Projektni sestanek COM'ON EUROPE in zaključek Varna 2017

Projektni sestanek COM'ON EUROPE in zaključek Varna 2017

Sodelavca MKC Maribor, Željko Milovanovič in Nina Roškar, sta se v Varni, Bolgarija, med 13. in 17. decembrom 2017 udeležila zaključnih dogodkov Evropske prestolnice mladih Varna 2017. Ob tej priložnosti se je odvilo tudi srečanje sedmih evropskih mest, združenih v projektu Com'on Europe.

Fokus srečanja je bila tokrat priprava skupnega dokumenta, ki na evropski ravni zastavlja okvire, politike in metode za uvedbo participatornih proračunov za mlade v evropskih mestih. Udeležila sta se tudi uradnega srečanja Mreže evropskih prestolnic mladih ter sodelovala na zimskem kongresu te mreže za leto 2018.

Varna je naziv Evropske prestolnice mladih protokolarno predala nosilcu v letu 2018, mestu Cascais na Portugalskem, prav tako partnerjem projekta Com'On Europe, ki jih bomo v naslednjem letu budno spremljali in podpirali tudi iz Maribora. Na povabilo župana Varne sta se srečanje udeležila tudi Saša Pelko, podžupan Mestne občine Maribor in Boštjan Žnidarič, mestni svetnik.

AKTIVNA POLITIKA ZAPOSLOVANJA V MKC MARIBOR IN HOSTLU PEKARNA 

AKTIVNA POLITIKA ZAPOSLOVANJA V MKC MARIBOR IN HOSTLU PEKARNA 

Izpolnjuješ pogoje za vključitev na javna dela? Iščemo pomoč pri izvajanju programov za mlade v MKC Maribor in Kulturnem inkubatorju (7. stopnja), pomoč v muzejih, galerijah in arhivih, javnih zavodih s področja varstva nepremične kulturne dediščine v galeriji Media Nox (7. stopnja), pomoč pri razvoju in pospeševanju turizma v hostlu Pekarna (5. stopnja) ter pomoč pri organiziranju in izvajanju kulturnih dejavnosti in prireditev v MKC Maribor (7. stopnja). Če te sodelovanje z nami zanima in imaš pogoje za vključitev na javna dela čim prej pošlji svoj CV direktorici na maja.malus-azhdari@mkc.si.

HOSTEL PEKARNA - PRVI V SLOVENIJI!

HOSTEL PEKARNA - PRVI V SLOVENIJI!

Hostel Pekarna, ki deluje pod okriljem Mladinskega kulturnega centra Maribor, je prejel 1. mesto v kategoriji mladinskih prenočišč v tekmovanju Turistične zveze Slovenije v akciji "Moja dežela - lepa in gostoljubna".

Mariborski Hostel Pekarna je torej najlepši in najgostoljubnejši mladinski hotel v Sloveniji.


Uradna obrazložitev za nagrajeni hostel Pekarna: »Je moderen hostel z dobro lokacijo. Vponudbi ima tudi sobo za funkcionalno ovirane goste in apartmaje, ki imajo lastno kopalnico in mini kuhinjo ter garsonjere, z lastno kuhinjo, kopalnico in malo teraso. Oprema hostla ima svojo zgodbo – to je zgodba prostora, njegova zgodovina ter širše zgodovina Maribora. Druga pomembna tema je reciklaža in odgovorno ravnanje z odpadki (ločevanja) in del opreme so zato rabljeni predmeti, ki iz katerih so izdelali nov predmet, mu dali novo funkcijo (npr. svetilka, narejena iz starih kaset). Glede ločevanja odpadkov pa svoje gostena to opozarjajo na simpatičen način. Sobe so tematsko opremljene s fotografijami iz preteklosti Maribora in Pekarne. Hostel ima zanimivo že omenjeno opremo in veliko je simpatičnih detajlov, ki mu dajejo domačnost in prostoru dajo prijetno atmosfero - veliko je cvetja, zeliščni vrt, »zid slavnih« ipd. Gostom nudi brezplačen internet (WiFi) in ima internetni kotiček, kjer si lahko izposodiš računalnik. Ima urejene terase in več kotičkov za branje, počitek in druženje gostov. Na voljo sta tudi 2seminarski sobi. Vodstvo hostla in tudi mladinskega centra, katerega del je hostel se trudi, da bi ta okoliš, ki je del alternativne kulture, naredil za Mariborčane in njegove obiskovalce gostoljuben, odprt in varen.«

 

Zdenka Borak, vodja hostla Pekarna: »Nagrada je dokaz, da smo odlična ekipa z jasnim ciljem. Nič ni nemogoče, če znamo prisluhniti drug drugemu. Za velike zgodbe v turizmu je potrebna ekipa.«

 

Maja Malus Azhdari, direktorica MKC Maribor: »Ponosna sem na zaposlene, ki s skupnimi močmi in delavnostjo ustvarjamo velike zgodbe Maribora ter stremimo k povezovanju vseh v mestu. Hvaležna sem vsem, ki prepoznajo, da so zgodbe skupnosti, domačnosti, reciklaže ter samooskrbe, zgodbe, s katerimi se Maribor lahko ponaša.«

V romunskem mestu Cluj – Napoca splavili projekt Com'On Europe

V romunskem mestu Cluj – Napoca splavili projekt Com'On Europe

Maribor, ki ga kot skrbnik trajnostnih učinkov projekta EPM Maribor 2013 v Mreži Evropskih prestolnic mladih (NEYC - Network of European Youth Capitals) zastopa MKC Maribor, je namreč skupaj s sorodnimi organizacijami iz Cascaisa (Portugalska), Torina (Italija), Varne (Bolgarija), Cluj-Napoce (Romunija), Brage (Portugalska) in Soluna (Grčija) pridobil 252.691 EUR evropskih sredstev v programu Erasmus+ KA2 Strateška partnerstva na področju mladine za projekt Com'On Europe – evropska platforma za participatorni proračun za mlade.