črka in Slam zverine v sodelovanju z Bando ferdamano in Salonom uporabnih umetnosti ter s finančno podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino.

Na dogodku pa bo imela veliko vlogo tudi publika – boste z nami?

Za nami je 7. mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti

Za nami je 7. mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti

Med 27. junijem in 2. julijem 2017 je Javna agencija za knjigo v sodelovanju z zavodom Mladinski kulturni center na novi lokaciji v Mariboru že sedmič zapovrstjo uspešno izpeljala mednarodni prevajalski seminar za prevajalke in prevajalce slovenske književnosti v tuje jezike. Seminar je združil 12 uveljavljenih prevajalcev in jim ponudil vpogled v aktualno stanje slovenske sodobne književnosti ter možnost sodelovanja s slovenskimi avtorji, kritiki, založniki, predavatelji in tujimi kolegi. Na seminarju so sodelovali Jelena Budimirović (Srbija), María Florencia Ferre (Argentina), Alina Irimia (Romunija), Aleš Kozár (Češka), Laima Masytė (Litva), Jun Mita (Japonska), Žana Perkovskaja (Rusija), Timothy Pogačar (ZDA), Patrizia Raveggi (Italija), Kristina Reardon (ZDA), Lucia Gaja Scuteri (Italija) in Kristina Tamulevičiūtė (Litva).

 

Cilj seminarja je spodbujanje knjižnih in revijalnih objav vrhunskih prevodov slovenskih literarnih del na tujem, boljša informiranost in mreženje prevajalcev ter vzpodbujanje tesnejšega sodelovanja med slovenskimi avtorji, založbami in prevajalci. Seminaristi so se štiri dni zapored poglobljeno ukvarjali z izbranimi pesniškimi cikli Gregorja Strniše iz zbirke Zbrane pesmi (Beletrina, 2007), z mladinskim romanom Kebarie Janje Vidmar (Miš založba, 2010), esejističnim delom Državljanski eseji Alojza Ihana (Beletrina, 2012) in romanom Otroštvo Mihe Mazzinija (Goga, 2015). Mentorici letošnjih delavnic sta bili uveljavljeni prevajalki in prevodoslovki dr. Nada Grošelj in dr. Đurđa Strsoglavec.

Popoldne pa so udeleženci prisluhnili predavanjem dr. Igorja Žunkoviča »Poetika in Poezija Gregorja Strniše«, dr. Kozme Ahačiča »Jezikovni viri za prevajalce slovenskih besedil« in dr. Aljoše Harlamova »Sodobni slovenski roman«. Poleg delavnic in predavanj so se seminaristom predstavile številne slovenske založbe s svojimi programi izvirnega slovenskega ustvarjanja tako na področju leposlovja ter mladinske in otroške književnosti kot tudi humanistike in stvarne literature.

Radijskemu prispevku o seminarju, ki ga je za oddajo »Kulturna panorama« na Radiu Ars pripravila Simona Kopinšek, lahko prisluhnete tukaj.

 

 

7. mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti

Maribor, 27. 6. – 2. 7. 2017

Približuje se 7. mednarodni prevajalski seminar slovenske književnosti, ki bo potekal od 27. junija do 2. julija 2017 v Mariboru v organizaciji Javne agencije za knjigo Republike Slovenije. Gostitelj in soorganizator letošnjega seminarja je Mladinski kulturni center Maribor, pri izvedbi kot partnerja sodelujeta Salon uporabnih umetnosti Maribor in Literarna hiša Maribor, del programa pa spada v sklop spremljevalnih vsebin 25. festivala Lent.

Mednarodni prevajalski seminar bo 12 izbranim uveljavljenim prevajalcem slovenske književnosti ponudil vpogled v aktualno stanje slovenske sodobne književnosti in možnost sodelovanja s slovenskimi avtorji, kritiki, založniki, predavatelji in tujimi kolegi. Sodelujejo Jelena Budimirović (Srbija), María Florencia Ferre (Argentina), Alina Irimia (Romunija), Aleš Kozár (Češka), Laima Masytė (Litva), Jun Mita (Japonska), Žana Perkovskaja (Rusija), Timothy Pogačar (ZDA), Patrizia Raveggi (Italija), Kristina Reardon (ZDA), Lucia Gaja Scuteri (Italija) in Kristina Tamulevičiūtė (Litva).

Cilj seminarja je povečanje števila izidov knjižnih objav vrhunskih prevodov slovenskih literarnih del na tujem, boljša informiranost prevajalcev ter vzpodbujanje čim tesnejšega sodelovanja med slovenskimi avtorji, založbami in prevajalci.

Prevajalski seminar je sestavljen iz dveh delov. Na vsakodnevni dopoldanski prevajalski delavnici, ki bo potekala v prostorih MKC Maribor, se bodo udeleženci s pomočjo gostujočih avtorjev in strokovnih vodij delavnic ukvarjali z izbranim odlomkom iz enega izmed naslednjih del: Alojz Ihan: Državljanski eseji (esejistika), Miha Mazzini: Otroštvo (roman), Gregor Strniša: Zbrane pesmi (poezija), Janja Vidmar: Kebarie (mladinsko delo). Cilj tovrstnega dela je poglabljanje poznavanja avtorjevega dela in opusa ter ustvarjanje pogojev, ki pripeljejo do objave knjižnega prevoda obravnavanega dela.

Drugi del seminarja sestavljajo predstavitve in predavanja slovenskih strokovnjakov na temo sodobne slovenske književnosti, založništva in promocije slovenske literature. Ob večerih bodo potekali literarni večeri ter tematski kulturni program. Strokovni del programa je namenjen le udeležencem seminarja, večerni dogodki z gostovanji avtorjev in glasbenih gostov pa so namenjeni vsej zainteresirani javnosti.

Vljudno vas vabimo na dva večerna literarna dogodka, ki bosta potekala pod okriljem 7. mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti.

V sredo, 28. junija 2017, bo ob 19. uri v Literarni hiši Maribor (Vojašniška ulica 12, Maribor) potekal pogovor z mladinsko pisateljico in scenaristko Janjo Vidmar. Z eno najvidnejših in najbolj priznanih slovenskih mladinskih pisateljic, ki skozi svoje zgodbo opozarja na številne tabuirane teme ali težave, kot so ksenofobija, drugačnost, družinsko nasilje, motnje hranjenja, osamljenost, nerazumevanje z odraslimi ali vrstniki, se bo pogovarjala dr. Dragica Haramija.

V petek, 30. junija 2017, pa bo ob 19. uri v Salonu uporabnih umetnosti (Glavni trg 1, Maribor) potekal pogovor s pisateljem, scenaristom, kolumnistom in režiserjem Miho Mazzinijem. Za svoje literarno in filmsko ustvarjanje je Mazzini prejel številne mednarodne in slovenske nagrade, med drugim leta 2016 nagrado kresnik za najboljši slovenski roman za roman Otroštvo. Njegova literarna dela so prevedena v številne tuje jezike in izdana pri uveljavljenih evropskih in ameriških založbah. Pogovor z avtorjem bo vodil Nino Flisar.

Dodatne informacije o programu: Tanja Petrič, vodja seminarja, tanja.petric1@guest.arnes.si

http://www.jakrs.si/mednarodna-dejavnost/prevajalski-seminar/2017/

Vabimo na večer slam poezije z literarnim gostom Andrejem Rozmanom Rozo

Vabimo na večer slam poezije z literarnim gostom Andrejem Rozmanom Rozo

Ožuljeni jezik, večer mariborske slam poezije, se bo odvijal v četrtek, 15. junija 2017, ob 19. uri v klubu Wetrinsky. Pesniki se lahko za nastop prijavite na ozuljenijezik@gmail.com ali pri vhodu pol ure pred dogodkom. Vstop je za vas brezplačen. Nastop z vsako od treh avtorskih pesmi naj ne bo daljši od treh minut. Uporaba rekvizitov in kostumov ni dovoljena. Obiskovalce pa vabimo k plačilu treh evrov vstopnine.

Posebni gost tokratnega Ožuljenega jezika je Andrej Rozman Roza, pesnik, dramatik, režiser in igralec. Rojen je bil leta 1955 v Ljubljani, kjer še vedno živi. Po srednji šoli je na Filozofski fakulteti študiral slovenistiko, vendar je leta 1978 študij pustil, s prijatelji ustanovil Pocestno gledališče Predrazpadom in v naslednjih letih organiziral vrsto odmevnih gostovanj tujih uličnih gledališč v Ljubljani. Leta 1981 je ustanovil in do leta 1995 vodil Gledališče Ane Monro. Bil je začetnik improvizacijskih gledaliških tekmovanj v Sloveniji. Piše parodične in komične pesmi, pravljice in gledališke komedije za otroke in odrasle, predeluje klasična besedila za druge medije oziroma jih aktualizira v sodobnost ter prevaja. Marca 2003 je ustanovil Rozinteater*. Junija 2009 je ustanovil zaničniško versko skupnost.

Ožuljeni jezik poteka v organizaciji MKC Črke in Slam zverin, v sodelovanju z Bando ferdamano, Narodnim domom – Vetrinjskim dvorom ter klubom Wetrinsky, ter ob podpori Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport– Urada RS za mladino.

Vljudno vabljeni!

Sreča v nesreči!

Sreča v nesreči!

Trinajsti Ožuljeni jezik je imel srečo v nesreči – na delavnici, ki je dan pred samim slam večerom potekala v prostorih Mkc Maribor, bi se mariborskim pesnikom moral pridružiti Markus Koschuh, ki je zaradi zdravstvenih razlogov moral odpovedati prihod. Tako je vajeti delavnice interpretiranja poezije z namenom izboljševanja odrske prezence prevzel prav tako prekaljeni avstrijski slamer Klaus Lederwasch.
Naslednji dan (18. maja) so se nekateri delavničarji povzpeli tudi na pesniški oder v klubu Wetrinsky: Matic Ačko, Metka Zadravec, Mojca Zupančič, Denis Rep, Kevin Viher, Mišel 'Amo' Ristov, Tomaž Lovrenko, Klavdija Volf. Zmago in lično račko za kopalne užitke je nesel domov Mišel Ristov, ki je v finalnem krogu za las bolje prepričal publiko kot Matic Ačko. Vsi pesniki bojo pesniško in družbenokritično domišljijo urili ob darilu, ki so ga prejeli – revijama Mladina in Global, za kar se lepo zahvaljujemo časopisnemu podjetju Mladina!
Ožuljeni jezik pripravljata pesniška skupina Slam zverine in literarni program Mkc Maribor, Mkc Črka, v sodelovanju z Narodnim domom Maribo r– Vetrinjskim dvorom in Bando ferdamano ter klubom Wetrinsky ter s podporo Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. 

Ožuljeni jezik - namesto Markusa Koschuha gost Klaus Lederwasch

Ožuljeni jezik - namesto Markusa Koschuha gost Klaus Lederwasch

Vabimo na delavnico nastopanja s poezijo in na večer slam poezije

V klubu Wetrinsky se bo v četrtek, 18. maja 2017, ob 19. uri pričel Ožuljeni jezik, mariborsko tekmovanje v slam poeziji. Na večeru se bodo predstavili udeleženci delavnice nastopanja s poezijo, ki bo potekala dan prej. Vstopnina znaša 3 evre, za nastopajoče, ki na pamet ali ob pomoči besedila interpretirajo lastno poezijo je vstop prost (udeležba na delavnici ni obvezna). Zainteresirani za nastop se lahko z dvema do tremi pesmimi prijavijo na ozuljenijezik@gmail.com ali pri vhodu pol ure pred dogodkom. Vabljeni seveda tudi vsi ljubitelji interpretacije poezije, da prisluhnete nastopom!

Te bojo namreč pesniki dodatno pilili na brezplačni delavnici v angleščini, ki bo potekala v sredo med 17. in 20. uro v prostorih MKC Maribor. Delavnico naj bi vodil Markus Koschuh, ki pa je prihod žal moral odpovedati zaradi zdravstvenih težav. Zato ga bo zamenjal nič manj prepoznaven pesnik Klaus Lederwasch. Rojen je bil 1974 v Knittelfeldu, na avstrijskem Štajerskem. Poezijo je objavljal v številnih antologijah in revijah. Leta 2012 je postal avstrijski prvak v slam poeziji in od takrat naprej je nastopal na pesniških odrih širom Avstrije, Nemčije, Švice, Italije, Luksemburga, Belgije in Slovenije. Našo podalpsko državo je že obiskal leta 2012 skupaj z Mariem Tomićem, ki ga je MKC Maribor gostil lani jeseni. Klaus se lahko tudi pohvali z nenavadnim nazivom - zmagovalec prvega dunajskega slama v gestah.

Ožuljeni jezik z delavnico poteka v organizaciji MKC Črke in Slam zverin, v sodelovanju z Bando ferdamano, Narodnim domom – Vetrinjskim dvorom ter klubom Wetrinsky, ter ob podpori Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Urada RS za mladino.

Vabimo na delavnico nastopanja s poezijo in večer slam poezije

Vabimo na delavnico nastopanja s poezijo in večer slam poezije

 

V klubu Wetrinsky bo 18. maja 2017 ob 19. uri potekal Ožuljeni jezik, mariborsko tekmovanje v slam poeziji. Posebni gost in častni sodnik 13. mariborskega večera slam poezije bo Markus Koschuh. Vstopnina znaša 3 evre, za nastopajoče, ki na pamet ali ob pomoči besedila interpretirajo lastno poezijo je vstop prost. Zainteresirani za sodelovanje se lahko z dvema do tremi pesmimi prijavijo na ozuljenijezik@gmail.com ali pri vhodu pol ure pred dogodkom.

Markus Koschuh, avstrijski slamer in slammaster (moderator) je bil avstrijski slam prvak v letih 2010 in 2011 ter evropski podprvak leta 2010. Ukvarja se s politično komedijo, objavlja knjige in organizira slam delavnice ter slam dogodke, ki jih pogosto sam povezuje. V Mariboru bo imel tudi slam delavnico. Ta bo potekala 17. maja med 17. in 20. uro v prostorih MKC-ja v Pekarni. Delavnica bo potekala v angleščini in je brezplačna. Razvijanju slam poezije bodo sledile vaje odrske prezence ter vzpostavljanja in vzdrževanja stika s publiko. Udeleženci bodo lahko pesem razvijali bodisi v angleščini bodisi v slovenščini, točko pa bodo lahko predstavili že naslednji dan na Ožuljenem jeziku. Prijavite se na ozuljenijezik@gmail.com.

Ožuljeni jezik z delavnico poteka v organizaciji MKC Črke in Slam zverin, v sodelovanju z Bando ferdamano, Narodnim domom – Vetrinjskim dvorom ter klubom Wetrinsky, ter ob podpori Avstrijskega kulturnega foruma, Mestne občine Maribor, Javne agencije za knjigo in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport– Urada RS za mladino.

 

Prva svečka Ožuljenega jezika se bliža

Prva svečka Ožuljenega jezika se bliža

12. Ožuljeni jezik

Leto dni nazaj je pod okriljem 19. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru doživel prvi preboj Ožuljeni jezik, tekmovalni večer v slam poeziji. Tokratni bo 12. po vrsti. Organizatorji obljubljajo prav posebna presenečenja, saj tokratni slam večer Ožuljeni jezik praznuje eno leto delovanja.

Slam poezija predstavlja način odrske interpretacije lastne avtorske pesmi. Naključno izbrana tričlanska komisija ocenjuje, kdo je najboljši/najboljša. Po dveh krogih sledi finale, v katerem se pomerita najboljša, ki sta v prejšnjih dveh krogih prejela največ točk od 1 do 10. Zmagovalca/zmagovalko v slam poeziji določi publika z najmočnejšim aplavzom. Tekmovalci in tekmovalke najpogosteje pesmi pripovedujejo na pamet, pri čimer ne gre za klasično deklamacijo ali recital. V nasprotnem primeru, če pesem berejo iz različnih prenosnikov, nase nadenejo šaljiv klobuk, kar je posebnost le na mariborskih slam večerih. Vsaka pesem je lahko dolga največ tri minute, brez kostumov ali rekvizitov.

Slam zverine, ki zastopajo mariborske slam barve, predstavljajo svoje delovanje po različnih srednjih šolah. Pod režijo slamerja Gregorja Lozarja so uprizorili performans v času festivala Lent. Letos je ženski del ekipe sodeloval na festivalu Deuje babe v Cerknem. Poleg Lozarja ekipo sestavljajo še Ariela Herček, Tonja Jelen, Nina Medved, Anka Vidmar.

Lansko leto so poleg rednih literarnih slam večerov izpeljali kvalifikacije in prvo državno prvenstvo v slam poeziji. Zmagovalka je postala Nina Medved, vodja mariborskih slam Slam zverin. Kot slovenska predstavnica se je novembra 2016 predstavila na evropskem slam prvenstvu v Belgiji.

Literarne slam večere Ožuljeni jezik organizirajo Slam zverine, MKC Maribor – MKC Črka, Banda ferdamana, Narodni dom in Vetrinjski dvor – Wetrinsky klub. Potekajo vsak tretji četrtek v mesecu v Vetrinjskem dvoru. Nastopajoči in nastopajoče imajo prost vstop, vstopnina za ostale znaša 3 evre.

Literarni gost bo odličen pesnik, prozaist, esejist, prevajalec, mentor, nomiranec in prejemnik imenitnih pesniških nagrad, Peter Semolič. Pripravljajo pa tudi tematski krog na temo Maribor v literaturi. Večer bo moderirala Mojca Pibernik, s priznanim literatom bo spregovorila Helena Zemljič. Vabljeni!

Četrtek, 20. 4. 2017, ob 20.00

Vetrinjski dvor – Wetrinsky klub

Delavnica slam poezije na Gimnaziji in srednji kemijski šoli Ruše

Foto: Mojca Pibernik

Foto: Mojca Pibernik

Del Slam zverin je v sredo, 22. 3. 2017, na Gimnaziji in srednji kemijski šoli Ruše v treh oddelkih (gimnazija, kemija in farmacija) izvajal delavnico slam poezije. Z različnimi ogrevalnimi tehnikami, predstavitvijo slam poezije po svetu in pri nas ter slamanjem so dijakom in dijakinjam predstavile in približale svoje delovanje. Mojca Pibernik, Anka Vidmar, Tonja Jelen in aktualna zmagovalka marčevskega Ožuljenega jezika Petra Kokol so srednješolce navdušile tako, da so tudi sami napisali pesmi in jih skušali odslamati.